Het seizoen is voorbij, tijd om te herbronnen. Veel spelers trekken met hun familie naar de zon om het hoofd leeg te maken. Enkel de vakantiekilo’s bewaken.
Het seizoen is voorbij, tijd om te reorganiseren. Trainers hebben een andere tijdrekening. Zij gaan maar kort op vakantie, want ze zitten al met kopzorgen voor volgend seizoen. Zij met kopzorgen zijn de gelukkigen, want voor veel coaches in België is hun toekomst nog nattevingerwerk. Zij wachten aan hun telefoon voor de verlossende oproep.
Hoeveel pilaren blijven overeind als een prins het paleis verlaat? Er wordt zonder veel zekerheid over de toekomst van Vincent Kompany bij Anderlecht gesproken. Paarswit heeft nu vooral continuïteit nodig om volgend jaar opnieuw een stap vooruit te kunnen zetten. Als Kompany vertrekt ­– de belichaming van de mauve filosofie, inclusief transfermagneet – zal Anderlecht in de stress zitten. Niet dat de prins niets achterlaat, maar hij neemt wel veel mee.
De keizer is al vertrokken. Het staat vast dat het afscheid van Wouter Vrancken bij KV Mechelen voor een lange tijd ongeëvenaard zal blijven. Afgelopen zaterdag stond hij voor het laatst langs de lijn als de ‘Keizer van Malinwa’. Toen hij plaatsnam in de spionkop, zongen meer dan tienduizend supporters ‘Hij is te goed voor Racing Genk!’, wat waarschijnlijk zijn volgende werkgever wordt. Sta dan maar eens in die massa, wellicht al blozend. Mechelen is erin geslaagd om een trainer beter te maken zoals dat bij spelers doorgaans het doel is. Een keizerlijk unicum.
Brain Priske, Bernd Storck, Luka Elsner, dat is echter het klassieke beeld van het trainerskerkhof. Vooral voor Priske waren het harde maanden. De kranten kondigden zijn exit in het lang en in het breed aan. Zelfs de komst van zijn vervanger Mark van Bommel raakte bekend toen Priske zelf nog op de bank van Antwerp zat. Wat doe je dan? Je neerleggen bij de eindigheid van je eigen trainersbestaan? Of nog eens een exploderend potje roepen bij de voorzitter? Priskes professionaliteit is daarom bewonderenswaardig. Een voorbeeld voor het trainersvak, toch het laatste waar ik aan zou willen beginnen in de voetbalwereld.

Advertentie