Iedereen kent wel het verhaal van Romeo en Julia, waarin de twee een heus liefdesdrama meemaken. Dat verhaal kan je vergelijken met KV Mechelen en Play-Off 1. KV hunkert al lang naar een plaats in de top 6, maar heeft altijd Play-Off 2 moeten spelen sinds de invoer van het systeem. Kan Malinwa dit seizoen eindelijk eens een gooi doen naar Play-Off 1? Volgens het verhaal van Romeo en Julia wel, want dat liep ook goed af.

Elk jaar opnieuw, aan de start van het seizoen, stelt men steeds dezelfde vraag Achter De Kazerne: “Is het dit jaar aan ons?”. KV heeft sinds de invoer van het Play-Off-systeem altijd Play-Off 2 gespeeld. Soms waren ze redelijk dicht bij die top 6. Zoals in 2013, toen Harm Van Veldhoven nog trainer was en ze maar 9 punten achter de zesde plaats eindigden op de achtste plaats. En meestal waren ze er redelijk ver van af. Dat gebeurde, onder andere vorig jaar na een heel grijs seizoen met amper zeges op verplaatsing. Maar dit jaar lijkt anders te gaan eindigen. Na een spannende zege tegen Eupen afgelopen vrijdag staat KV op de achtste plaats en springt het zo over KV Kortrijk en Racing Genk. Wie had dat verwacht na de 17de speeldag? Malinwa heeft nu een relatief makkelijk programma voor de boeg met wedstrijden tegen Moeskroen en Waasland-Beveren. Als ze een reeks kunnen neerzetten tegen deze ploegen en een beetje geluk hebben in het klassement, dan sluipen ze stilaan de top 6 binnen. Maar geloof ik daar wel in?

Ik ben eerder iemand die realistisch en progressief probeert te denken. Daarom vind ik de ambities van de club wel gepast. De club heeft vorig jaar gezegd dat ze in de komende vijf jaar een keer willen deelnemen aan Play-Off 1. Dat is een mooie doelstelling en ook te behalen voor de ploeg, maar zeker niet gemakkelijk. Met die doelstelling willen ze dus de verbouwing van het stadion combineren met het verhogen van het spelniveau. Helemaal geen makkelijke opdracht. De investeringen voor het nieuwe stadion waren een aantal maand geleden ook nog eens fors duurder uitgevallen, waardoor de investeringen in nieuwe spelers moeilijker werden. Veel spelers die momenteel elke wedstrijd in de basis staan bij Malinwa zijn dan ook op huurbasis naar Mechelen gehaald. Ook enkele spelers die momenteel schitteren voor de ploeg, zoals Kolovos, het Griekse wonderkind, en El Messaoudi, de beer op het middenveld. En deze spelers definitief vastleggen gaat financieel moeilijk worden voor KV. Olympiakos heeft al laten weten dat de afkoopsom van Kolovos rond de 1 miljoen euro zal liggen. Onhaalbaar voor KV, maar niets is onmogelijk.

De concurrentie voor de plaatsen in Play-Off 1 wordt ook elk jaar groter. Men moet er rekening mee houden dat er zeker vijf clubs zijn waar Play-Off 1 een vaste ambitie is: AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard. Als deze clubs sowieso in die top 6 belanden, schiet er nog maar één plaatsje over. Ook al is het realistisch dat een aantal van deze vijf ploegen het moeilijk gaan hebben dit jaar met het behalen van de top 6, men moet er rekening mee houden. KV Oostende en Zulte Waregem doen het uitstekend dit jaar en staan voorlopig comfortabel in die top 6, ten koste van Racing Genk. Charleroi, Kortrijk en ook KV Mechelen loeren achterop. Uit deze analyse kan je zeggen dat het mogelijk is, maar het wordt zeer moeilijk. Het zal een spannende strijd worden.

Natuurlijk hoop ik dat het tot die spannende strijd zal komen en dat KV daaraan mag deelnemen. Maar zal het wel zo ver komen? KV heeft namelijk altijd een periode in het seizoen waar ze heel dicht bij Play-Off 1 komen en de media zich daar een keer over gaat buigen. Te optimistische artikels die er dan geschreven worden die onrechtstreeks extra druk leggen op de spelers. De volgende wedstrijden loopt het dan mis. Zo is dat elk jaar. IK heb maar één advies voor de spelers van Malinwa: wees realistisch, geloof in eigen kunnen en geef alles in elke minuut die je speelt.

Nu ga ik het hebben over de redenen waarom KV Mechelen dit jaar wel Play-Off 1 kan halen en waarom de club een verrijking kan zijn voor de top 6. KV staat bekend voor zijn ijzersterke thuisreputatie. Dit seizoen is dat wat minder, mede door pech en rode kaarten. Maar ze hebben wel kunnen stunten tegen topclubs als Standard en AA Gent. Het is algemeen gekend dat KV mee kan met de topclubs, maar heeft dat nooit echt kunnen bewijzen in de Play-Offs. Verder verwachten de supporters ook wel wat van hun jongens. Na de blamage op Club Brugge en de bekeruitschakeling tegen STVV, heeft de laatste zege weer hoop gegeven aan de club van geel en rood. Tot slot zal Malinwa ook iets bewijzen als ze Play-Off 1 halen. De laatste jaren zijn er veel sterkhouders vertrokken naar topclubs als Standard en Anderlecht. De honger naar revanche is nog nooit zo groot geweest. Een betere motivatie bestaat niet.

Nick L’heureux