Afgelopen vrijdag werd in Nederland naast de Eredivisie ook de Keuken Kampioen Divisie afgetrapt. Daarin zijn ook na het vertrek van Bob Peeters bij TOP Oss nog steeds drie Belgische coaches, want het nummer vijftien van vorig seizoen stelde met Kristof Aelbrecht een Belgische opvolger aan. Maarten Martens en Sven Swinnen bleven op post bij respectievelijk Jong AZ en Helmond Sport.

Kristof Aelbrecht (41) begon deze zomer aan zijn eerste opdracht als hoofdcoach, nadat hij sinds 2009 aan de slag was bij de jeugd van PSV – op twee jaar na, want tussen 2018 en 2020 was hij assistent-trainer bij Fortuna Sittard. Het hoeft niet te verbazen dat Aelbrecht als trainer alleen nog maar in Nederland werkte, want ook zijn volledige spelerscarrière speelde zich af op Nederlandse velden: nadat hij in 1998 als zeventienjarige KV Mechelen verliet, speelde hij voor Vitesse Arnhem (1998-2002), Helmond Sport (2002-2004), MVV (2004-2006) en FC Eindhoven (2006-2007). Nadien kwam hij ook nog uit voor EVV in de Hoofdklasse.

Aelbrecht is vrijdagavond alvast uitstekend begonnen als hoofdcoach van TOP Oss. Op de eerste competitiespeeldag boekte de ex-club van Bob Peeters een 3-0-zege tegen Jong FC Utrecht. Jearl Margaritha zorgde in de elfde minuut voor het eerste doelpunt, Justin Mathieu zorgde met een penaltygoal in elke helft voor 3-0-cijfers. Onze landgenoot Arthur Allemeersch (21), die in juni de overstap maakte van OH Leuven, zat in de kern maar kwam niet in actie.

Sven Swinnen (47) begon vrijdagavond dan weer met een 1-0-nederlaag bij NAC Breda aan het nieuwe seizoen. Hij is sinds februari 2022 coach van Helmond Sport. Die aanstelling kwam er naar aanleiding van de nauwe samenwerking tussen KV Mechelen en Helmond Sport. Swinnen, die jarenlang bij KV Mechelen actief was als jeugdcoach, assistent-trainer en hoofd jeugdopleiding, ging vorig jaar aan de slag als adviseur bij de Nederlandse club. Toen Wil Boessen de laan werd uitgestuurd bij de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie, nam Swinnen over. In zijn eerste wedstrijd slikte hij meteen een 4-1-nederlaag tegen leider FC Volendam, dat na 37 minuten al vier keer had gescoord, maar vier dagen later boekte Helmond Sport wel een kleine stunzege tegen het nummer twee in de stand, FC Emmen.

Helmond Sport eindigde uiteindelijk laatste in de Keuken Kampioen Divisie, maar versterkte zich wel in het tussenseizoen. Tom Beugelsdijk, een 32-jarige verdediger die gehaald werd bij Sparta Rotterdam, heeft meer dan 200 Eredivisie-wedstrijden op zijn teller staan. Emir Terzi, een 21-jarige rechtsback die zijn jeugdopleiding genoot bij Borussia Dortmund, is ook een interessante transfer. De Belg Flor Van den Eynden, die van 2017 tot 2019 bij de jeugd van Internazionale speelde en daarna twee seizoenen voor FC Eindhoven uitkwam in de Keuken Kampioen Divisie, komt dan weer over van… KV Mechelen. Anderzijds zag Helmond Sport natuurlijk wel zijn clubtopschutter vertrekken: Jellert van Landschoot, vorig seizoen goed voor dertien competitiegoals, tekende bij KMSK Deinze.

Helmond Sport kreeg vrijdagavond kansen om te scoren, maar het was Odysseus Velanas van thuisploeg NAC Breda die als enige zijn naam op het scorebord zette. Met Flor Van den Eynden, Bryan Van Hove en Jarno Lion liet Swinnen drie Belgen starten, Gaétan Bosiers en Arno Van Keilegom vielen in de tweede helft in. Met Robin Mantel heeft Helmond Sport ook een Belgische reservedoelman in zijn rangen lopen.

Maarten Martens (38) moest dan weer tot maandagavond wachten op zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen. De ex-Rode Duivel, die vorig seizoen dertiende eindigde in de Keuken Kampioen Divisie – het beste resultaat sinds de club in 2017 toetrad tot het betaald voetbal –, begon met een 3-1-zege tegen MVV. De wedstrijd was vier minuten ver wanneer Maxim Dekker een corner van Zico Buurmeester voorbij onze landgenoot Romain Matthys werkte. Elf minuten later stonden de bordjes alweer gelijk toen Jong AZ-doelman Sem Westerveld – zoon van Sander Westerveld en kleinzoon van Hennie Ardesch – een terugspeelbal van linksback Misha Engel onder zijn voet liet doorglippen. Over een (klein)zoon gesproken: toen Ruben van Bommel – zoon van Antwerp-coach Mark en kleinzoon van Bert van Marwijk – in de 55e minuut zijn profdebuut maakte in het shirt van MVV, stond het al 2-1 na een goal van Mexx Meerdink. Soulyman Allouch maakte er in de 82e minuut nog 3-1 van.

Advertentie