Ajax heeft in eigen huis een eerste stap gezet richting de halve finale van de Europa League. In de Amsterdam Arena werd met 2-0 gewonnen van Schalke 04.

Bij Ajax begon Bertrand Traoré in de basis in plaats van Dolberg. Bij Schalke begon Klaas-Jan Huntelaar op de bank. Hij zag zijn oude ploeg goed beginnen. Met twee kansen van Nick Viergever en Donny van Beek nam Ajax meteen het initiatief. Schalke leek verrast te zijn door het goede spel van Ajax en had niks in te brengen. De ploeg van Peter Bosz verdiende duidelijk een voorsprong en die kregen ze ook. In de 23e minuut dribbelde Amir Younes de 16-meter van Schalke binnen en werd daar gevloerd. Vervolgens schoot Davy Klaassen de strafschop hard binnen.

Gesterkt door de voorsprong joeg Ajax op meer en het had nog mooier kunnen worden voor rust. Het gevaar bleef komen via Younes, die een plaag was voor zijn Duitse landgenoten. Pas tegen het einde van de eerste helft wist Schalke een gevaarlijke kans te creëren. Een omhaal van Benedikt Höwedes kon door doelman Onana gekeerd worden. Hierdoor ging Ajax met een 1-0-voorsprong de rust in.

Aan het begin van de tweede helft werd bij Ajax de geblesseerde Daley Sinkgraven vervangen voor Matthijs de Ligt. Ook in het tweede gedeelte van de wedstrijd wist Ajax sterker te blijven en gevaar te creëren. In de 53e minuut was het weer raak voor de Amsterdammers. Justin Kluivert gaf de bal perfect op maat aan Davy Klaassen die met een beheerst schot zijn tweede van de avond maakte.  Niet veel later had Bertrand Traoré de kans om de wedstrijd helemaal te beslissen. Oog in oog met Schalke-doelman Fährmann wist hij niet te scoren. Fährmann keepte een uitstekende wedstrijd voor de Duitsers. Keer op keer wist hij redding te brengen op kansen van Ajax.

Om meer te kunnen forceren besloot trainer Markus Weinzierl Huntelaar in te brengen. Hij werd met applaus ontvangen in de Arena. Echter bleven de grootste kansen voor Ajax. Een hard schot van Donny van Beek kwam via de onderkant van de lat weer terug het veld in. In de slotfase drong Schalke nog iets aan in de jacht op een kostbaar uitdoelpunt, maar Onana hield zijn doel schoon, waardoor het 2-0 bleef.

Volgende week donderdag is de return in Gelsenkirchen om 21:05 uur.

Advertentie