Financiële gegevens en salarissen van PSV liggen op straat. Het NRC handelsblad wist via Football Leaks beslag te leggen op een aantal financiële details van de club.

NRC Handelsblad onthult dinsdag een aantal opmerkelijke zaken die zich bij de club in de afgelopen jaren voordeden. De krant kwam via Football Leaks aan de gegevens. Daaraan wordt de conclusie gekoppeld dat PSV zich niet houdt aan de belofte om spelers maximaal 1 miljoen euro basissalaris per jaar te betalen. Bovendien lekt uit dat PSV forse vergoedingen aan makelaars betaalt. Zo ontving Mino Raiola 1,4 miljoen na de transfer van Héctor Moreno. Zaakwaarnemer Peter Gerards hield zelfs 2,0 miljoen euro over aan de transfer van Gastón Pereiro naar PSV. De bedragen worden overigens in termijnen van een aantal jaren betaald.

Bonussen.

Door allerlei constructies met bonussen en tekengeld loopt het salaris van spelers bij PSV al snel boven het miljoen uit. Bovendien krijgen spelers soms nog een percentage van hun transfersom, waardoor dit nog hoger wordt. Daarme zou PSV de afspraken met de gemeente Eindhoven schenden. Daarin zou bepaald zijn dat spelers niet meer dan 1 miljoen euro bruto mogen verdienen. Die afspraak is in 2011 niet zwart op wit gemaakt. Wel is het salarisplafond door de club vlak daarvoor zelf ingesteld.

Spelers met exceptionele klasse.

PSV heeft bij het instellen van het salarisplafond wel zelf afgesproken dat spelers met exceptionele klasse een uitzondering zijn. Kort gezegd: spelers die erg goed spelen krijgen meer. Zo krijgt middenvelder Andrés Guardado 1,37 miljoen euro aan basissalaris. Guardado heeft meer dan 130 interlands voor Mexico gespeeld en gold de afgelopen jaren als een van de beste spelers in de Eredivisie.

In 2015 heeft PSV ook afspraken gemaakt rondom de Belg Maxime Lestienne en zijn club Al Arabi. Die club zou 250.000 euro krijgen als Maxime niet minstens de helft van het seizoen zou spelen. Coach Philips Cocu zei dat hij niks van die afspraak afwist.

Luuk Kempen

 

Advertentie