Geboren in het nabijgelegen Carrara vertrok Federico Bernardeschi op 7-jarige leeftijd richting Florence. Na daar 2 jaar in de jeugd van Polisportiva Ponzano gespeeld te hebben, werd hij vervolgens in 2003 overgenomen door Fiorentina. Bij die club speelt hij, op een jaar verhuur na, nu dus al bijna 14 jaar. Op het moment dat Federico echt door leek te gaan breken, in 2014, kreeg hij helaas te maken met een langdurige blessure. Een jaar later kwam de Italiaan echter ijzersterk terug. Op het moment is hij een van de, misschien zelfs wel dé, sterspeler(s) van Fiorentina. Wie is hij precies en hoe verliep zijn carrière tot nu toe?

Huidige elftal: ACF Fiorentina
Positie(s): Rechtsbuiten, (Linksbuiten), (Middenvelder)
Nationaliteit: Italiaans
Geboortedatum: 16-02-1994
Lengte: 1.83 m
Sterkste punten: Dribbel, schot, snelheid
Clubhistorie: ACF Fiorentina, Crotone

Het begin & een langdurige blessure
Fiorentina verhuurde de toen nog 19-jarige speler in 2013 een jaar uit aan Crotone. De club die dit jaar (2016/2017) voor het eerst in de historie in de Serie A speelt, speelde toen dus nog in de Serie B. In die verhuurperiode speelde Federico, op 2 wedstrijden schorsing na, telkens mee. Uiteindelijk scoorde de buitenspeler in 38 Serie B-wedstrijden 12 keer en gaf 7 assists.

Bij zijn terugkeer in Florence werd hij vooral gebruikt als invaller. Dat seizoen in 2014 leek dé doorbraak van Bernardeschi te gaan worden, tot 3 november. Op de training van die dag brak hij bij een oefenpartijtje zijn enkel. Die blessure zorgde ervoor dat hij bijna een half jaar uit de roulatie was. Na zijn blessure speelde hij nog 2 wedstrijden in de Serie A mee. In de terugwedstrijd van de halve finale Europa League zat Federico op de bank. Hij zag zijn ploeg, net als in de heenwedstrijd, verliezen van Sevilla en dus uitgeschakeld worden.

De band tussen trainer Paulo Sousa en Bernardeschi
Trainer Vincenzo Montella (tegenwoordig AC Milan) werd in november 2015 door Sampdoria overgenomen en dus nam assistent-trainer Paulo Sousa het over. Er ontstond een goede band tussen Sousa en Bernardeschi en onder de nieuwe trainer speelde Federico bijna elke wedstrijd mee. In het begin meestal vanaf de rechterflank, maar ook vanaf de linkerflank of aanvallend op het middenveld. Vooral in de Europa League speelde hij dat seizoen erg sterk. Hij zorgde ervoor dat zijn ploeg met redelijk gemak door de groepsfase kwam, waar ze vervolgens meteen al op Tottenham Hotspur stuitte. Fiorentina verloor uiteindelijk met een totaalscore van 1-4. In de Serie A eindigde ze op een 5de plaats. Bernardeschi scoorde daarin slechts 2 keer en gaf 6 assists, maar speelde mede dankzij zijn Europa League-prestaties toch een prima seizoen.

Tegenwoordig
In de, toch wel vreemde, 3-4-2-1-opstelling van trainer Paulo Sousa speelt Bernardeschi tegenwoordig in een vrije rol aanvallend vanaf het middenveld, waarin hij ook regelmatig de rechtervleugel op duikt. Dit seizoen scoorde hij al 13 keer in 38 wedstrijden, hij gaf daarnaast 5 assists. Ook in het nationale elftal van Italië speelt hij nu al regelmatig mee. Hij mocht pas 2 belangrijke wedstrijden meedoen, maar speelde wel ook al 5 oefenwedstrijden mee. Door die wedstrijden en daarnaast zijn uitstekende prestaties zag hij zijn marktwaarde dit seizoen stijgen naar de €24.000.000. Federico wordt nu veel gelinkt aan vooral Juventus, Chelsea en Internazionale. De vraagprijs van Fiorentina zou rond de €40.000.000 liggen.

Advertentie