Philip Cocu en zijn mannen in het technisch hart van PSV staan nu een aantal jaar aan het roer. Dit seizoen vallen de resultaten tegen en is het voetbal ver achteruit gegaan vergeleken met de voorbije jaren. Hoe lang gaan ze nog mee?

De wedstrijden van PSV dit seizoen zijn futloos, inspiratieloos, zielloos, zonder de wil om te winnen en bovendien ver ondermaats. Iets wat we de laatste jaren in Eindhoven niet gewend zijn gezien de resultaten in de Eredivisie en Champions League vorige jaren. Krijgen Cocu en zijn mannen de vinger nog wel op de zere plek gelegd? Komt alles wat ze over willen brengen op de spelers nog wel aan of is het simpelweg tijd voor vers bloed en dus een nieuwe trainer?

Gezien de verdediging is PSV er dit jaar juist op vooruit gegaan. Ze wisten slechts 7 doelpunten tegen te krijgen in de Eredivisie, dit was vorig jaar een veel hoger aantal. Het aantal doelpunten blijft echter steken op 23 goals. Ajax, Feyenoord, sc Heerenveen, AZ, FC Twente en FC Utrecht scoren allen meer dan de Eindhovenaren. Wat mij betreft ligt hier dus ook het zorgenkindje.

In vergelijking met afgelopen seizoen is in de voorhoede weinig verandering opgetreden. Aanvoerder Luuk de Jong verlengde zelfs zijn contract en Oleksandr Zinchenko kwam de aanval versterken. Vanuit de jeugd stroomde Steven Bergwijn door, die gezien wordt als een groot talent. Wat mij betreft ligt de reden voor het minder scoren dit seizoen aan het feit dat Jürgen Locadia 2 à 3 maanden buitenspel staat met een liesblessure. Hij wist altijd binnen de palen te schieten, waardoor altijd een handeling van de doelman nodig was om een doelpunt te voorkomen.

Op het middenveld zorgde Marco van Ginkel afgelopen seizoen voor doelpunten en diepgang. Iets wat Bart Ramselaar dit seizoen over zou moeten doen, maar deze jongen is nog jeugdig en mist de jaren ervaring die van Ginkel wel had. Daarnaast presteert Andrès Guardado vele malen minder dan vorig seizoen en ook hij weet de blessures aan elkaar te rijgen. Opvallend is dat hij deze blessures oploopt (veelal hamstring) wanneer hij met de nationale ploeg van Mexico op pad is geweest. Ook Davy Pröpper beleeft een minder goed jaar dan in zijn debuutjaar. Jorrit Hendrix raakte langdurig geblesseerd en moest voor de balans op het middenveld zorgen en Siem de Jong heeft dit seizoen nog niets laten zien.

Vanavond staat de cruciale wedstrijd tegen FK Rostov op het programma om Europese overwintering na een slecht eerste half jaar toch nog af te dwingen.

Wat vinden jullie? Is het tijd voor een nieuwe trainer? Ligt het probleem toch in de voorhoede? Is het middenveld niet meer stabiel?

Luc Bouwmans