Met nog elf wedstrijden te gaan is het nog altijd spannend in de Nederlandse Eredivisie. Na 23 speelronden leidt Feyenoord nog altijd de dans, met Ajax en PSV als traditionele bezetters van de Top drie. Gaat daar nog verandering in komen óf lijkt de strijd al beslist?

Om maar eens met de bovenstaande vraag te beginnen: dat eerste valt moeilijk te zeggen en hangt volledig af van wat de huidige koploper gaat doen. Wint deze de elf wedstrijden, dan is het zo duidelijk als wat. Máár: het resterende programma herbergt nog enkele mooie wedstrijden…

Laten we eens beginnen op zondag 26 februari wanneer Feyenoord thuis PSV ontvangt. Wat doet de kampioensstress met een ploeg? Voorlopig nemen wij hiervan als volgers nog niets waar, want Feyenoord speelt gewoon degelijk voetbal en heeft het geduld om de wedstrijden gecontroleerd uit te spelen. Er is geen team geweest dit seizoen dat zo vaak heeft gescoord in het laatste kwartier als de Rotterdamse formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst. PSV heeft nog altijd niet opgegeven en rijgt de overwinningen ogenschijnlijk gezien de cijfers gemakkelijk aaneen. Maar écht sprankelen doet de formatie van Philip Cocu (nog) niet. Net als Feyenoord verloren de Eindhovenaren pas één keer dit seizoen, maar daar staan wel zeven gelijke spelen tegenover. Hierdoor is de achterstand acht punten en bij verlies zondag lijkt de rol van de huidige landskampioen uitgespeeld. Bij winst in Rotterdam doen zij echter weer volop mee, ook al blijven zij uiteraard afhankelijk van de resultaten van de ploegen boven hen, maar toch…

Ajax lijkt volgend weekend weleens de lachende derde te kunnen worden, maar ook de Amsterdammers hebben nog geen enkele zekerheid. Het stevige fundament in defensief opzicht en de aanvallende kwaliteiten die de ArenA-bespelers altijd wel hebben, kunnen leiden tot succes. Maar bij het keurkorps van trainer Peter Bosz zal veel afhangen van het verloop in het toernooi van de Europa League én de onderlinge confrontatie op 2 april aanstaande wanneer Feyenoord op visite komt in Amsterdam. Daartussen zitten nog lastige wedstrijden zoals Groningen-uit en Twente-thuis. Grote graadmeter wordt PSV uit op 23 april. We zijn dan inmiddels al in speelronde 32 en veel is dan al duidelijk. Op diezelfde dag speelt Feyenoord een lastige uitwedstrijd in Arnhem tegen Vitesse, dat volgens verwachting dan nog in de strijd verwikkeld is voor de play-offs. De Rotterdammers krijgen daarvoor ook nog een paar pittige noten te kraken met onder andere Heerenveen-uit en FC Utrecht-thuis.

PSV moet nog naar Groningen en Twente en dat lijken buiten de confrontaties tussen de drie topploegen in Nederland de meest in het oog springende duels. Makkies bestaan echter niet in het voetbal en gevaar voor onderschatting dient dan ook volledig uitgebannen te worden. Maar eerlijk is eerlijk: gezien het verloop van de competitie na de winterstop is er een echte traditionele top drie in Nederland die de dienst uitmaakt. De nummer vier staat op vijftien punten en dat met nog elf ronden te gaan. Duidelijker kan dat het beeld niet illustreren. De do-or-die weken komen er aan!

André van de Voort ~ gastcolumnist

Advertentie