Zondag 11 mei 2014. NEC speelt thuis tegen Sparta Rotterdam en moet een eerdere in Rotterdam geleden 1-0-nederlaag wegpoetsen om niet te degraderen. De wedstrijd in Rotterdam, die verspreid werd over twee dagen vanwege hevige regen, stond symbool voor het seizoen van NEC: een totale mislukking. Zoals al het hele seizoen het geval was, leidden ook in die wedstrijd stomme fouten tot doorslaggevende tegendoelpunten.

11 mei 2014, de dag waarop NEC zich zou handhaven, volgens veel NEC-supporters. Niet alle supporters waren ervan overtuigd dat NEC het zou gaan redden, waaronder ik. Sparta had een fanatieke aanhang, een selectie die er alles aan deed om te promoveren, maar nog veel belangrijker: enorm veel zelfvertrouwen. Dat laatste is iets waar NEC totaal niet over beschikte dat seizoen. De sfeer was gespannen en de druk op de spelers was enorm groot. Te groot, zou later die middag blijken.

De supporters begonnen zeer fanatiek aan de wedstrijd en stonden volledig achter NEC, maar toen Sparta al in de 4e minuut op 0-1 kwam dankzij, hoe kan het ook anders, dramatisch verdedigen van NEC, sloeg de sfeer totaal om. In plaats van massaal achter NEC te blijven staan, keerde een groot deel van de supporters zich tegen de eigen selectie. Nog altijd het domste wat ik op voetbalgebied in mijn hele leven heb meegemaakt. Als supporter van NEC zou je je eigen jongens moeten aanmoedigen, ondanks dat ze dramatisch voetballen en op punt van degraderen staan.

Eerder in het seizoen was gebleken dat NEC nog slechter ging spelen wanneer de supporters zich tegen de ploeg keerden, dus waarom zou je in de belangrijkste wedstrijd van het jaar hetzelfde doen. Dat is vragen om moeilijkheden.
Het ‘schaam je kapot!!’ werd weer luidkeels gezongen. Iets wat de spelers weinig motiveert in mijn ogen.

Door de openingsgoal van Sparta diende NEC al met minimaal 3-1 te winnen, wat moeilijk zou worden, maar zeker niet onmogelijk was. Toen in de 27e minuut de 0-2 en nog voor rust ook de 0-3 viel, werd duidelijk dat NEC zou degraderen. De sfeer werd nog slechter. Supporters verlieten de vakken, op weg naar de bestuurskamer. Wat zij daar van plan waren te gaan doen weet niemand en hoogstwaarschijnlijk wisten zij dat zelf ook niet.

Na de wedstrijd, die eindigde in 1-3, liep het volledig uit de hand. Supporters braken massaal stoeltjes af en slingerden deze op het veld tot vlak bij de spelers. Een groep ‘supporters’ stormde door de hekken van het vak waar ik zat, op weg naar de bestuurskamer. Een van de vele nutteloze acties van de ‘supporters’ in dat seizoen, die zich wellicht beter konden richten op het aanmoedigen van de selectie.

Vandaar de volgende boodschap aan de NEC-supporters, die ik moet complimenteren met de geweldige support van de afgelopen weken. Mijn boodschap: trek die lijn van geweldige support door, sta morgen als één blok achter NEC en schreeuw ze naar de handhaving. Tegen de eigen selectie keren is vragen om moeilijkheden, iets wat we als NEC beter kunnen ontlopen in deze tijd. Laten we met zijn allen achter NEC staan en daarna volgend jaar gewoon weer een seizoen in de Eredivisie gaan spelen! NEC-supporters, laat je positief horen morgen, tegen een te verslaan NAC Breda!

Advertenties