Daniel Lerclercq is in Martinique op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longembolie. Le Druide, zoals zijn bijnaam luidde, schreef geschiedenis door RC Lens zijn eerste en vooralsnog enige landstitel te bezorgen en was later ook kort trainer van La Louvière.

Leclercq werd geboren in Trith-Saint-Léger, een voorstad van Valenciennes. Het was dan ook bij US Valenciennes – de vorige naam van de huidige tweedeklasser Valenciennes FC – dat hij zowel zijn spelers- als zijn trainerscarrière lanceerde. Het grootste deel van zijn carrière werd toch geschreven in rood-gele inkt, want nadat hij in 1971 kampioen werd met Marseille speelde hij van 1974 tot 1983 voor RC Lens. Met les Sang et Or werd hij in 1998 op legendarische wijze landskampioen: Lens en Metz telden na 34 speeldagen elk 68 punten, waarop Lens op doelsaldo de beste werd in Frankrijk. Lens haalde dat seizoen met spelers als Marc-Vivien Foé, Tony Vairelles en Wagneau Eloi ook de finale van de Coupe de France, maar daarin was Paris Saint-Germain de sterkste.

Omwille van zijn soms vreemde aanpak en zijn uiterlijk kreeg Leclercq als bijnaal Le Druide. In februari 2001 werd hij trainer van La Louvière, dat hij van de degradatie uit Eerste klasse behoedde. In oktober 2001 stapte hij uit eigen beweging op bij de Wolven, naar eigen zeggen omdat het Belgisch voetbal door en door corrupt was. “Iedereen weet het. Iedereen ziet hoe week na week matchen gearrangeerd zijn, spelers worden omgekocht. En ze weten het van elkaar. Corruptie is overal maar in België doen ze niet eens moeite om het te verbergen”, sprak Leclercq toen. Een paar jaar later kreeg hij gelijk toen de zaak-Ye uitbarstte. De druïde had het voorspeld.

Advertentie