De in Servië, destijds nog Joegoslavië, geboren Miralem Sulejmani bracht een groot gedeelte van zijn leven door in Nederland. Heerenveen nam de toen 18-jarige jongen in 2007 over van Partizan Belgrado voor een bedrag van €260.000. Via Ajax en Benfica belandde de buitenspeler 2 jaar geleden bij het Zwitserse Young Boys. Op zijn 28ste speelt hij daar inmiddels elke wedstrijd weer vanaf meestal de linker- en af en toe de rechterflank. Hoe verliep zijn carrière en hoe doet hij het nu?

Sc Heerenveen
In het seizoen 2007/2008 brak Sulejmani compleet door bij sc Heerenveen. Hij eindigde dat seizoen zelfs als nummer 8 op de topscorerslijst met een doelpuntenaantal van 14 uit 34 wedstrijden. Daarnaast gaf hij ook nog eens 10 assists. In de, toen nog zogenoemde, UEFA-Cup speelde Heerenveen dat seizoen in de 1ste ronde tegen het Zweedse Helsingborgs IF. Hoewel die ploeg inmiddels in de 2de divisie speelt, kunnen veel Heerenveen-supporters die wedstrijden nooit meer vergeten. In de heenwedstrijd in Heerenveen won de club met maar liefst 5-3. Michael Bradley en Gerald Sibon scoorden die wedstrijd beiden 2 keer. Bij de tegenstander scoorde oud-Feyenoorder Henrik Larsson 2 keer. Heerenveen dacht de volgende ronde al in de zak te hebben, maar kreeg een harde klap in het gezicht. In de terugwedstrijd werd het uiteindelijk 5-1! In de Eredivisie eindigde Heerenveen dat seizoen als 5de. Miralem werd verkozen tot talent van het jaar.

Ajax & blessureleed
Trainer Gertjan Verbeek vertrok naar Feyenoord en dus besloot ook Sulejmani het hogerop te gaan zoeken. Ajax kocht de speler voor een, in die tijd, enorm bedrag van €16.250.000. Hij is met dat bedrag op de dag van vandaag nog steeds de duurste aangetrokken speler van alle Eredivisieclubs ooit. Bij Ajax begon Miralem opnieuw sterk, maar zette zijn carrière op een verkeerd spoor door keer op keer geblesseerd te raken. Van een knieblessure tot een gescheurde spier, van alles maakte hij mee. In de 5 seizoenen bij Ajax miste hij uiteindelijk 253 dagen door blessures. Hij speelde in die tijd 158 wedstrijden, waarin hij 38 keer scoorde en 30 assists gaf. Door die vele afwezigheden en afnemende prestaties besloot Ajax de speler in 2013 transfervrij naar Benfica te laten vertrekken.

Benfica, Young Boys & internationale carrière
Bij Benfica begon de Serviër als wisselspeler, maar kreeg de wind helaas weer van voren. Na een jaar vol kleine blessures en een aantal invalbeurtjes kreeg Sulejmani te maken met een zware schouderblessure. Hij miste hierdoor 218 dagen bij de Portugese club. Echt op zijn oude niveau kwam hij niet meer en dus besloot ook Benfica hem van de hand te doen. Voor een bedrag van €3.000.000 vertrok hij in 2015 naar het Zwitserse Young Boys. Daar lijkt de buitenspeler nu eindelijk weer een voetbal-thuis gevonden te hebben. Inmiddels speelt hij er al bijna 2 jaar lang, waarin hij (gelukkig) nog relatief weinig met blessures kampte. Hij speelde in die 2 jaar tijd 69 wedstrijden, waarin hij 14 keer scoorde en 13 assists gaf. Bij het nationale elftal van Servië maakte Miralem al op zijn 19de z’n debuut. De daaropvolgende jaren moest hij het ook vooral doen met invalbeurten. De blessures hebben hem ook daar de das om gedaan.