Huidige elftal: Torino FC
Positie(s): Spits
Nationaliteit: Italiaans
Geboortedatum: 20-12-1993
Lengte: 1.81 m
Gewicht: 72 kg
Sterkste punten: Afwerking, techniek, kracht, veelzijdigheid
Clubhistorie: UC AlbinoLeffe, Palermo, Torino

Als klein jongetje was Andrea Belotti fan van Atalanta. De club uit Italië, die destijds heen en weer schommelde van de Serie A naar de Serie B en weer terug, wees hem, toen hij zich daar aanbood, echter af. Zijn vader was van beroep bouwvakker. Hij leerde Andrea deze tegenslag niet zomaar te accepteren en hard te gaan werken aan zijn voetbalcarrière. Samen besloten ze om vol voor het voetbal te gaan. Belotti vertelt in een interview dat hij zich nog goed kan herinneren hoe hij avonden lang op zijn kamer zat te huilen, wanneer zijn vrienden op stap gingen en hij thuis moest blijven. Niet alleen van zijn vader, maar ook van zichzelf. Het deed hem pijn, maar hij had er alles voor over om een professioneel voetballer te worden.

Uiteindelijk kwam Andrea in de jeugd van AlbinoLeffe terecht. Een club die in 1998 ontstond na een fusie tussen Albinese Calcio en SC Leffe. De club waaruit ook onder andere Filippo Inzaghi (toen nog SC Leffe) en Alessandro Diamanti komen. Zijn trainer destijds zag hoe hard Andrea werkte op de trainingen, maar zag in hem geen potentiële Serie A-speler. Ook oud-ploeggenoten en jeugdvrienden hadden achteraf nooit verwacht dat Andrea zo ver zou komen. Zelf zei hij met mooie woorden: “Grenzen zijn, net als angsten, vaak maar illusies.”

Op zijn 20ste ging Andrea van AlbinoLeffe naar Palermo, nadat hij daarvoor een half jaar bij de club op huurbasis speelde. Palermo betaalde 5,5 miljoen euro voor de spits. Na een jaar van veel invalbeurtjes bij Palermo, waar hij gemiddeld zo’n 220 minuten per goal nodig had, vertrok Belotti naar Torino. Hij deed het bij Palermo statistisch gezien niet heel erg goed, maar toch zag Torino iets in hem. Met een verkoopprijs van 8,4 miljoen euro maakte Palermo een snelle transferwinst van 2,9 miljoen euro.

Palermo lijkt achteraf echter een fout gemaakt te hebben in de snelle verkoop. Dit was niet de eerste keer dat Palermo achteraf gezien zo’n fout maakte. Eerder verkochten ze bijvoorbeeld al Salvatore Sirigu met een transferwinst van een kleine 3,9 miljoen euro (3,9 miljoen – transfervrij) en Edinson Cavani met een transferwinst van slechts 7 miljoen euro (12 miljoen-5 miljoen).

Dit seizoen heeft Andrea in 25 wedstrijden al 19 keer gescoord en 4 assists gegeven. Zijn marktwaarde is dit seizoen dan ook al met 300% gegroeid. Andrea lijkt ook voor Italië de eerste spits te zijn geworden, helemaal nu concurrent Graziano Pellé met zijn transfer naar China buiten beeld lijkt te zijn gevallen.

Aan het eind van dit seizoen is de kans groot dat Andrea gaat vertrekken bij Torino. Vooral Arsenal wordt veel genoemd en schijnt de afgelopen wintertransferperiode zelfs al een bod van 65 miljoen euro te hebben gedaan, dat vervolgens afgewezen werd. In het contract van Andrea staat dat een bod van minimaal 100 miljoen euro altijd geaccepteerd moet worden. Clubs die hem willen overnemen zullen dus ergens rond dat enorme bedrag moeten gaan zitten. Of hij dat bedrag waard is, blijft een goede vraag. Het is in ieder geval zeker dat je met Andrea Belotti een hardwerkende speler hebt die voor elke bal wilt gaan, zoals zijn vader hem leerde.

Advertentie