Dat er in België een hoop ploegen zijn die niet met elkaar overeenkomen weet iedereen. Denk maar aan de eeuwenoude vete tussen Standard en Anderlecht of Club en Anderlecht. Maar er zijn ook (kleinere) (vergeten) streek-/stads-derby’s. We lijsten ze even voor u op in deze reeks met een woordje uitleg.

Dit keer nemen we de Zuid-West-Vlaamse derby tussen Zulte Waregem – KV Kortrijk onder de loep. Net zoals in de Mechelse stadsderby wordt deze derby intens beleefd, zo hebben de KV Kortrijk fans een snelwegbord “verbouwd” van Waregem tot Boeregem.

Als “wraak” daarop verbouwden de fans van Zulte Waregem de Kortrijkse dug-out, wat tot volgende grappige taferelen zorgde:

Dat de derbykoorts hoog oploopt is duidelijk, want het bezoekersvak van Essevee is reeds volledig uitverkocht! Het zou geen derby zijn als er al niet eens uitgedaagd wordt, zoals Zulte Waregem met “En jullie?” doet.

Als we even kijken naar de recentste onderlinge confrontaties komen we tot de volgende conclusie: Essevee won 5 keer, de Kerels wonnen 2 keer en 3 keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel (wedstrijden vanaf 2012 tot nu). Kijkend naar die cijfers en de positie van beide ploegen in het klassement, Zulte staat op een 3de plaats terwijl buur KVK op een 11de plaats staat, zou Essevee met de drie punten moeten gaan lopen, maar Kortrijk versterkte zich en speelt altijd wel wat sterker in een derby. De Kerels spelen ook thuis, een verrassing is onmogelijk uit te sluiten!

Dat de derby tussen Zulte en KVK  de gemoederen in Zuid-West-Vlaanderen hoog doet oplopen is wel duidelijk, zo bekladden KV Kortrijk-fans de vernieuwde toiletten in het Regenboogstadion tijdens de wedstrijd Zulte Waregem – KV Kortrijk van 17 september. Naar aanleiding van die werd de beloftenwedstrijd tussen Kortrijk en Zulte stilgelegd door “relletjes” en incidenten. De Kerels stonden toen 2-0 voor maar kregen een 0-5 nederlaag aangesmeerd.

Tot slot geven u graag nog wat sfeerbeelden van de recentste edities van de Zuid-West-Vlaamse derby tussen “Essevee” en de “Veekaa”.