Een analyse vanuit het perspectief van een fan, zo’n artikel móéten we een fanalyse noemen. Onder de loupe: de voorbereiding, de wedstrijd tegen KV Mechelen, de (potentiële) nieuwkomers en speeldag 2.

Voorbereiding

Een nieuwe coach, nieuws spelers, spelers die vertrokken zijn en een speler die bij elke voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen de kleuter uithangt: duidelijke zaken die we bij onze geliefde club zagen. Brian Priske kwam en moest de juiste spelerspuzzels leggen en zich sterk voorbereiden op de eerste match van onze Reds. Verre van simpel voor een coach die aanvallend dominant voetbal predikt, zonder de defensieve taken te verwaarlozen. Lior Refaelov en Dieu vertrokken, Martin Hongla trok op huurbasis naar Italië en ‘DLZ’ kleurde de voorbereiding opnieuw op zijn manier. Deze elementen kan je niet negeren bij het analyseren van een ploeg/club die verder wil groeien. Spelers zoals Frey, Bataille, Engels en Balikwisha kwamen. Op zich vond dit ik zeker goede, snelle én gerichte aankopen. Helaas, twee van de nieuwe spelers geraakten snel geblesseerd. Jelle en Michel-Ange waren de pechvogels. Dat waren al tegenvallers om de laatste loodjes in aanloop naar de lastige match tegen de Kakkers goed af te werken.  Op voorhand wist ik dat het tegen de KV in principe nooit een wandeling zou zijn. Vorig seizoen bewezen de mannen van Vrancken al dat ze goed voetbal kunnen brengen en meestal met het mes tussen de tanden spelen. 

Hoe speelden we tegen KVM?

We begonnen vrij vinnig en hadden genoeg voetbalhonger. Door zijn typisch gejaag op de man in balbezit kwam onze nieuwe targetman Frey in een schietpositie en knalde naar de goal. De bal week af en verdween in de goal. Gevleid kwamen we op voorsprong. Kort nadien deed Manuel Benson een beweging à la Robben – snel naar binnen knijpen en dan afdrukken – en verdubbelde hij de cijfers. KVM was eigenlijk niet van slag en nam het spel echt over. Ons middenveld verloor te veel duels en Frey zag geen bal meer in zijn richting komen. Een owngoal van onze kapitein Ritchie en twee vermijdbare goals leverden KV de verdiende overwinning op. Na de 0-2 bleek dat we te weinig strijd leverden, de nodige ervaring bij sommige spelers misten en vooral op het middenveld duidelijk onder lagen. En met het inpassen van nieuwe spelers heb je tijd nodig. Een ander punt is natuurlijk dat je een aanwinst zoals Balikwisha miste. Jelle Bataille kwam ook uit blessure terug en viel nog in. Enfin, de eerste match verlies je niet graag, maar het voetbalschip is pas uitgevaren. Er komen nog wat stevige windstoten en wat golven. Dat hoort bij de opbouw van een nieuwe ploeg. We moeten geduld hebben.  

Nieuwe spelers

Op dit moment heeft de 27-jarige Deense flankspeler Viktor Fischer bij ons getekend. Onze coach is daar duidelijk gelukkig mee. Goede flankspelers kunnen we zeker gebruiken, want de voorgaande jaren vond ik dat we onder andere op die posities toch te weinig brachten. En dat vond ik wel een verschil met bijvoorbeeld Club Brugge en Genk ,die vorig seizoen heel veel gevaar creëerden via de flank.  We heten Viktor van harte welkom bij de Great Old. De Nigeriaanse middenvelder Yusuf is er ook bijgekomen en dat is zeker geen overbodige luxe aangezien Martin Hongla vertrok. De vraag is wel of hij speelgerechtigd geraakt tegen Kortrijk. Verder blijft het bestuur nog in onderhandeling met de Amerikaans linksback Vines en de jonge Duitse spits Johannes Eggestein, die vorig jaar op huurbasis bij het Oostenrijkse LASK speelde. En hij had daar een knalseizoen. Zoals jullie nog weten, speelden we tegen LASK en maakte hij de enige goal. Hij is een beloftevolle spits. Laten we duimen dat we deze twee spelers nog kunnen inlijven.

KV Kortrijk

Wat wordt het zondag? Ik heb geen glazen bol, maar Brian en zijn staf zullen de nodige werkpunten zeker aan de spelersgroep hebben doorgegeven. Onze beste ploeg kunnen we nog niet opstellen, maar we moeten vertrekken vanuit een erg strijdbare instelling – een van onze sterke punten -, vooruit voetballen en zorgen dat de ruimtes tussen de verschillende linies uiterst miniem blijven. Met een enorme wilskracht, discipline en efficiëntie kunnen we al ver geraken. Pas na 5 à 6 matchen kan je een eerste echte evaluatie van de prestaties maken.

Advertentie