Zomaar een willekeurige vacature bij de UEFA. Hoe zou dat er uitzien? Zoiets als dit?

Baanomschrijving
Divisie: Arbitrage

Onmisbare spil in het arbitrale team. Zeer belangrijk voor een sportief verloop van de wedstrijd. Je bent als lijnrechter een visitekaartje voor de standvastigheid en onpartijdigheid van de UEFA door correcte en faire beslissingen wanneer daar om gevraagd wordt. Veel doorgroeimogelijkheden binnen de UEFA.

Functie-eisen
Als lijnrechter dien je het sportieve belang van de UEFA en je moet dus goed op de hoogte zijn van de spelregels. Ook een scherp zicht (eventueel verbeterd met contactlenzen) is een must. Een conservatieve kijk op het voetbal is een pré.

Kunnen we na gisteravond constateren dat het écht tijd begint te worden voor elektronische hulpmiddelen binnen het voetbal? Ik heb het uiteraard over de arbitrale misser tijdens Legia – Ajax in de achtste minuut. Ajax-captain Klaassen haalt verwoestend hard uit en schiet doelman Arkadiusz Malarz zowat mee het doel in. Op foto’s is te zien dat de bal in z’n geheel over de doellijn is, maar de op de achterlijn staande zesde(!) arbitrale man weigert het doelpunt toe te kennen. Een 100% doelpunt niet toegekend. En Ajax dus benadeeld.

Beste mensen van de UEFA, het is 2017. De technologie is er. Vraag dat maar aan Willem II. Dat had de ‘eer’ om als eerste in Nederland getuige te moge zijn van de kracht van elektronische hulpmiddelen in de bekerwedstrijd tegen (uitgerekend) Ajax. Bij Willem II zijn er trouwens ongetwijfeld minder goed over te spreken, want op voorspraak van videoscheids Pol van Boekel werd een gele kaart voor Kali alsnog omgezet in (terecht) rood na een charge op de enkels van Lasse Schöne. Ook bij PEC Zwolle kunnen ze erover meepraten, want in de wedstrijd tegen (wederom) Ajax, werd het doelpunt van Kesper Dolberg (terecht) goedgekeurd door gebruik van doellijntechnologie.

Vanwaar die weerstand? Wedstrijden verlopen eerlijker en worden daardoor leuker om naar te kijken. Ook bij de FIFA is trouwens veel weerstand. Oud FIFA-preses Blatter heeft de invoering ervan lang tegengehouden en ook oud UEFA-voorzitter Platini was mordicus tegen het gebruik ervan. Hoe de nieuwe voorzitters (Infantino en Ceferin, respectievelijk) erover denken, moet nog blijken. Hopelijk zien zij het hogere nut ervan wel en kan begonnen worden met stelselmatige gebruik tijdens wedstrijden.

Nu is het Ajax dat benadeeld wordt, maar in 2014 was heel Engeland in rep en roer omdat in de achtste finale de terechte gelijkmaker van Frank Lampard onterecht werd afgekeurd. En de bekendste arbitrale flater is natuurlijk Maradonna’s ‘Hand van God’ in de kwartfinale tussen Engeland en Argentinië tijdens het WK van 1986. Toentertijd bestond de Hawkeye nog niet, had men nog nooit gehoord van drones en was doellijntechnologie een volkomen loos woord. Nu echter hebben we al die hulpmiddelen wel. Dus onrechtmatige goals hoeven niet meer goedgekeurd te worden, terwijl 100% doelpunten niet meer zomaar kunnen worden afgekeurd. Dat willen we allemaal, toch?