Vraag me niet waarom, maar toen ik bij de aanstelling van Yannick Ferrera het resterende Europa League-parcours van Omonia Nicosia zag, beeldde ik me een auto in die zich tijdens een rijexamen in zes manoeuvres tussen twee andere voertuigen moest zien te parkeren. Neil Lennon, de voorganger van Ferrera bij de Cypriotische club, gebruikte vier van die zes manoeuvres om Omonia in een schier onmogelijke positie te brengen – ondanks het feit dat men in Cyprus, net zoals in Noord-Ierland, met het stuur rechts rijdt.

Met die twee overige beurten kon Ferrera het voertuig enkel nog in Conference League-positie parkeren: een Europa League-kwalificatie was door de eerdere 0 op 12 niet meer mogelijk. Omonia maakte zichzelf het er niet per se makkelijker op door in zijn vijfde groepswedstrijd met 0-2 te verliezen van Real Sociedad, maar in feite is de situatie status quo gebleven, want nummer drie Sheriff Tiraspol ging met 3-0 onderuit bij Manchester United. Volgende week trekt Omonia naar Moldavië, waar er in een rechtstreeks duel zal worden uitgemaakt wie het Conference League-ticket grijpt. Het spreekt voor zich dat enkel een zege voldoende is voor de Cyprioten.

Jeugd van Anderlecht

Wie wat vergeetachtig is, zou kunnen gedacht hebben dat Ferrera het afgelopen donderdag opnam tegen oude bekende Adnan Januzaj. De Spaanse Belg had de Rode Duivel in het verleden immers onder zijn hoede bij de jeugd van RSC Anderlecht. Maar Januzaj is sinds deze zomer niet langer een speler van Real Sociedad: na vijf seizoenen maakte hij transfervrij de overstap naar Sevilla FC. Met deze club eindigt hij straks derde in een Champions Leauge-groep met Manchester City, Borussia Dortmund en FC Kopenhagen. Een slechte zaak is dat op zich niet, want Sevilla durft het in de Europa League al eens goed te doen.

Een andere speler die Ferrera coachte bij de Anderlecht-jeugd was Charly Musonda junior. Die zit dit seizoen aan vier invalbeurten in de Segunda División in het shirt van UD Levante. Da’s niet bijster veel, maar het is alvast meer dan het aantal officiële wedstrijden dat hij in de voorbije drie seizoenen (!) speelde in de eerste elftallen van Vitesse Arnhem en Chelsea FC. Een goed begin dus, maar het lijkt erop dat zijn broze fysiek hem ook in Spanje parten blijft spelen. Wie o wie leidt de ooit als zo geniaal aangekondigde voetballer naar het hoogtepunt van zijn carrière, in de hoop dat zijn passage bij Real Betis niet het enige referentiepunt blijft?

Ik ben niet helemaal zeker of Cyprus zo goed zou zijn voor zijn broze fysiek, maar het zou wel symbolisch zijn mocht het Ferrera zijn die de voormalige grote belofte in Cyprus lanceert. Jawel, lanceert, en niet herlanceert, want op die korte piekperiode bij Real Betis na is Musonda eigenlijk altijd op neutrale stand blijven staan. Het zou fantastisch zijn mocht Ferrera, die de voormalige belofteninternational destijds naar Standard probeerde te lokken, erin slagen om de carrière van Musonda eindelijk in vitesse te zetten. In eerste of tweede weliswaar, want de verdere ontbolstering moet dan uiteraard in Spanje volgen. Als Ferrera volgende week voorbij Sheriff Tiraspol raakt, heeft Ferrera allicht meer kans om een gunst af te dwingen van het Omonia-bestuur.

Advertentie