Jordy Soladio heeft na drie seizoenen de deur van de Luxemburgse hoogste divisie achter zich dichtgetrokken. De 24-jarige aanvaller, die vorig seizoen tijdlang de topschuttersstand aanvoerde, zet zijn carrière verder bij de Letse eersteklasser FK Liepāja, waarmee hij op 7 juli zal aantreden in de eerste voorronde van de UEFA Conference League.

Wie de Belgische amateurreeksen volgt, zal Soladio kennen van bij Dessel Sport. Daar scoorde de voormalige jeugdspeler van onder andere KV Mechelen en OH Leuven in het seizoen 2018/19 vier competitiedoelpunten in Eerste klasse amateurs. Met Dessel schakelde hij dat seizoen ook zijn ex-club OH Leuven uit in de Beker van België: in de vijfde ronde werd het 3-1. Het meeste werk was weliswaar al gedaan toen Soladio in de 82e minuut inviel – de Desselaars stonden toen al 2-1 voor.

De voorbije drie seizoenen was hij actief in Luxemburg. In zijn eerste seizoen liet hij meteen mooie cijfers optekenen bij Union Titus Pétange: in een door corona ingekort seizoen scoorde hij in tien competitiewedstrijden vier keer en was hij ook in de Beker van Luxemburg tweemaal trefzeker. In het seizoen 2020/21 ging hij op uitleenbasis aan de slag bij Victoria Rosport, de club waar ook zijn broer David dat seizoen op de loonlijst stond. Jordy maakte er een prima start: na negen speeldagen had hij in acht wedstrijden al zes keer gescoord in de Nationaldivisioun. Het noodlot sloeg echter genadeloos toe: de aanvaller liep een knieblessure op tijdens een vriendschappelijke wedstrijd en zag uiteindelijk de rest van zijn seizoen in rook opgaan.

Soladio nam in het seizoen 2021/22 zoete wraak door, opnieuw door Union Titus Pétange uitgeleend aan Victoria Rosport, twintig competitiegoals te scoren. Mede dankzij zijn grote sprongen – een vierklapper tegen FC Wiltz 71, een hattrick tegen US Hostert – stond hij bij de jaarwisseling alleen eerste in de topschuttersstand. Veertien goals had hij achter zijn naam staan, één meer dan ex-Moeskroen-spits Nicolas Perez (FC UNA Strassen). Het was echter een derde hond die ermee heen liep, namelijk Dominik Stolz (Swift Hesperange). De Duitser scoorde 23 goals, één meer dan Bertino Barbosa Cabral (FC Differdange 03) en vier meer dan het duo Perez-Soladio.

De Belgische aanvaller had met vier goals meer in de voetsporen kunnen treden van Franco Iovino, die in het seizoen 1996/97 negentien keer scoorde in het shirt van FC Wiltz 71 en zich zo samen met Mikhail Zaritski (Sporting Mertzig) tot topschutter van de Nationaldivisioun kroonde. Opmerkelijk: in het seizoen 2000/01 werd Iovino als speler van Swift Hesperange topschutter in de… Éirepromotioun, de tweede Luxemburgse divisie. Ook toen moest hij zijn titel delen, ditmaal was dat zelfs met een landgenoot, namelijk Pierre Castagne (Spora Luxemburg). Jawel, vader van.

Soladio had begin dit jaar laten optekenen dat hij een terugkeer naar België wel zag zitten, maar de 24-jarige aanvaller zet zijn carrière nu dus verder bij FK Liepāja. Daar nam hij meteen een goede start. In een oefenwedstrijd tegen FA Šiauliai scoorde hij een hattrick, en ook in zijn eerste officiële wedstrijd – een 2-2-gelijkspel tegen FK RFS in de competitie – pikte hij meteen zijn doelpuntje mee. Vanavond krijgt FK Liepāja op de achttiende speeldag FK Tukums 2000 op bezoek.

Symbolisch genoeg scoorde Soladio zijn eerste doelpunt in de Virslīga met het hoofd. Waarom dat symbolisch is? Andrej Ilic van tegenstander FK RFS, die met twaalf goals de topschuttersstand aanvoert, scoorde de 2-2 eveneens met het hoofd. Met zijn torinstinct kan Soladio in Letland eveneens een gooi doen naar de topschutterstitel. Is het niet meer dit seizoen (vanwege zijn komst middenin het seizoen), dan kan dat volgend seizoen, want de Belg ondertekende een contract tot december 2023 bij het huidig nummer vier in de Virslīga.

Waar Soladio zich dit seizoen wél al volop kan concentreren, is in elk geval de Conference League. Liepāja eindigde vorig seizoen derde in de competitie, waardoor het zich plaatste voor de eerste voorronde van het derde Europese toernooi. Daarin nemen de Letten het op 7 en 14 juli op tegen SC Gjilani uit Montenegro. Een mooie kans voor Soladio – die vorig seizoen twaalfde eindigde met Victoria Rosport, amper een plaatsje lager dan zijn moederclub Union Titus Pétange – om zijn Europese doelpuntenrekening te openen.

Advertentie