Op speeldag 1 in groep C van de Europese WK-kwalificatie won Duitsland overtuigend van Noorwegen (0-3). Tsjechië bleef steken op een 0-0-gelijkspel tegen Noord-Ierland. Vanavond namen ze het tegen elkaar op in Hamburg.

Geen grote verrassingen in de Duitse basisopsteling. Centraal achterin staat het Bayern-duo Hummels – Boateng, Götze is valse spits.

XI Duitsland: Neuer; Kimmich, Boateng, Hummels, Hector; Khedira, Kroos; Müller, Özil, Draxler; Götze.

XI Tsjechië: Vaclik; Kaderabek, Sivok, Suchy, Novak; Pevelka, Horava; Petrzela, Dockal, Krejci; Vydra.

Duitsland begon met veel druk naar voor. Na slechts één minuut stond rechstachter Kimmich al op de achterlijn van de tegenstander, maar hij kon een lange pass net niet aannemen. In de 6e minuut werd Hector neergehaald aan de rand van de 16, naast de achterlijn. Kroos kreeg de bal niet over de muur.

De Tsjechen probeerden zo hoog mogelijk druk te zetten, maar ze gaven wel ruimte weg in hun rug. Dit leidde tot een eerste grote kans: Müller kwam alleen voor Vaclik te staan en trapte de bal overhoeks binnen. 1-0 voor de Duitsers.

De uitploeg kon geen vuist maken tegen de Duitse machine, dat constant de bal had. Grote kansen bleven wel uit. Tot de 23ste minuut: Draxler draaide zich knap vrij en schoot op doel, vlak naast de paal. Twee minuten laten haalde Vaclik een lage knal van Müller uit zijn doel. De wereldkampioen was op zoek naar de 2-0.

Die dubbele voorsprong stond net na het halfuur bijna op het bord. Götze zette een geweldig een-tweetje op met Müller, maar het opwippertje van die eerste was te zacht om over de doellijn te geraken.

De Tsjechen toonden veel inzet en goede wil, maar ze kwamen er simpelweg niet aan te pas. De ploegen gingen rusten bij een 1-0-tussenstand. De tweede speelhelft begon met een doelpunt. Kroos scoorde met een lage shuiver in de rechteronderhoek.

Ook na de 2-0 veranderde het spelbeeld niet. Duitsland had de bal, combineerde goed en viel aan op de juiste momenten. In minuut 63 zagen we dan toch een kans aan de andere kant. Dockal knalde van binnen de 16 naar doel, maar Neuer kon de bal in hoekschop keren.

Duitsland reageerde, natuurlijk, en in de 65ste minuut werkte Müller een lage voorzet van Hector tegen de netten. Zijn tweede doelpunt van de match, nummer 36 voor zijn land. 3-0. Tsjechië had zich al lang neergelegd bij een nederlaag.

Verder dan (nog) een schot van Dockal, dat aan de verkeerde kant van de paal belandde, kwam de uitploeg niet meer. De Duitsers gingen op zoek naar nog een doelpunt. Invaller Gündogan speelde de andere invaller Höwedes enig mooi vrij voor de doelman, maar de verdediger mikte de bal naast. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Höwedes opnieuw een grote kans, maar hij miste.

De thuisploeg won oververdiend van Tsjechië: 3-0. Duitsland pakt zo 6 op 6 en begint uitstekend aan de WK-kwalificatie. Tsjechië wist de weg naar doel nog niet te vinden en heeft 1 punt.

Wout Ectors