De voetbalfan heeft er een jaartje langer op moeten wachten, maar de zomer van 2021 wordt smullen geblazen. Landenteams gaan in verschillende internationale voetbaltoernooien en kampioenschappen de strijd met elkaar aan. Niet enkel in Europa, maar ook ver daarbuiten kijken grootmachten – en iets mindere grootmachten – elkaar in de ogen.

*Dit artikel wordt geüpdatet.

De coronapandemie gooide vorig jaar roet in de sport- en voetbalzomer. Het EK en de Olympische Spelen waren de voornaamste slachtoffers. Nu de pandemie ondertussen meer gekend en aangepakt wordt, gaat de bal wel terug overal aan het rollen. Een overzicht van wat u de komende maanden op internationaal voetbalniveau kan verwachten, met in het rood de meest interessante toernooien/competities.

Baltische beker: 1 – 10 juni 2021

Voor de diehard voetbalfans begint het voetbalfeest al vrij vroeg in juni met het Baltische bekertoernooi tussen Letland, Estland en Litouwen. De drie Baltische staten die zich aan de oostkust van de Oostzee bevinden organiseren sinds 1928 met z’n drieën een eigen voetbaltoernooi. Sinds 2008 wordt het om de twee jaar gespeeld. Het toernooi vond een laatste keer plaats in 2018, met recordhouder Letland als winnaar. In het verleden namen Wit-Rusland – in de Sovjet-periode – en Finland ook enkele keren deel aan het toernooi.

De Baltische beker start op 1 juni en eindigt een dag voor aanvang van het EK op 10 juni. De drie clubs spelen in een minicompetitie elk één keer tegen elkaar. De ploeg die na afloop de meeste punten heeft verzameld wint het toernooi.

Speelschema:

1 juni om 18u 00: Litouwen – Estland
4 juni om 18u 00: Letland – Litouwen
10 juni om 18u 00: Estland – Letland

Europees Kampioenschap voetbal U21 – Knock-outfase: 31 mei – 6 juni 2021

Hongarije en Slovenië zijn de gastlanden van het EK U21. Uitzonderlijk (met het coronavirus als boosdoener) wordt dit toernooi  – zonder België – in twee fases afgewerkt. De groepsfase vond reeds plaats van 24 tot en met 31 maart 2021, om de knock-outfase vervolgens af te werken van 31 mei tot en met 6 juni.

De kwartfinales zijn reeds achter de rug. Nederland, Duitsland, Portugal en regerend Europees kampioen Spanje wisten door te stoten. Zij werken op 3 juni de halve finales af, om het toernooi op 6 juni af te sluiten met de finale.

Speelschema (in België te volgen op RTBF):

Halve finale – 3 juni om 18u 00: Spanje U21 – Portugal U21
Halve finale – 3 juni om 21u 00: Nederland U21 – Duitsland U21

Finale – 6 juni om 21u 00: Nederland U21/Duitsland U21 – Spanje U21/Portugal U21

CONCACAF kwalificaties Wereld Kampioenschap voetbal (2022) – Groepsfase: 2 juni – 9 juni

Wie graag bescheiden Noord- en Midden-Amerikaanse landen aan het werkt ziet, kan zijn hart ophalen bij de CONCACAF kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022.

Zoek niet naar de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Honduras en Jamaica: zijn komen op basis van hun FIFA-ranking pas in de laatste kwalificatieronde in actie. Canada en Panama zijn landen die wél al in actie komen. Alle groepswinnaars stoten door naar de volgende kwalificatieronde.

Speelschema:

Groepsfase speeldag 3: 2 juni en 3 juni

Groepsfase speeldag 4: 4 juni, 5 juni en 6 juni

Groepsfase speeldag 5: 8 juni en 9 juni

Zuid-Amerikaanse kwalificaties Wereld Kampioenschap voetbal (2022) – Groepsfase : 3 juni – 9 juni

Vooraleer de Zuid-Amerikaanse landenteams aan hun Copa América beginnen, werken ze eerst nog de achtste en negende speeldag van de groepsfase van de kwalificatie voor het WK 2022 af. De eerste vier teams stoten rechtstreeks door naar het toernooi, de vijfde speelt barragewedstrijden.

Momenteel leidt Brazilië de dans in de kwalificaties, voor Argentinië, Ecuador en Paraguay.

Speelschema:

Groepsfase speeldag 7: 3 juni – 5 juni

Groepsfase speeldag 8: 8 juni – 9 juni

Aziatische kwalificaties Wereld Kampioenschap voetbal (2022) – Groepsfase : 3 juni – 15 juni

En ook in Azië werken de landen kwalificatiewedstrijden voor het WK 2022 in Qatar af. De nummers één van elke poule stoten verder door naar een volgende kwalificatieronde, de nummers twee spelen barragewedstrijden om alsnog in die volgende ronde te raken.

Japan, China, Australië, Zuid-Korea, Iran en Qatar – dat zelf meespeelt als voorbereiding op het WK in eigen land – zijn de meest noemenswaardige landen. Een aantal landen moeten ook nog enkele inhaalwedstrijden afwerken.

Speelschema:

Groepsfase speeldag 7: 3 juni, 5 juni en 11 juni

Groepsfase speeldag 8: 4 juni, 9 juni en 11 juni

Groepsfase speeldag 9: 5 juni en 7 juni

Groepsfase speeldag 10: 13 juni en 15 juni

Kwalificaties Europees Kampioenschap voetbal (2023) U21 – Groepsfase: 4 juni – 8 juni

Het EK U21 zit er 3 juni nog maar net op, of de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2023 in Georgië en Roemenië worden al afgewerkt. Ook België komt in actie. Ze nemen het op 4 juni op tegen Kazachstan. Nog in de groep van de jonge Belgen: Denemarken, Schotland en Turkije.

De eerste plaats in de groep geeft recht op rechtstreekse deelname aan het toernooi, ook de beste nummers twee van iedere poule zijn zeker van deelname. De vier overige nummers twee spelen later barragewedstrijden.  

Speelschema:

Groepsfase speeldag 1: 4 juni – 8 juni
4 juni om 15u 00: Kazachstan U21 – België U21

Europees Kampioenschap voetbal: 11 juni – 11 juli 2021

Het toernooi waar ongetwijfeld het meest naar uitgekeken wordt is het Europees Kampioenschap, dat vorig jaar wegens de wereldwijde coronapandemie met een jaar werd uitgesteld. Op het toernooi strijden 24 landen – waarvan de laatste vier zich in november 2020 kwalificeerden – voor de titel van Europees kampioen. Turkije en Italië trappen op 11 juni EURO 2020 op gang. Een maand later, op 11 juli, wordt de finale afgewerkt.

Het EK wordt in elf verschillende landen en speelsteden afgewerkt, verspreid over het hele continent. België is geen gastland maar neemt wel deel aan het toernooi. Samen met Denemarken, Finland en Rusland geven de Rode Duivels vorm aan groep B.

Portugal is de regerende Europese kampioen. Finland en Noord-Macedonië zijn de twee debutanten op het EK. Voor aanvang van het toernooi spelen de ploegen nog een aantal oefeninterlands.

Speelschema (in België te volgen op VRT (Sporza) en RTBF):

Groepsfase speeldag 1: 11 juni – 15 juni
12 juni om 21u 00: België – Rusland

Groepsfase speeldag 2: 16 juni – 19 juni
17 juni om 18u 00: Denemarken – België

Groepsfase speeldag 3: 20 juni – 23 juni
21 juni om 21u 00: Finland – België

Achtste finale: 26 juni – 29 juni

Kwartfinale: 2 juli en 3 juli

Halve finale: 6 juli en 7 juli

Finale: 11 juli om 21u 00 (Belgische tijd)

Volledig, gedetailleerd speelschema:

Copa América: 13 juni – 11 juli 2021

Ook het Zuid-Amerikaanse landentoernooi de Copa América werd met een jaar uitgesteld naar de zomer van 2021. Op 31 mei – amper twee weken voor aanvang van het toernooi – raakte bekend dat Argentinië zich wegens de huidige coronasituatie in het land terugtrok als gastland. In plaats daarvan gaat het toernooi door in – het ook zwaar geteisterde – Brazilië.

Met Argentinië en Brazilië zijn ook meteen de twee krakers van het toernooi genoemd. Ook Uruguay, Colombia en Chili zijn landen die de afgelopen jaren meermaals op het WK waren terug te vinden. Brazilië is de laatste winnaar van het toernooi dat in 2019 plaatsvond. Net zoals het EK wordt de finale van de Copa América op 11 juli afgewerkt.

Speelschema:

Groepsfase speeldag 1: 13 juni en 14 juni

Groepsfase speeldag 2: 17 juni en 18 juni

Groepsfase speeldag 3: 20 juni – 21 juni

Groepsfase speeldag 4: 23 juni en 24 juni

Groepsfase speeldag 5: 27 juni – 28 juni

Kwartfinale: 2 juli, 3 juli en 4 juli

Halve finale: 6 juli en 7 juli

Finale: 11 juli om 02u 00 (Belgische tijd)

Volledig, gedetailleerd speelschema
:

CONCACAF Gold Cup: 6 juli/10 juli – 1 augustus

En ook Noord-Amerika blijft niet achter. De landen van het continent werken deze zomer de CONCACAF Gold Cup af. Initieel zou het toernooi plaatsvinden van 2 juli tot en met 25 juli, maar die datum werd noodgedwongen opgeschoven omdat de laatste kwalificatiewedstrijden nog moeten worden afgewerkt. Dat gebeurd op 6 juli.

Wel al zeker van deelname zijn de Verenigde Staten die het toernooi ook organiseren. Samen met Mexico – de titelverdediger – en in zekere mate Costa Rica zijn ze de blikvanger van de CONCACAF Gold Cup. Qatar – het gastland voor het WK 2022 – neemt als uitgenodigd land ook deel aan het toernooi.

Speelschema:

Laatste kwalificatiewedstrijden: 6 juli

Groepsfase speeldag 1: 10 juli – 13 juli

Groepsfase speeldag 2: 14 juli – 17 juli

Groepsfase speeldag 3: 18 – 20 juli

Kwartfinale: 24 juli en 25 juli

Halve finale: 29 juli

Finale: 1 augustus om 02u 30 (Belgische tijd)

Volledig, gedetailleerd speelschema:

Olympische Zomerspelen (mannen en vrouwen): 21 juli – 7 augustus

De Olympische Zomerspelen is het grootste internationale sporttoernooi dat om de vier jaar wordt georganiseerd, maar door de coronapandemie ditmaal uitzonderlijk een jaar later plaatsvindt. Ook de sporttak voetbal kan uiteraard niet ontbreken. Zestien mannen- en twaalf vrouwenteams – telkens zonder België – strijden in Japan om de Olympische medailles. Bij de mannen mogen enkel spelers meedoen die jonger zijn dan 23 jaar (na 1 januari 1997 geboren). Drie spelers mogen ouder zijn. Bij de vrouwen geldt geen leeftijdslimiet – zij zagen hun EK van deze zomer overigens met een jaar uitgesteld worden.

Bij de mannen is Brazilië de titelverdediger, bij de vrouwen is dat Duitsland.

Speelschema (in België te volgen op VRT (Sporza) en RTBF):

Groepsfase speeldag 1 – vrouwen: 21 juli
Groepsfase speeldag 1 – mannen: 22 juli

Groepsfase speeldag 2 – vrouwen: 24 juli
Groepsfase speeldag 2 mannen: 25 juli

Groepsfase speeldag 3 – vrouwen: 27 juli
Groepsfase speeldag 3 – mannen: 28 juli

Kwartfinale – vrouwen: 30 juli
Kwartfinale – mannen: 31 juli

Halve finale – vrouwen: 3 augustus
Halve finale – mannen: 4 augustus

Troostfinale – vrouwen: 6 augustus
Troostfinale – mannen: 7 augustus

Finale – vrouwen: 6 augustus om 04u 00 (Belgische tijd)
Finale – mannen: 7 augustus om 13u 30 (Belgische tijd)

Volledig, gedetailleerd speelschema:Advertentie