Renato Júnior Luz Sanches, geboren in Lissabon, werd opgenomen in de clubopleiding van Benfica in 2006, waar zijn jeugdcarrière begon. Acht jaar later werd Sanches opgenomen in het B-team van Benfica.

Hij maakte zijn debuut met het B-team in de tweede divisie van Portugal. Hij speelde op 5 oktober 2014 zijn eerste officiële wedstrijd als profvoetballer tegen Feirense, dat op 2-2 eindigde. Sanches werd halverwege het seizoen twee keer van het veld gestuurd met directe rode kaarten. Tegen Porto B, dat in een 3-2-overwinning eindigde voor Sanches en zijn ploeg. Ook tegen Santa Clara kreeg Sanches een rode kaart in ontvangst, het duel kreeg overigens geen winnaar, het werd 1-1.

In het seizoen 2015-2016 kreeg Sanches de kans in het eerste elftal. Hij maakte zijn debuut voor het eerste team van Benfica tegen de wedstrijd tegen Tondela. Sanches vervangt Jonas in de 74e minuut en Benfica wint uiteindelijk met 4-0.

Na de interlandbreak in november 2015, tekende Sanches een nieuw contract bij Benfica, dat duurde tot 2021. Op 25 november maakte Sanches zijn eerste volle wedstrijd tegen Astana in de Champions League, 90 minuten lang. De wedstrijd werd 2-2 in Kazachstan. De wedstrijd daarop speelde Sanches weer in de basis tegen Braga in de Primeira Liga (Liga NOS).

Sanches kreeg enorm veel lof voor zijn prestaties voor ‘De Glorieuze’, de bijnaam van Benfica. Op 18-jarige leeftijd scoorde Sanches zijn eerste goal voor Benfica tegen Académia, een schot van wel 30 meter zorgt voor verbazing bij iedere supporter. Benfica won de wedstrijd met 3-0, en Sanches werd ‘Man Of The Match’. Ook kreeg het doelpunt de ‘Goal van de Maand’-award in de Primeira Liga. Renato Sanches speelde zijn laatste wedstrijd tegen Marítimo in de Taca da Liga finale, die werd gewonnen met 6-2 door Benfica.

Op 10 mei 2016 tekent Sanches een 5-jarig contract bij Bayern München, overgekomen voor €35.000.000 + €45.000.000 (€80.000.000). De 35 miljoen was voor Sanches zelf, de andere 45 miljoen was om het contract af te kopen van het Portugese talent. Met dit bedrag werd Sanches de duurste Portugees die de Primeira Liga verlaat.

Nadat Sanches is hersteld van een blessure aan de hamstring, maakte hij zijn debuut op 9 september 2016. Bayern München wint met 2-0 van FC Schalke 04. Sanches kreeg veel complimenten van zijn ploeggenoten van ‘Die Bayern’. Onder andere de Duitse aanvoerder Manuel Neuer en voormalig Duits international en aanvoerder Phillip Lahm. Ook wint Sanches de prijs van de ‘Golden Boy 2016’, wat inhoud wie het beste talent van 2016 onder de 21 jaar is.

Sanches werd opgeroepen voor het EK 2016 in Frankrijk, dat maakte hem de jongste Portugees aller tijden op een eindtoernooi. Hij maakte zijn debuut op het EK in de wedstrijd tegen IJsland in Saint-Étienne. Hij verving João Moutinho in de 71e minuut. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. In de laatste 16 tegen Kroatië maakte Renato Sanches het enige doelpunt van de wedstrijd, ook werd hij uitgeroepen tot ‘Man of the Match’.

Vijf dagen later begon Sanches in de basis-11 van Portugal, dat maakte hem de jongste Portugees aller tijden die in de basis begon op een eindtoernooi. Hij verbrak hier mee het record van Cristiano Ronaldo. Ook deze wedstrijd wist Sanches oppermachtig te spelen, door geweldig samenspel wist Sanches een goal van buiten de 16 meter te maken, op assist van Nani. Deze goal maakte hem de jongste speler aller tijden die in een knock-out wedstrijd wist te scoren. Ook scoorde de Portugese superster de tweede penalty tegen Polen, en opnieuw werd Sanches tot ‘Man of the Match’ verkozen. Na de wedstrijd kreeg Sanches veel lof over zijn conditie en zelfvertrouwen van ploeggenoten Luís Nani en José Fonte. Nadat Portugal in de finale van Frankrijk won met 0-1, kreeg Sanches de prijs van ‘Beste jongste speler van het toernooi’.

Renato Sanches won in 2016 de Primeira Liga, Taca de Portugal, EK 2016, Golden Boy 2016 en nog andere individuele prijzen in dienst van Portugal en Benfica.

Jonathan Rappoldt

Advertentie