Als speler won hij al bijna alles wat hij kon winnen. Je hoeft zijn naam maar te noemen en mensen weten wie hij is en wat hij als speler deed, al waren het de goals of de opstootjes. De in Dakar geboren Fransman is alleen nog niet bekend in zijn trainersvak, maar daar komt verandering in.

Om het even op een rijtje te zetten:

  • 3 Premier League-titels
  • 5 FA Cups
  • 5 Community Shields
  • 1 Confederations Cup
  • 1 Europees Kampioenschap
  • 1 Wereldbeker

En dan komen er nog een slordige 18 individuele titels bij. Ja, als speler was hij een van de beste.

Als trainer is de Fransman nog aan het leren. Dat deed hij eerst bij Manchester City U-21, maar volgde al gauw Jason Kreis op als trainer van New York City FC. Hier heeft hij nog altijd dezelfde passie als toen hij nog speler was. Dat was soms goed, maar het heeft ook tot 2 schorsingen geleid.

Maar hij komt er wel, en hier is waarom:

Patrick Vieira blijft tactisch, want dat zie je terug in het spel van NYCFC. Duidelijke looplijnen, voorzetten en passes die aankomen op het goede moment en corners die goed voorgegeven worden. Vieira is ”the man with a plan”, want hij verandert zijn tactiek om de 4 à 5 weken, om voorspelbaarheid te voorkomen.

Patrick Vieira weet diepte te creëren, want hij wil een zo’n breed mogelijke selectie. Kijk bijvoorbeeld naar Ronald Mataritta, die wilde hij hebben, omdat die zowel linksback, als linkshalf, als linksvoor kan spelen. Ook heeft hij nu een selectie weten te vormen die aan elkaar gewaagd is. Zo blijft er concurrentie in de selectie én presteert het team dus beter.

Patrick Vieira kent zijn spelers. Hij weet wat een speler wel of juist niet kan. De taakverdeling is helder. Hij creëert vooral rust in het team. Hij is als een soort vader voor de spelers en is van zichzelf bewust dat hij een rolmodel is, vooral bij de jongere spelers. Hij stelt hen snel op hun gemak en geeft ze meer het gevoel van coach dan superster.

Patrick Vieira blijft bescheiden. Hij heeft in zijn eerste seizoen de tweede plek van de Eastern Conference bemachtigd. Iets wat moeilijk te bereiken is in één jaar voor een nieuwe trainer. Toch zegt hij dat het niet aan hem, maar aan de club ligt. Hij zet zichzelf op de tweede plek.

Patrick Vieira blijft Patrick Vieira, want zoals ik eerder al zei: hij liep vorig jaar 2 schorsingen op. Hij houdt nog steeds geen blad voor de mond tegenover de scheidsrechter. Gelukkig beschikt hij over een, door hemzelf gekozen, trainersstaf. Hij heeft namelijk dezelfde trainersstaf als die hij had bij Manchester City U-21. New York City won hierom beide wedstrijden alsnog.

Patrick Vieira moet nog groeien. Alhoewel hij in 2 jaar veel bereikt heeft als trainer, is hij er nog lang niet. Dit is een opstapje naar succes, maar hij komt er wel. Vieira is aangesteld bij NYCFC door Manchester City, om later zelf aan het roer te staan bij City. Hij moet nog rijpen, maar hij laat al tekenen zien van een toekomstig succesvolle trainer.

Advertentie