Afgelopen dinsdag was weer de jaarlijkse uitreiking van de Golden Foot Award. Dat is een onderscheiding voor voetballers die ouder zijn dan 28 jaar en die het voorbije seizoen goed presteerden op en naast het veld. Dit jaar was de Golden Foot Award voor de legendarische doelman Gianluigi Buffon. Dat is een unicum. Het is namelijk voor het eerst dat een keeper er met de prijs vandoor gaat.

Buffon is ondertussen al 38 jaar, maar elke wedstrijd weer komt dezelfde, fantastische, Italiaanse passie tevoorschijn. Het is voor mij dan ook geen verrassing dat hij dit keer de prijs gewonnen heeft. Met geweldige en, zeker voor zijn leeftijd, katachtige reflexen hield hij zijn club Juventus en land Italië meermaals overeind.

Het mooie aan Buffon is dat hij het niet standaard houdt tijdens zo’n uitreiking. Normaal gesproken moet de winnaar van de Golden Foot Award een voetafdruk laten zetten, zodat zijn voet voor eeuwig bij ons kan blijven. Buffon vond dat, als keeper zijnde, te ver gaan om zijn voet te laten afdrukken. Hij had deze prijs natuurlijk vooral te danken aan zijn handen, dus liet hij zijn handen afdrukken. Als je er zo over nadenkt, zou het misschien ook wel erg lastig worden om zijn voeten te gebruiken. Met een schoenmaat van rond de 50 wordt het wellicht krap aan om zijn voet op een juiste manier in de mal af te laten drukken.

In mijn ogen is er geen betere keeper dan Gianluigi Buffon. Die waren er niet en die zijn er nu ook niet. Je hebt natuurlijk fabelachtige keepers als Kahn, van der Sar, Casillas en Neuer, maar zij kunnen voor mij echt niet tippen aan de passie, overtuiging, rust en doorzettingsvermogen van de grote Gianluigi Buffon. Hij is en blijft de beste voor mij.

Stan Damen

Advertentie