Een verrassing van formaat, zo mag je de eindoverwinning van Qatar op de Asian Cup van wel noemen. Als complete underdog begint Qatar aan het toernooi en staat het een kleine maand later ook in de finale tegen Japan. Het eindresultaat: Aziatisch kampioen 2019, en dat voor de eerste keer in hun geschiedenis.

Qatar wint in de Verenigde Arabische Emiraten de 17e editie van de Asian Cup en dat mag je gerust een verrassing noemen. In de finale nemen de Qatarezen de maat van Japan met 1-3.

Voetballend vermogen

Dat de oliestaat over voetballend vermogen beschikt wordt al duidelijk na het uitschakelen van Zuid-Korea in de kwartfinale en gastland V.A.E. in de halve finale, maar ook in de finale zelf laten ze vrij snel zien wat ze in hun mars hebben.

Met een fenomenaal omhaaldoelpunt brengt Qatar-spits Almoez Ali zijn land na iets minder dan een kwartier spelen op voorsprong. Halverwege de eerste helft verdubbelt Abdulaziz Hatem de voorsprong voor Qatar met een knappe plaatsbal. Tot uitgespeelde kansen komen de Japanners in de eerste 45 minuten nauwelijks, waardoor er gerust wordt met een 0-2-voorsprong voor Al-Annabi.

In de tweede helft schakelen de Japanners een versnelling hoger. Halverwege de tweede helft krijgen ze loon naar werken. Takumi Minamino zorgt voor de Japanse aansluitingstreffer. De hoop bij Japan groeit, maar het is Qatar dat in het slot een derde doelpunt weet te maken. Vanop de stip legt Akram Afif de 1-3-eindstand vast.

Japanse tranen

Vier jaar lang en voor de allereerste keer ooit mag Qatar zich kampioen van Azië noemen. Een enorme opsteker voor het land dat in 2022 het WK voetbal organiseert.

Vreugde bij Qatar, treurnis bij de spelers van Japan. Zij zien een vijfde Asian Cup door hun vingers glippen. Als een van de favorieten voor de eindoverwinning knikkeren ze Saoedi-Arabië en Iran uit het toernooi, maar moet het in de finale zijn meerdere erkennen in Qatar.

Een teleurstellend eindresultaat voor het land van de rijzende zon, dat met STVV’ers Takehiro Tomiyasu en Wataru Endo, het toernooi met zilver verlaat.