Ik zal het maar toegeven; ik kom gemiddeld één tot twee keer per jaar in de Arena. Zo, dat is er uit. Ik ben wat veel zelfverklaarde ‘echte supporters’ een nepsupporter of successupporter noemen. En dat mag, daar zit ik niet mee. Mijn gezin, drukke baan en diverse andere hobby’s maken een tweewekelijkse trip richting Duivendrecht vrijwel onmogelijk. Jammer, maar helaas. Ik heb een aantal jaar een seizoenskaart gehad, maar dat was in de tijd dat Zlatan nog in de Arena te bewonderen was.

Maar goed; ik ben dus niet zo vaak te vinden in het stadion. Zondag wel. En als ik ga, ga altijd met mijn ‘aangenomen zoon’ en wandelende voetbal-wikipedia Danilo. Zestien jaar en een kop vol voetbalfeitjes. En dus werd de wedstrijd in de auto grondig voorbeschouwd. Ziyech, Dolberg, Cerny-voor-Younes, Bosz, het feit dat PSV een dag eerder weer punten had laten liggen (iets waar ik zelf overigens pas in de Arena achter kwam), Gudelj en het feit dat N.E.C., met alle respect uiteraard, niet een tegenstander is waar je je normaal gesproken heel druk om maakt. Kortom; we verwachtten een leuke voetbalmiddag.

We werden op onze wenken bediend; tegen het einde van de eerste helft kreeg ik spontaan de neiging om alsnog een seizoenskaart aan te vragen. Een uur lang klapte Ajax er vol bovenop, creëerde het kansen, werden er voetballende hoogstandjes getoond en had Onana, op twee keer na, niks te doen. En dan heb ik het dus nog niet over de hattrick van Dolberg, de truukjes van Ziyech, de sublieme uithaal van Schöne en de bijna lui aandoende goal van Traoré. Want dat zou te kort doen aan het team dat Ajax zondag was. Dan vergeet je Onana die, ondanks dat hij na het eerste kwartier geen moer meer te doen heeft gehad, toch scherp bleef toen Ajax ging temporiseren en N.E.C daardoor spaarzaam kon uitbreken. Je hebt het dan niet over Veltman, toch niet onomstreden de laatste maanden, die gewoon een prima pot speelde en zich zelfs waagde aan frivool ogende hakjes achter het standbeen langs. Je hebt het dan niet over Sanchez die, zoals zo vaak, het betrouwbare slot op de deur voor Onana bleek. Je vergeet dan Daley Sinkgraven, Nick Viergever, Vaclav Cerny, Davy Klaassen en invallers Pelle Clement, Jaïro Riedewald en Mitchell Dijks. En dat zou onterecht zijn. Want als team deed Ajax het gewoon heel erg goed!

De wedstrijden die ik de afgelopen seizoenen live heb kunnen kijken, waren niet altijd zo leuk. Sterker nog, ze waren vaak dodelijk saai. En hoewel er met grote regelmaat gewonnen werd, zette ik de wedstrijden vaak af of ik ging tegelijkertijd wat anders doen. Volgen deed ik dan met alleen geluid of via Twitter. Want het was niet sprankelend, niet flitsend, het was gewoon niet leuk om naar te kijken. Saai gebrei zonder sjeu. Zondag was dat echter in z’n geheel niet het geval. De speelstijl die Peter Bosz voorstaat komt steeds beter uit de verf. En natuurlijk hielp het dat N.E.C. ook niet z’n beste voetbal aan de dag legde, maar dan nog moet je het als Ajax waarmaken. Dat lukte uitstekend. En dus was het genieten geblazen.

Na een uur werd het iets minder. Er stond een 5-0-voorsprong op het bord, N.E.C. had laten zien vrijwel machteloos te zijn en donderdag a.s. wacht Panathinaikos in de Europa League. Dus schroefde Ajax het temp flink terug. En hoewel dat voor de supporters natuurlijk niet zo leuk is om naar te kijken, is het wel begrijpelijk. Waarom jezelf over de kop spelen met risico op blessures, als het niet meer strikt noodzakelijk is? Jammer was wel dat daardoor de invalbeurt van Pelle Clement een beetje in het water viel. Maar goed, als Ajax zo blijft spelen, komen er nog meer dan genoeg momenten om te genieten van jonkies Clement, Nouri, De Jong en Van de Beek. Die jongens gaan hun kans echt wel krijgen, zeker als Ajax op drie fronten actief weet te blijven.

Een column over Ajax – N.E.C. kan natuurlijk niet compleet zijn zonder een paar woorden over Kasper Dolberg. Maar daar is, ook op deze site, al zoveel over gezegd en geschreven. We komen, volledig terecht natuurlijk, superlatieven te kort over de jonge Deen. Maar liever nog wil ik wat aandacht besteden aan die andere, wat oudere, Deen op het veld: Lasse Schöne. Want hoewel Dolberg natuurlijk de show stal met z’n wonderschone doelpunten, was het Schöne die de assist voor 1-0 gaf en zelf op magnifieke wijze de 5-0 binnen schoot. Schöne is de Haarlemmer-olie van Ajax. Hij kan overal spelen, geeft zich altijd 200% en z’n schoten van afstand en spelhervattingen zijn dodelijk accuraat. Enig nadeel: z’n contract loopt eind dit seizoen af. En dat zou kunnen betekenen dat hij transfervrij de deur uit wandelt. En hoewel ik hem van ganser harte een mooie transfer gun, zou ik Ajax toch willen verzoeken hem per ommegaande een nieuw contract aan te bieden. Dus bij deze, een welgemeende smeekbede aan Edwin van der Sar en Marc Overmars; erken de grote waarde van Schöne voor Ajax en handel ernaar. Een verbeterd contract voor twee jaar is een perfecte beloning voor alle doelpunten, assists en het harde werk van Schöne in het rood-wit van Ajax. Voor nu lijkt het erop alsof de ene Deen richting de uitgang loopt, terwijl de andere resoluut aan de voordeur rammelt. Maar misschien kan Ajax er voor zorgen dat ze nog een tijdje samen te bewonderen zijn in de Amsterdam Arena.

Nog even terug naar de wedstrijd. Een goed ijkpunt van kwaliteit is de staat van mijn stembanden na een bezoekje aan de Arena. En die liet zondagmiddag, na de wedstrijd behoorlijk te wensen over. Ik heb geschreeuwd, gebruld, gezongen en gejuicht. Kortom, een heerlijke middag voetbal. Die seizoenskaart, die gaat er niet komen. Want de rol van nepsupporter of successupporter bevalt me wel. Maar vanaf nu gaat toch wat vaker Fox Sports aan op zondag…

Jacob Fresco

Advertenties