Vanavond stond de finale van het WK voor clubs in Qatar op het programma. Bayern München en Tigres streden tegen elkaar om de prestigieuze titel van beste team ter wereld, maar geen haan leek er vooraf naar te kraaien. Waarom blijft de FIFA dit toernooi in godsnaam organiseren?

Bayern München 1-0 Tigres UANL
59′ Pavard
Balbezit: 55%-45%
Schoten: 17-3 (op doel: 8-1)

Weinig aandacht

Het is hoogst uitzonderlijk dat nieuwsmedia een finale van een voetbaltoernooi zo weinig oppikken. Als er vanavond een finale van pakweg de Champions League op het programma stond, kregen we al dagen voorbeschouwingen voorgeschoteld. Maar, over het WK voor clubs vinden we amper nieuwsartikels terug. Toch houdt de FIFA dit toernooi in leven, maar waarom? François Colin, voormalig chef-sport bij Het Nieuwsblad, geeft zijn ongezouten mening. 

Financiële redenen

Collin vindt het onbegrijpelijk dat het WK voor clubs op dit moment (corona zorgde al voor een enorm drukke agenda bij voetbalclubs) plaatsvindt: “De competities in Europa zijn volop bezig, en dan komt het WK voor clubs er nog eens bovenop. Het WK voor clubs afgelasten zou een wijze beslissing geweest zijn, maar het brengt te veel geld op voor de FIFA. Het moet doorgaan.”

“Niemand zit er, zeker in deze tijden, op te wachten. Zelfs in normale omstandigheden krijgt deze competitie weinig weerklank, maar de FIFA gaat ermee door want er zijn sponsors voor. ”

Het WK voor clubs vindt dit jaar overigens plaats in Qatar, waar ook het WK voetbal (landenteams) in 2022 plaatsvindt. “In het Midden-Oosten organiseren ze zoiets graag om promotie te maken voor het land. Het WK voor clubs brengt geld op. Dat is de enige reden waarom het plaatsvindt. Je hoeft ook niet verder te zoeken waarom de FIFA Qatar gebruikt als locatie voor het WK2022.”

Europa domineert

De tegenstander van Bayern München vanavond was Tigres, een Mexicaanse club. “Ik heb die naam al gehoord, maar vraag mij niet in welke kleuren ze spelen, want dat weet ik niet.” Tigres is in Europa inderdaad geen naam die meteen een belletje doet rinkelen, en Bayern München was dan ook topfavoriet om het WK voor clubs te winnen. Dat bleek ook op het veld, want zelfs zonder een hoge intensiteit op te bouwen was Bayern vrij dominant tegen de nochtans zeer gretige Mexicanen onder aanvoering van André-Pierre Gignac.

Het is van 2012 geleden dat een niet-Europese club het WK voor clubs wist te winnen. Dat is geen verrassing: “Dat is de logica zelve. In de grote competities buiten Europa spelen er geen Europese topspelers, terwijl alle topspelers uit de andere continenten in Europa spelen. Het Europese voetbal is veel rijker en trekt alle vedetten naar zich toe, en is daarmee logischerwijs sterker.”

Advertentie