STVV kent dusver een prima seizoen. Met nog zes wedstrijden te gaan en een voorlopige vijfde plaats lonkt play-off 1 voor de Kanaries. Trainer Marc Brys spreekt in VISTA!, de talkshow van Proximus Sports en Het Laatste Nieuws, met veel lof over zijn spelerskern na de 4-1-overwinning tegen Eupen.

Ondanks het verlies van titularissen Casper De Norre en Roman Bezus loopt er op Stayen nog genoeg kwaliteit rond om mee te dingen voor een plaats in play-off 1, dat werd zondag nogmaals duidelijk na de 4-1-overwinning van Sint-Truiden tegen de Panda’s uit Eupen.

Koesteren

In de wekelijkse voetbaltalkshow VISTA! van Proximus Sports en HLN is STVV-trainer Marc Brys lovend over de prestaties van zijn spelers. Zo benadrukt Brys de kwaliteiten van zijn spits Yohan Boli, die tegen Eupen twee keer raak trof. “Boli is een zeer belangrijke speler voor STVV. Hij is een harde werker en kan een bal prima bijhouden. Dat is een enorme kwaliteit waar hij over beschikt”.

Met vier treffers in zijn laatste drie wedstrijden lijkt de Ivoriaanse aanvaller zijn neus voor doelpunten gevonden te hebben, iets wat dit seizoen niet altijd het geval was. “Hij krijgt vaak het verwijt dat hij slordig is in de afwerking, maar als hij elke doelkans zou binnentrappen, dan zou hij niet meer in België spelen.”.

Wie zondag nog een sterke partij speelde was Alexis De Sart. De Luikenaar was goed voor een doelpunt en een assist. “De Sart is een Belgisch talent. Hij is een vaste waarde bij de U21 van België, dat is een speler die we moeten koesteren. Niet alleen in Sint-Truiden, maar in België. Hij is een speler met scorend vermogen die veel loopt. Het is na het vertrek van Bezus zoeken waar hij het best uit de voeten kan.”

Ook over de derde doelpuntenmaker Daichi Kamada was Brys postitief. “Ondanks dat hijzelf aangeeft het liefst op de acht te spelen, is het iemand die gedreven is om doelpunten te maken”, klinkt het bij de coach van STVV. “Toen ik hem kort voor tijd van het veld haalde, was hij een beetje pissed: “Why change?”. Hij voelde misschien dat hij nog een doelpunt kon maken, om maar aan te geven hoe gedreven hij is”. Tegen Eupen wist Kamada inmiddels zijn elfde doelpunt van het seizoen binnen te prikken.

Play-off 1-ambities

Brys had het ook nog even over die andere Japanse sensatie in Haspengouw, die zondag niet aan de aftrap verscheen: Takehiro Tomiyasu. Na zijn deelname met Japan aan de Asian Cup werd de verdediger rust gegund. “Tomiyasu is een speler van een ander niveau. Hij overstijgt de Belgische competitie. Ik sprak hem zondag heel even voor de wedstrijd tegen Eupen en hij vroeg me: “Kan ik spelen coach?”, dat toont aan wat voor een mentaliteit die jongen heeft”.

Over Pol García, ook een sleutelfiguur in de Truiense defensie, zei de STVV-coach nog dit: “García is een zeer intelligente voetballer. Hij kan prima uitvoetballen, iets dat perfect aanleunt bij het systeem waarin wij spelen. Ondanks dat hij niet een van de snelste spelers is, wordt hij niet vaak op snelheid gepasseerd. Dat wil zeggen dat hij beschikt over een goed positiespel”.

Met nog zes speeldagen te gaan en een voorlopige vijfde plek in de stand blijft Brys nuchter over de play-off 1-kansen van zijn ploeg. “Wij moeten niks, we bekijken het wedstrijd per wedstrijd. Op het einde van de rit zien we wel of we erbij zijn of niet”.

Tot slot bevestigt Brys de komst van de Nederlandse middenvelder Rai Vloet die overkomt van het Italiaanse Frosinone uit de Serie A.