Het gaat niet goed met West Ham United. Gisteren speelden ze nog op eigen bodem tegen Manchester City in de FA Cup. Het werd een 0-5-vernedering voor The Hammers en ze speelden hun zwakste wedstrijd in jaren. In de competitie loopt het ook niet vlot. Ze staan op een teleurstellende 13de plek terwijl Europees voetbal een duidelijke ambitie was. 

Een achterliggende reden van de slechte vorm kan de stadionwissel van vorige zomer zijn. Aan het begin van het seizoen ruilde de club het mooie en typisch Engelse Boleyn Ground (Upton Park) in voor het moderne London Stadium in het hartje van de stad. Het is natuurlijk een heel mooi stadion, maar buiten de eerste wedstrijden is het dit seizoen nog nooit vol geraakt. Boleyn Ground was vorig seizoen altijd twee weken voor de wedstrijd uitverkocht. Die massale opkomst van duizenden supporters stimuleerde de spelers en ze stegen boven hun eigen niveau uit. De sfeer was er dan ook geweldig. De tribunes dicht tegen het veld, gezellige pubs buiten het stadion en het clublied ‘Forever Blowing Bubbles’ dat voor de match weerklonk. Door die overweldigende sfeer was West Ham dan ook altijd een moeilijke verplaatsing. In London Stadium is het heel anders en eigenlijk het absolute omgekeerde van Boleyn Ground. Een mindere start aan het seizoen en een tekort aan sfeer in het nieuwe stadion zorgden ervoor dat de motivatie bij de fans al snel zonk. Een mindere opkomst weegt dan ook door tot in de kleedkamer, vandaar de slechte resultaten.

Waar is Payet? Die vraag heb ik me dit seizoen al vaak gesteld. Het Franse wonderkind dat vorig seizoen bij de besten van de Premier League toebehoorde, is nu onzichtbaar. Buiten enkele doelpunten is Payet nog niet in de buurt geweest bij zijn goede vorm van vorig jaar. Ik denk dan ook wel dat West Ham hem niet tot zijn maximum gebruikt. Hij speelt momenteel op de linkerflank. Ik zie hem liever bezig op de nummer 10, net achter een goede spits. Daar is hij veel beter. Payet kan het overzicht bewaren als niemand anders en kan de bal overal kwijt. Meestal moet hij nu naar binnen kruipen van de flank voor hij die goede pas kan geven of dat doelpunt kan maken. Zo heeft hij al een prachtig doelpunt gemaakt tegen Middlesbrough dit seizoen. Maar bij Frankrijk speelt hij wel meer in het centrum en daar zie ik hem veel liever spelen. Zo vrij als een vogel kan hij daar door elke ploeg dribbelen. Bij West Ham heeft hij die vrijheid niet.

Ik zeg dan natuurlijk niet dat Payet zijn vorm het enige probleem in het sportieve luik is. Hij is wel zo iemand die heel de ploeg kan vooruit trekken. Ik zie wel eenzelfde probleem terugkomen als bij Arsenal: het gemis van een constante doelpuntenmaker. Andy Carroll heeft ook zijn beste tijd gehad en zomeraanwinst Calleri kan niet overtuigen. Ik had dan ook gehoopt voor hun dat ze Batshuayi konden lenen van Chelsea, maar trainer Conte is daar heel duidelijk over geweest en dus moeten The Hammers naar een nieuwe optie zoeken. Ik hoop dat ze die ook vinden, want zo kan het echt niet verder.

Ik denk wel niet dat de huidige coach, Slaven Bilic, een probleem vormt. Het is dan ook dezelfde coach dat West Ham leidde naar een Europese plaats. Dat zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer lukken. Bilic staat ook bekend voor zijn passionele aanpak als trainer. Hij moet er nu wel voor zorgen dat zijn passie ook op het veld te zien is. Er is ook niet echt een waardige vervanger voor hem, dus ik zie niet echt een reden waarom het aan Bilic zou liggen.

Maar hoe moet het nu verder met The Hammers? Ze zijn al uitgeschakeld uit alle bekercompetities en staan maar laag in de ranking van de Premier League. Vooral niet panikeren zou ik zeggen. Ze moeten er wel voor zorgen dat degradatie volledig uitgesloten wordt, zo snel mogelijk. Onderin staat het heel kort op elkaar, dus alles is nog mogelijk. En in de Premier League kan het snel gaan. Er moet ook sowieso versterking komen deze transferperiode. Vooral een spits is nodig. Tot slot is er gewoon wat tijd nodig om te wennen aan het nieuwe stadion. De club moet op hetzelfde niveau getrokken worden en dat vraagt tijd, inspanningen en realistische ambities. Ik zie het nog wel rooskleurig in voor West Ham. Met London Stadium hebben ze een groot project opgezet waar er mooie dingen kunnen beleefd worden.

Advertentie