Met het WK voetbal in Rusland voor de deur presenteert DFVF het beste WK-elftal van ex-Eredivisie-spelers. Ondanks de absentie van het Nederlands elftal op het WK heeft de doorsnee Eredivisie-liefhebber zeker nog iets om naar uit te kijken. Wereldsterren als Luis Suárez, Christian Eriksen, Dries Mertens en Nemanja Matic hebben allen in de talentenfabriek van de Eredivisie gespeeld en zullen actief zijn in onder meer Kaliningrad, Moskou en Nizhny Novgorod. 

Doelman: Kristoffer Nordfeldt (Zweden, ex-sc Heerenveen)
Aantal interlands: 8 (0 goals) / Huidige club: Swansea City (Engeland)
De 28-jarige Nordfeldt is misschien niet de beste doelman die de Eredivisie gekend heeft, maar zal wel als reserve-doelman op het WK actief zijn namens Zweden. Van 2012 t/m 2015 stond de in Stockholm geboren keeper onder de lat bij sc Heerenveen, de club die een neusje heeft voor Scandinavische talenten. Namens de Friezen keepte hij 123 wedstrijden, waarin hij 190 treffers tegen kreeg. Daarentegen hield hij 30x de nul voor de Superfriezen. Momenteel staat hij onder contract bij het gedegradeerde Swansea City, de club die hij in 2015 ruilde voor sc Heerenveen.

Linksback: Filipe Luís (Brazilië, ex-Ajax)
Aantal interlands: 31 (2 goals) / Huidige club: Atlético Madrid (Spanje)
Filipe Luís is niet een bekend gezicht van de Eredivisie, maar speelde wel degelijk één seizoen bij Ajax. In het seizoen 2004/2005 werd hij door de Braziliaanse club Figueirense FC uitgeleend aan de Amsterdammers, in de periode dat Maxwell ook in Amsterdam speelde. Buiten een aantal oefenwedstrijden en wedstrijden voor Jong Ajax heeft Filipe Luís nooit zijn opwachting in het eerste van de Godenzonen mogen maken, desalniettemin heeft hij wel een paar keer op het wedstrijdformulier gestaan.

Centrale verdediger 1: Jan Vertonghen (België, ex-Ajax & ex-RKC Waalwijk)
Aantal interlands: 101 (8 goals) / Huidige club: Tottenham Hotspur (Engeland)
Super Jan kwam als jeugdspeler naar Amsterdam toe en wist zichzelf op te werken tot aanvoerder van Ajax. Met de Amsterdammers won hij 2 landskampioenschappen en 2 KNVB Bekers, alvorens een miljoenentransfer naar Engeland te maken. Daarvoor speelde Vertonghen van de winter van 2007 tot de zomer van datzelfde jaar een half seizoen op huurbasis voor RKC Waalwijk, waar zijn goal tegen Ajax (en het gelijke spel) uiteindelijk mede een oorzaak was dat Ajax dat seizoen geen landskampioen werd. De 31-jarige verdediger passeerde onlangs de 100 caps voor België en is zeker van een basisplaats aankomend WK.

Centrale verdediger 2: Héctor Moreno (Mexico, ex-AZ & ex-PSV)
Aantal interlands: 89 (3 goals) / Huidige club: Real Sociedad (Spanje)
De 30-jarige Héctor Moreno speelde 2 periodes in de Eredivisie, eerst bij AZ en daarna bij PSV. In 2008 kwam hij van het Mexicaanse UNAM Pumas voor €4.000.000 naar Alkmaar toe, alwaar hij landskampioen met AZ werd en voor het eerst in de Champions League ging spelen. 3,5 jaar later verdiende hij een transfer naar Espanyol, alvorens in de zomer van 2015 terug te keren in Nederland bij PSV. Samen met Andrés Guardado vormde hij een Mexicaanse as bij de Eindhovenaren. Door zijn goede spel verdiende hij afgelopen zomer een transfer naar AS Roma, waar hij nauwelijks aan de bak kwam. Daarom verruilde hij Italië afgelopen winter weer voor Spanje.

Rechtsback: Toby Alderweireld (België, ex-Ajax)
Aantal interlands: 76 (3 goals) / Huidige club: Tottenham Hotspur (Engeland)
Samen met zijn maatje Jan Vertonghen stond de 29-jarige Wilrijker centraal in de verdediging bij Ajax, om samen de nodige successen te beleven in Amsterdam. Waar Jan Vertonghen eerder naar Tottenham Hotspur ging, verdiende Alderweireld een jaar later een transfer naar Atlético Madrid, waar hij nooit een onbetwiste waarde kon worden. Na een uitleenperiode aan Southampton kocht Tottenham Hotspur hem over voor €16.000.000 in 2015. Momenteel heeft Alderweireld een waarde van €40.000.000 en zal hij op het WK als rechtsback fungeren bij de Rode Duivels.

Middenvelder 1: Nemanja Matic (Servië, ex-Vitesse)
Aantal interlands: 39 (2 goals) / Huidige club: Manchester United (Engeland)
Geroemd door José Mourinho, die Matic na zijn aanstelling bij Manchester United kocht van Chelsea. Een doorzetter, ijzervreter en onvermoeibaar is de 29-jarige defensieve middenvelder. Als jeugdspeler van Chelsea speelde hij een seizoen (2010/2011) op huurbasis in Arnhem bij Vitesse, waar hij 29 duels speelde en 2 goals maakte. Met de Serviërs gaat hij proberen om minimaal de volgende ronde te halen.

Middenvelder 2: Christian Eriksen (Denemarken, ex-Ajax)
Aantal interlands: 78 (22 goals) / Huidige club: Tottenham Hotspur (Engeland)
De 26-jarige Christian Eriksen maakte op 1 januari 2009 de overstap van de jeugd van Odense BK naar Ajax, waar hij uitgroeide tot de creatieve geest die hij vandaag de dag is. De Deense hoop dit WK rust volledig op de schouders van de aanvallende middenvelder, die met Ajax 4x landskampioen werd. In de zomer van 2013 maakte hij voor €13.500.000 de overstap naar zijn huidige club Tottenham Hotspur. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Eriksen bij Real Madrid of FC Barcelona op het middenveld speelt. Namens Ajax kwam hij 163 duels in actie, scoorde hij 32 goals en gaf hij maar liefst 65 assists. Momenteel licht zijn marktwaarde rond de €80.000.000.

Middenvelder 3: Dusan Tadic (Servië, ex-FC Groningen & ex-FC Twente)
Aantal interlands: 52 (13 goals) / Huidige club: Southampton (Engeland)
Uit de koker van Hans Nijland en Henk Veldmate kwam in 2010 de naam Dusan Tadic. De meesterscout van, toentertijd, FC Groningen zag een groot talent in hem, waarop Nijland besloot zo’n €1.100.000 te betalen aan het Servische Vojvodina Novi Sad. Twee jaar later vertrok Tadic voor €5.500.000 naar ‘rivaal’ FC Twente, waarmee hij Europees voetbal speelde. In 2014 maakte hij voor €14.000.000 de overstap naar zijn huidige club Southampton. Momenteel wordt hij onder andere in verband gebracht met Ajax. Voor FC Groningen speelde de Serviër 76 duels, waarin hij 14x scoorde en 32 assists gaf. Namens FC Twente kwam hij 85 duels in actie, met 32 goals en 36 assists. Daarmee heeft de aanvallende middenvelder zeker wel zijn strepen in de Eredivisie verdiend.

Aanvaller 1: John Guidetti (Zweden, ex-Feyenoord)
Aantal interlands: 20 (1 goal) / Huidige club: Deportivo Aláves (Spanje)
Als totale onbekende landde John Guidetti in de zomer van 2011 letterlijk op de middenstip van De Kuip, dat elk jaar gedaan wordt met nieuwe aanwinsten voor Feyenoord. Knettergek, geniaal en nooit verzaken, zo was het seizoen van Guidetti in Rotterdam-Zuid. Maakte zichzelf onsterfelijk bij het Legioen en de noeste Rotterdamse havenarbeiders konden zich met de Zweed identificeren. Voor Feyenoord speelde hij slechts 23 duels, maar daarin scoorde hij wel 20 goals en gaf hij 6 assists. Zijn hoogtepunt beleefde hij tegen Ajax, waartegen hij 3x scoorde. Vorig seizoen, toen Ajax de Europa League-finale haalde, speelde hij met Celta de Vigo in de Johan Cruijff ArenA, waar hij nog altijd hartstochtelijk het hardst uitgefloten wordt van alle ex-Feyenoorders.

Aanvaller 2: Luis Suárez (Uruguay, ex-FC Groningen & ex-Ajax)
Aantal interlands: 98 (51 goals) / Huidige club: FC Barcelona (Spanje)
Als 18-jarige onberekenbare spits belandde Luis Suárez per ongeluk in 2006 in Groningen, nadat Hans Nijland en Henk Veldmate in Uruguay naar een totaal andere speler gingen kijken, kwamen ze met hem terug. Een gouden zet, want daarna vertrok hij naar Ajax, waar hij uitgroeide tot een echte dodelijke wereldspits. Via Liverpool kwam Suárez bij FC Barcelona terecht en is een van de meest gevaarlijke spitsen op deze aardbol. Suárez heeft in de Eredivisie duidelijk zijn stempel laten drukken: maakte in Groningen en Amsterdam de nodige schwalbes en Otman Bakkal schijnt nog altijd een litteken te hebben toen Suárez van hem ‘geproefd’ had. Absoluut geniaal: FC Groningen (37 duels, 15 goals en 7 assists) en Ajax (159 duels, 111 goals en 68 assists).

Aanvaller 3: Dries Mertens (België, ex-FC Utrecht & ex-PSV)
Aantal interlands: 68 interlands (13 goals) / Huidige club: SSC Napoli (Italië)
De 31-jarige Dries Mertens begon zijn Nederlandse loopbaan bij AGOVV Apeldoorn in de Jupiler League in 2006, daar speelde hij samen met Nacer Chadli en Klaas-Jan Huntelaar. In 2009 vertrok hij voor 6 ton naar FC Utrecht, waar hij een waardevolle Eredivisie-speler leek te zijn. Al snel richtte PSV zijn pijlen op de rappe buitenspeler, waarna hij voor een bedrag van €8.500.000 werd overgenomen. Momenteel wordt hij op handen gedragen in Zuid-Italië, waar hij bijna dezelfde status lijkt te krijgen als Diego Maradona ooit had in Napels. Mertens speelde in totaal 127 Eredivisie-duels waarin hij 53x scoorde en 54 assists gaf.

Wisselspelers:
1. Cássio Ramos (Brazilië, ex-PSV & ex-Sparta Rotterdam)
2. Hannes Thór Halldorsson (IJsland, ex-NEC)
3. Maya Yoshida (Japan, ex-VVV-Venlo)
4. Davinson Sánchez (Colombia, ex-Ajax)
5. Thomas Vermaelen (België, ex-Ajax & ex-RKC Waalwijk)
6. Andreas Granqvist (Zweden, ex-FC Groningen)
7. Moussa Dembélé (België, ex-Willem II & ex-AZ)
8. Andrés Guardado (Mexico, ex-PSV)
9. Ola Toivonen (Zweden, ex-PSV)
10. Bryan Ruiz (Costa Rica, ex-FC Twente & ex-PSV)
11. Jefferson Farfan (Peru, ex-PSV)
12. Keisuke Honda (Japan, ex-VVV-Venlo)
13. Jésus Corona (Mexico, ex-FC Twente)
14. Arkadiusz Milik (Polen, ex-Ajax)
15. Filip Kostic (Servië, ex-FC Groningen)
16. Marcus Berg (Zweden, ex-FC Groningen & ex-PSV)
17. Alfred Finnbogason (IJsland, ex-sc Heerenveen)
18. Ahmed Musa (Nigeria, ex-VVV-Venlo)

Advertentie