Het is Gerard Piqué menens om de sportwereld te veroveren. Als speler verzamelde hij al een uitpuilende trofeeënkast – en still counting –, en nu scheert hij stilaan ook hoge toppen als clubeigenaar. Acht maanden nadat hij een middenmoter in de Spaanse vijfde klasse kocht, staat Piqué met zijn FC Andorra al in de Segunda División B. Met een knap staaltje tiki-taka – lees: een cheque van 450.000 euro – omzeilde de 32-jarige verdediger de Tercera División in zijn race naar het profvoetbal. Mag naast de Ligue 1 (AS Monaco) straks ook de Primera División een club uit een naburige dwergstaat verwelkomen?

Recordkampioen in de Andorrese hoogste klasse is FC Santa Coloma met dertien landstitels. Maar voor de titel van ‘beste club van het land’ krijgt de club stilaan concurrentie van FC Andorra. De club uit hoofdstad Andorra la Vella sloot zich weliswaar vrijwel meteen na haar oprichting in 1942 aan bij de Spaanse competitie, maar is even Andorrees als escudella, het nationale gerecht van het ministaatje. De club kwam van 1980 tot 1986 en van 1987 tot 1998 al wel uit op het derde Spaanse niveau, maar de derde passage in de Segunda División B lijkt de beste te zijn voor de club. Sinds december 2018 zwaait Gerard Piqué er immers de plak.

Piqué kocht de club via zijn investeringsfonds Kosmos Holding Group, dat vorige zomer voor opschudding zorgde door 2,5 miljard euro neer te tellen om het traditionele format van de Davis Cup om te gooien. Zijn eerste gouden zet was de aanstelling van ex-Barcelona-speler Gabri als trainer: de oud-middenvelder leidde de club eind mei na een zware inhaalrace, waarin de club 22 wedstrijden op rij ongeslagen bleef, alsnog naar de titel in de Primera Divisió Catalana. Andorra eindigde uiteindelijk slechts één puntje boven CE Manresa.

Door de vereffening van CF Reus Deportiu, dat in januari 2019 uit de Segunda División A geschrapt werd vanwege herhaaldelijke betalingsachterstanden, deed zich echter een geweldige opportuniteit voor. Doordat de club uit de geboortestad van Antoni Gaudí naar de Tercera División werd verwezen, kwam er in de Segunda División B een plek vrij. Ook Zamora CF, Real Jaén, CF Intercity en Linares Deportivo toonden interesse, maar de Spaanse voetbalbond koos vanwege de commerciële potentie voor FC Andorra. Het volstond om 452.022 euro neer te tellen om de Tercera División over te slaan – een schijntje, als je 2,5 miljard euro veil hebt om de Davis Cup opnieuw uit te vinden.

Dat FC Andorra een blauwdruk wordt van FC Barcelona, hoeft geen betoog. Naast trainer Gabri heeft ook assistent-trainer een spelersverleden bij de Blaugrana: hij doorliep er de jeugdrangen en was van 2003 tot 2009 reservedoelman bij het eerste elftal. De trainersstaf is in die optiek een perfecte weerspiegeling van wat de spelerskern behoort te zijn: een verzameling van spelers die hun jeugdopleiding genoten in La Masía, de jeugdacademie van Barcelona. Javi Martos, die deze zomer na 8,5 jaar Charleroi inruilde voor FC Andorra, voldoet alvast aan dat criterium.

Spelers rekruteren zal in deze begindagen alvast nodig zijn, want vooralsnog heeft de club geen jeugdopleiding. Piqué anticipeerde hier echter al op door deze week met Gimnàstic Manresa een tweede club op te kopen. De club speelt weliswaar in de onderste regionen van het Catalaanse voetbal, maar heeft wel wat FC Andorra zoekt: jeugdteams. Het is de bedoeling dat Manresa, dat op jeugdniveau tot voor kort samenwerkte met Real Madrid, een opleidingsclub wordt voor Andorra FC.

Je hoeft niet ver te kijken om de geest van Johan Cruijff te herkennen in het hele project. De Nederlander verspreidde in Barcelona destijds zijn filosofie over zijn Dreamteamspelers, waaronder Pep Guardiola. Die gaf de leerstof dan weer door aan de tiki-taka-generatie van Piqué. Als straks ook Piqué dat Barcelona-DNA laat doorsijpelen in zijn investering, kan FC Andorra met wat goede wil het eerste achterkleinkind van Cruijff genoemd worden. Benieuwd voor wie Piqué zal juichen op 3 november aanstaande, wanneer zijn club het in de competitie opneemt tegen… FC Barcelona B.