Rekening houdend met de prestaties van zijn spelersgroep in de cruciale duels, is het moeilijk om te stellen dat Vincent Kompany als coach zeker en vast gemist zal worden in het Lotto Park. Wat men bij Anderlecht absoluut níét zal kunnen opvangen, is de verdwijnende rol van Kompany als uithangbord. Vooral indien zijn eventuele ontevredenheid omtrent de sportieve budgetten naar volgend seizoen toe effectief aan de basis lag van de onverwachte scheiding ‘in onderling overleg’, zet RSCA zoals veel fans vandaag vrezen inderdaad opnieuw enkele stappen achteruit.

Want om spelers als Joshua Zirkzee en Sergio Gómez aan te trekken, is ofwel een grote zak geld, ofwel zo’n unieke ambassadeur nodig. Niet per se de clubgeschiedenis en het huidige sportieve project van Anderlecht zorgden ervoor dat men voor de voorbije jaargang een behoorlijk competitieve groep kon samenstellen, het was coach Kompany die een enorme injectie aan aantrekkingskracht leverde en zo deuren opende op de transfermarkt.

Als Felice Mazzù de stoel van Kompany overneemt, betreffen de grootste transfers die hij op basis van zijn naam kan realiseren allicht jongens als Casper Nielsen en Loïc Lapoussin. Wat meteen ook een groot verzwakkend effect zou hebben op die andere Brusselse clubs in 1A, Union SG. Naar ieders verwachting was de kans al meer dan bestaande dat Union het volgend seizoen moeilijk zou hebben. De selectie bij elkaar houden is immers onmogelijk, de helft van het duo voorin heeft zijn koffers tenslotte als gepakt en ook andere sterkhouders worden reeds in verband gebracht met andere clubs. Er kan van enige continuïteit enkel sprake zijn indien ze er bij de gezellige volksclub in slagen het groepsgevoel wél te bewaren en zo alsnog een mooi vervolg te breien aan het droomseizoen. Mazzù heeft daar logischerwijs een erg grote rol in, maar zal die na de recente gebeurtenissen niet meer kunnen vervullen.

Zelfs wanneer hij aan boord blijft, zal zijn geloofwaardigheid in de ogen van de spelers van Union flink geslonken zijn. Wou hij ons verlaten? Sprak hij al met een andere club toen het seizoen nog bezig was? Op die manier kelderen de kansen op een tweede hoofdstuk van het prachtige sprookje in het Dudenpark, en dat is ontzettend jammer. Dat een eventuele nieuwe coach bij Union een gelijkaardige dynamiek weet te creëren met een allicht minder gestoffeerde kern, klinkt weinig waarschijnlijk. En wat dan gedacht van de mogelijke overgang van Mazzù naar Anderlecht: zijn speelstijl was afgelopen seizoen aantrekkelijk, maar lijkt lastig te kopiëren in het Lotto Park en valt hoe dan ook niet echt te rijmen met de Anderlecht-huisstijl. Met daarbij ook zijn Genkse debacle in het achterhoofd, ziet de nabije toekomst van beide Brusselse clubs – die afgelopen seizoen nota bene elk een podiumplaats behaalden in de Jupiler Pro League – er hoogst onzeker uit.

Advertentie