Edgar Barreto werd in Nederland populair in zijn tijd bij NEC. Hij kwam in 2004 op 19-jarige leeftijd over van het Paraguayaanse Cerro Porteño voor zo’n €800.000. In Nijmegen speelde de speler uiteindelijk 3,5 hele sterke seizoenen. Tegenwoordig is de middenvelder nog steeds een vaste waarde bij het Italiaanse Sampdoria.

Het begin & NEC
De media vergeleek Barreto op jonge leeftijd al veel met David Beckham en Wesley Sneijder: een echte strijder met een hele goede pass en schot in de benen. Met die status won hij het Nijmeegse publiek al snel voor zich. Die strijdlust kreeg hij waarschijnlijk vanuit zijn jeugd al mee. Hij groeide namelijk op in het boerenleven. Hij maakte lange dagen, doordat hij naast het leven op de boerderij ook nog naar school moest en zijn voetbaltechnieken wilde blijven verbeteren. Dat alles heeft uiteindelijk dus goed uitgepakt.

Bij NEC werd Barreto in zijn eerste seizoen al meteen als basisspeler gebruikt. Samen met vooral Resit Schuurman, Pascal Heije en Björn van der Doelen was in ieder geval het middenveld vaak voorzien van kwaliteit. Onder Johan Neeskens werd NEC dat seizoen uiteindelijk 14de. Barreto speelde vervolgens nog 3 seizoenen bij NEC, waarin de ploeg respectievelijk 13de, 10de en nogmaals 10de werd. Hij speelde in totaal 97 wedstrijden in Nijmegen, waarin hij 10 keer scoorde en 9 assists gaf.

Reggina
Met onder andere de interesse van Feyenoord en een aantal buitenlandse clubs werden bedragen tussen de €5.000.000 en €8.000.000 als normaal beschouwd. NEC verwachtte een goudmijntje in huis te hebben. De Paraguayaan verliet NEC in 2007 echter voor “slechts” €2.000.000, hij vertrok naar toenmalig Serie A-club Reggina. Zijn eerste seizoen in Italië rondde hij af met een gemiddelde van 75 speelminuten per wedstrijd. De club moest echter strijden om degradatie te voorkomen en slaagde hier nog maar net in. Het seizoen daarop ging het echter wel mis. Met dat seizoen zelfs een gemiddelde van 89,9 minuten per wedstrijd voor Barreto (slechts 2 wedstrijden werden door de speler niet afgemaakt) degradeerde de club helaas toch.

Atalanta
Barreto vond zichzelf te goed voor de Serie B en vele Serie A-clubs dachten er hetzelfde over. Atalanta nam hem over voor een bedrag rond de €4.500.000. Na 4 wedstrijden voor de club gespeeld te hebben vertrok Barreto richting Paraguay voor enkele WK-kwalificatiewedstrijden. In één van die wedstrijden, tegen Argentinië, brak hij zijn middenvoetsbeentje. Door deze nare blessure miste Barreto het hele verdere seizoen. Het daaropvolgende seizoen, 2010/2011, speelde hij, op enkele afwezigheden vanwege interlands na, elke wedstrijd weer volop mee. Atalanta speelde in dat seizoen wel in de Serie B.

Palermo
Dankzij vooral de sterke impuls op het middenveld, komend van vooral Barreto, werd de club gelijk weer 1ste en promoveerde zo terug naar de Serie A. Palermo bood zo’n €5.300.000 op de speler en dat bod werd geaccepteerd. Na 2 seizoenen bij Palermo degradeerde ook die club naar de Serie B. Barreto werd een cultheld en zorgde er mede voor dat hij opnieuw binnen 1 seizoen al weer terug was in de hoogste afdeling van het Italiaanse voetbal. Bij Palermo speelde hij in totaal 125 wedstrijden.

Sampdoria
Barreto maakte zijn contract af en ging vervolgens transfervrij naar Sampdoria. Daar speelde hij in zijn eerste seizoen opnieuw alle wedstrijden mee en ook dit seizoen, 2016/2017, is hij weer een vaste waarde binnen het elftal. In 2 seizoenen speelde hij 59 wedstrijden. Het gaat dit seizoen dan ook goed met Sampdoria. De club staat op het moment op een 9de plek en is hiermee sowieso al verzekerd van nog een jaar Serie A. Barreto kan zijn routine van degradatie dus “helaas” niet gaan doorzetten dit jaar.

Uiteindelijk kan Barreto terugkijken op een carrière vol goede keuzes. Bij iedere club waar hij heeft gespeeld was hij een vaste waarde binnen het elftal. Geen moment heeft ook maar 1 trainer aan hem getwijfeld. Een prachtige speler met een prachtige carrière.