Schalke 04 verkeert in zwaar weer. De Traditionsverein wacht al bijna een jaar op een overwinning in de Bundesliga en bungelt troosteloos onderaan. Als de ploeg dit weekeinde niet weet te winnen, dan evenaart het zelfs een al bijna vijfenvijftig jaar stand houdend record. Dat van de meeste aaneengesloten competitiewedstrijden zonder overwinning…

Niemand lijkt te weten hoe het verder moet met Schalke dit seizoen. Een doemscenario dreigt en degradatie is dichterbij dan ooit. Na dertig aaneengeregen seizoenen in de Bundesliga, lijkt de zevenvoudig Duits kampioen alleen nog door een wonder te redden. Op de eerste speeldag van dit seizoen kreeg Schalke een flinke oorvijg van Bayern (8-0) en sindsdien zwalkt de ploeg als een aangeslagen bokser over de velden. Inmiddels is de competitie veertien matchen ver. Resultaat: tien nederlagen, vier remises en geen enkele overwinning.

Een dus gaat Schalke op dezelfde voet verder als vorig seizoen. Want voor de laatste competitiezege van Schalke 04 moeten we bijna een jaar terug in de tijd. Op vrijdag 17 januari 2020 om precies te zijn, wonnen ze nog eens. In eigen stadion werd het toen 2-0 tegen Borussia Mönchengladbach. Nu we bijna een jaar verder zijn, moet Schalke zich opmaken voor twee cruciale weken.

Want als Schalke dit weekeinde niet weet te winnen van Hoffenheim, dan wordt op zondag 17 januari 2021, met de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt op het menu, de twijfelachtige kaap van één vol kalenderjaar zonder competitiezege bereikt. Maar wat nog veel erger is: wanneer er niet wordt gewonnen van Hoffenheim, dan evenaart de club het uit 1966 stammende record van SC Tasmania 1900 Berlin. Die club, die in 1973 failliet ging, presteerde het namelijk om in de periode tussen 14 augustus 1965 en 21 mei 1966 eenendertig competitiewedstrijden achterelkaar te spelen, zonder dat er ook maar één werd gewonnen.

SC Tasmania 1900 Berlin: grossier in negatieve records
Op dit moment staat het recordaantal aaneengesloten wedstrijden zonder overwinning nog alleen op naam van Tasmania 1900 Berlin. En dat is niet het enige record op de “palmares” van deze club. Slechts één seizoen in de clubhistorie speelde Tasmania op het hoogste niveau. En dat was meer dan genoeg, blijkens de trieste records die dat jaar opleverde: de minste gewonnen wedstrijden in een seizoen (2) | de meeste nederlagen in een seizoen (28) | het enige Bundesliga-team ooit zonder uitoverwinning | de langste periode zonder overwinning: 31 wedstrijden (14 augustus 1965 – 21 mei 1966) | de meeste thuisnederlagen (12) | de meeste opeenvolgende thuisnederlagen: 8 (28 augustus 1965 – 8 december 1965), geëvenaard door Hansa Rostock in seizoen 2004/2005 | de meeste opeenvolgende thuiswedstrijden zonder overwinning: 15 (24 augustus 1965 – 21 mei 1966) | de meeste opeenvolgende nederlagen: 10, geëvenaard door Arminia Bielefeld in 1999/2000 | het slechtste doelsaldo: 15-108 | de clubtopscorer met de minste goals: 4 voor Wulf-Ingo Usbeck | de grootste thuisnederlaag (0-9 tegen Meidericher SV) | het laagste aantal toeschouwers tijdens een Bundesliga-wedstrijd: 827 (15 januari 1966 tegen Borussia Mönchengladbach).

Het zou een extra gitzwarte bladzijde betekenen in de toch al zwarte annalen van dit Schalke-seizoen. De club uit de Kohlenpott, waar Benito Raman al geruime tijd aan de kant staat met een enkelkwetsuur, is ondertussen al aan zijn vierde trainer van het seizoen toe. De Zwitser Christian Gross mag gaan proberen de koers richting Tweede Bundesliga te keren. Vooralsnog doet hij echter hetzelfde als zijn voorgangers David Wagner, Manuel Baum en Huub Stevens: verliezen. Hertha BSC stuurde Schalke de vorige wedstrijd met een kansloze 3-0 terug richting het Ruhrgebied.

Huub Stevens, enkele weken geleden door de clubleiding weer eens als tussenpaus van stal gehaald, liet zich onlangs na wéér een thuisnederlaag weinig subtiel ontvallen dat er minimaal vijftien nieuwe spelers nodig zijn, om zelfs maar een kans te maken het vege lijf te redden. Daarvoor is geld nodig, veel geld. En dat heeft de club niet. Bij die Königsblauen staan alle financiële seinen op rood.

FC Schalke 04, door toedoen van jarenlang wanbeleid een volksclub in verval, lijkt dan ook reddeloos verloren.

Advertentie