Een voorlaatste plaats in de Play-Downs, het is niet de plaats die “De Vereniging” aan het begin van het seizoen voor ogen had. De supporters van groen-zwart verliezen beetje bij beetje de moed. Na 5 jaar kommer en kwel moet Cercle zelfs vechten voor degradatie naar de 3de klasse. En zeg nu zelf, Cercle hoort daar niet. 

Met 2 punten voorsprong op Lommel heeft Cercle nog een lastige rit voor de boeg, het haalde 1/9 sinds de start van de PD, terwijl concurrent Lommel 7/9 haalde (waaronder een 0-5-zege op Cercle). Na jaren vechten tegen degradatie in Eerste Klasse en het vorig jaar (nipt) verzekeren van 1B, krijgen de optimistische (althans, dat waren ze) supporters van Cercle bijna een zenuwinzinking. Laten we even teruggaan naar de gloriedagen onder Glen De Boeck, toen Cercle een 4de plaats behaalde, Europees voetbal speelde en een bekerfinale aanvatte (die het wel verloor). Cercle had toen spelers in haar rangen lopen zoals Tom De Sutter, Stijn De Smet, Besnik Hasi etc. 10.000 supporters zakten om de twee weken af naar het Jan Breydelstadion, ware hoogdagen voor de Vereniging. Prachtige tijden voor de supporters, al waren die gloriedagen (helaas) van korte duur. Cercle zakte weg naar de lagere plaatsen en eindigde in het seizoen 2012-13 op een laatste plaats en speelde zo Play-Off 3 tegen, het inmiddels heengegane, AC Beerschot. Cercle won PO3 en mocht de eindrondes gaan spelen tegen Moeskroen, Westerlo en RWS Bruxelles. Cercle won die eindronde (op doelpuntensaldo) en mocht dus het volgende seizoen weer aanvatten in de Jupiler Pro League. Menig supporter was ervan overtuigd dat ze bij Cercle hun lesje wel geleerd hadden. Dat was ook zo, maar slechts voor 1 seizoen. In het seizoen 2014-15 eindigde Cercle op een 15de plaats (dankzij de wedstrijd tegen KV Mechelen, die bij elk Cercle-supporter nog op het netvlies gebrand staat). Cercle verloor PO3 tegen Lierse en degradeerde voor het eerst sinds 2003 terug naar de Tweede Klasse. Daar deden ze het (gelukkig) een stuk beter, al kon Cercle geen aanspraak maken op de titel en moest het op het einde nog knokken om bij de eerste acht te raken.

De vernieuwde 1B-competitie dan, waar het Cercle ook niet voor de wind gaat. Groen-zwart eindigde in de eerste periode op een troosteloze laatste plek terwijl buur Roeselare periodekampioen werd. Na de thuiswedstrijd tegen KSV Roeselare (die met 0-3 verloren werd) brak er aan het logegebouw protest uit tegen het bestuur. Diezelfde avond kwam voorzitter Frans Schotte melden dat trainer Vincent Euvrard ontslagen was. Niet het antwoord dat de Cercle-supporters wilden horen. Een paar dagen later werd José Riga aangesteld als trainer. Cercle eindigde derde in de tweede periode, maar kon nipt geen aanspraak maken op PO2 en een verlengd verblijf in 1B.

Een mooie zondag, prachtig weer en een goed tijdstip, kortom de ideale omstandigheden voor een voetbalwedstrijd. Er kwam dan ook aardig wat volk kijken tegen Lommel. De harde kern (spionkop) bleef thuis als protestactie tegen het aantal (onterechte) stadionverboden tegenover de fanatieke leden van VAK 213. Diezelfde groepering voelde zich door het bestuur in de steek gelaten en wilde tonen wat het stadion was zonder de sfeer en wat het zou worden als die stadionverboden uitgedeeld bleven worden. Het werd een pijnlijke, enorm pijnlijke middag. Cercle verloor in eigen huis met 0-5 tegen de nummer laatst en grootste degradatiekandidaat. De scheidsrechter was absoluut Lommel-minded en benadeelde Cercle opvallend. Maar daar wil de Cercle-supporter zich niet achter verschuilen, het was zwak, zwakker, zwakst. 4000 aanwezige supporters (en heel wat niet aanwezige supporters) zagen de slechte jaren weer voorbij vliegen. Een golf van schaamte volgde, kindjes vroegen wat er toch aan de hand was met Cercle, de grootste Cercle-fans verloren de moed, de Cercle-sjaals werden tijdelijk opgeborgen. De teleurstelling is nog nooit zo groot geweest (behalve tegen KV Mechelen uiteraard).

De match tegen Tubize dan, waar Cercle 2-2 gelijk tegen speelde. Het was op zich geen slecht resultaat, al verdiende Tubize misschien net dat ietsje meer. Vorige week vrijdag verloor de Vereniging met 1-0 tegen OH Leuven, al had het 70% balbezit en veel meer kansen. In het voetbal koop je daar echter niets mee en dus staat Cercle op een voorlaatste plek. Met nog 3 wedstrijden te gaan is alles nog mogelijk, maar Cercle mag niet op een gedeelde laatste plaats eindigen. Doordat de punten van Cercle oneven waren, werd het puntentotaal een half puntje naar boven afgerond, waardoor Cercle altijd degradeert wanneer het gedeeld laatste eindigt.

Waarom valt Cercle nu in zo’n zwakke periode? De reden daarvoor is heel simpel: er is geen inzet. Veel spelers zouden inmiddels al getekend hebben bij een andere ploeg. Veel spelers zijn ten einde contract en willen andere oorden opzoeken. Ook zit de lappenmand meer dan overvol. Daarnaast heeft Cercle een hele resem aan huurlingen die na dit seizoen gewoon terug naar “huis” gaan. Waarom zou je je nog inzetten, als je al elders getekend hebt, of als je toch terug naar huis gaat? Waarom?

Dat is de reden waarom er voor de Cercle-supporters moeilijke dagen aankomen. Laat ons hopen dat de spelers wat zelfrespect hebben en er voor knokken, want degradatie, dat verdienen de hondstrouwe supporters van Cercle niet. Daar is iedereen van overtuigd.

Advertentie