Zondag 29 januari is het weer zover: de derby van het noorden. Heerenveen is toneel voor de tweede editie van deze wedstrijd, dit jaar. In een derby is de uitslag zelden te voorspellen, maar gezien de stand zullen de meeste gokkers inzetten op Heerenveen.

Ontstaan

De 52 kilometer tussen beide steden maakt deze wedstrijd een derby. In de steden en dorpjes tussen Heerenveen en Groningen in wonen fans van beide clubs, waardoor de rivaliteit tijdens de wedstrijd misschien nog wel meer oploopt. Beide steden zijn verbonden door de A7. Trainer Ron Jans maakte de overstap van FC Groningen – waar hij als boegbeeld werd gezien – naar sc Heerenveen, dit schoot bij veel supporters in het verkeerde keelgat. In de jaren ’70 tot de jaren ’90 speelden de Groningers op het hoogste niveau, terwijl hun rivalen toen een divisie lager speelden. In 1993 promoveerde sportclub Heerenveen en daardoor kreeg deze derby nog meer lading en ontstond meer rivaliteit.

Verschillen

Behalve dat beide ploegen in een andere provincie liggen, zijn er nog genoeg andere verschillen. Heerenveen staat met 8 punten meer op de 4e plaats, FC Groningen staat bovenaan het rechter rijtje. Wellicht heeft het zo z’n voordelen voor Groningen, dat afgelopen woensdag een KNVB Bekerwedstrijd speelde (verloren van AZ). De andere rivaal van beide ploegen, sc Cambuur, bekerde wel door. Heerenveen won de uitwedstrijd in Groningen met 0-3. Het kwam slechts een keer voor in de historie van deze derby dat er niet gescoord werd.

Supporters

De bezoekende Groningers kunnen rekenen op een vol uitvak, maarliefst 1.200 uitsupporters reizen mee naar Friesland. Het stadion zit nog niet vol, er zijn nog kaarten beschikbaar voor de thuisspelende ploeg.

Advertentie