Na de column over de top 10 Amerikanen in Europa, is het tijd voor de top 10 Europeanen in Amerika. Op deze lijst wil ik de grote namen weglaten, omdat iedereen ze al kent. Denk aan een Villa, Pirlo, Gerrard en Keane. Amerika maakt een voetbalrevolutie door en deze Europeanen dragen hun steentje daaraan bij.

#10 Yura Movsisyan – Real Salt Lake – Armenië

Yura Movsisyan is een veteraan in de MLS. Hij kwam er al in 2006, maar vertrok alweer in 2010. In 2016 kwam hij weer terug bij RSL en dat betaalde zich meteen uit in 9 goals.

#9 Vytautas Andriuskevicius – Portland Timbers – Litouwen

”Vytas” kwam deze zomer over van SC Cambuur en heeft pas 11 wedstrijden gespeeld. Daarin heeft hij 1 keer gescoord en heeft hij het gezichtsverlies van de Timbers kunnen verzachten door goed spel te leveren.

#8 Jack Harrison – NYCFC – Engeland

Jack Harrison is pas 19 jaar oud, maar heeft op sportief gebied een topjaar gehad. Allereerst was hij de #1 Draft Pick begin vorig jaar én hij was de smaakmaker van NYCFC. Iedere wedstrijd presteert hij en is hij de publiekslieveling. De supporters scanderen samen met zijn ”Mumsi”, zijn moeder, zijn naam vanuit de bleachers.

#7 Stefan Frei – Seattle Sounders – Zwitserland

Stefan Frei is de keeper van de Seattle Sounders. Hier heeft hij de meeste successen behaald. Een Supporters Shield, US Open en dit jaar de MLS Cup. In die wedstrijd had hij ook een wereldredding en was hij MLS Cup Finals MVP geworden. Een verdiende plek in de top 10.

#6 Axel Sjöberg – Colorado Rapids – Zweden

Sjöberg speelt al van jongs af aan in Amerika. Hij is speciaal naar Amerika verhuisd om daar carrière te gaan maken en het heeft gewerkt. Hij is dit jaar in het Team of the Year gezet en heeft met zijn enorme lengte aanvallend en verdedigend zijn steentje bijgedragen.

#5 Kevin Doyle – Colorado Rapids – Ierland

Kevin Doyle maakte in 2015 de overstap naar Amerika. Deze Ier heeft 49 wedstrijden gespeeld en 12 keer gescoord. Hij is 33 jaar, maar oogt qua spel als een 20-jarige. Leeftijd is maar een getal.

#4 Michael de Leeuw – Chicago Fire – Nederland

Michael de Leeuw maakte deze zomer de overstap van Groningen naar Chicago. Zijn komst was een spektakel in the Windy City. Hij heeft 18 wedstrijden gespeeld en 7 keer gescoord. Aanvallend heeft hij het moeilijke Chicago, naar een nieuw niveau getild.

#3 Shkelzen Gashi – Colorado Rapids – Albanië

Gashi is de absolute uitblinker geweest voor de Rapids. Na een blessure in het begin van het seizoen, speelde hij de sterren van de hemel. Dat verdiende een plekje in de EK selectie van Albanië. Dit jaar sleepte Gashi ook Goal of the Year binnen door een fantastische vrije trap binnen te werken.

#2 Dom Dwyer – Sporting Kansas City – Engeland

Dom Dwyer heeft, net als Sjöberg, al heel vroeg de overstap naar Amerika gemaakt.In 2012 begon hij zijn carriere in Kansas en met 113 wedstrijden en 52 goals doe je het niet verkeerd. Samen met Zusi vormt hij het aanvallend duo en is succes in het Mercy Children’s Stadium gegarandeerd. Een zeer verdiende 2e plek.

#1 Laurent Ciman – Montréal – België

Laurent Ciman is de absolute nummer 1. Hij speelt sinds 2015 bij Montréal en is daar een van de publiekslievelingen. De verdediger uit Farciennes is zelfs een All-Star geweest vorig jaar en heeft zichzelf in de kijker gespeeld bij het Belgisch nationale team, door in 2015 de titel Defender of the Year te hebben gekregen. Hij heeft gespeeld in het afgelopen EK en bij de Derby van de Lage Landen. Laurent Ciman is dé nummer 1 van deze lijst.

Dit zijn de 10 toppers die hun carrière nmaken in Amerika. Ben jij het eens met deze lijst? Of verdienen anderen hier een plek in? Laat het weten in de reacties.

 

Advertentie