Marco van Basten is in september vorig jaar aangesteld als technisch directeur van voetbalbond FIFA. Inmiddels heeft de oud-voetballer zijn visie met betrekking tot nieuwe spelregels in het voetbal bekendgemaakt. Daarbij noemt hij tien punten die de sport aantrekkelijker zouden moeten maken. 

 

Tien punten

Het lijstje met tien punten bestaat uit aangrijpende regels, zoals het afschaffen van buitenspel en extra tijd. Het eerstgenoemde is bedoelt om de verdedigende tactiek tegen te gaan. De extra tijd moet dan ook weg, plus dat de wedstrijden nu in vier gedeeltes zullen worden gespeeld. Ook noemt hij dat het aantal wedstrijden omlaag moet, zodat de kwaliteit van elke wedstrijd beter wordt. Of het zin heeft om extra tijd af te schaffen is nog te betwijfelen. Als er daarna een zogenaamde shoot-out komt zullen de lager geklasseerde clubs waarschijnlijk tijd rekken, om nog kans te maken op de overwinning uit deze shoot-outs. In zijn tien punten stond nog niets over de videoscheidsrechter.

 

Hockey

Op de sociale media kwam al veel kritiek naar voren over de drastische veranderingen die hij heeft voorgesteld. Veel van deze punten, zoals van Basten ook aan heeft gegeven, komen van andere sporten af. En dan is met name (ijs)hockey een grote inspirator. Bij deze sport zie je dat een keeper vaak meer kans heeft om de bal tegen te houden. Of supporters dan nog steeds zo hard zullen juichen, zoals nu bij een penalty, is dan nog de vraag, aangezien de kans tot scoren veel kleiner is.

 

2026

De oud-international hoopt dat vanaf het WK in 2026 de shoot-out-regel al ingevoerd gaat worden. Dit alles moet het voor de toeschouwer aantrekkelijker maken. Klagen bij de scheidsrechter mag volgens hem nog, maar door slechts één speler, dat kan natuurlijk wel een aantal gele kaarten voorkomen. Gele kaarten moeten veranderen naar een tijdstraf van vijf tot tien minuten, ook dit moet spelers ervan weerhouden om felle overtredingen te maken. Bij 5 overtredingen geldt dan een soort rode kaart, de speler moet dan ook het veld verlaten.

 

Steun

Het is nog maar de vraag of de plannen doorgaan. Enkele trainers, onder andere Wenger, hebben al uitgesproken dat de meeste punten geen verbeteringen zullen gaan opleveren voor het voetbal. Al met al is het dus nog de vraag in hoeverre deze veranderingen daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd.