Het seizoen 2016/2017 is voorbij en dus besloten zowel veel clubs als spelers om contracten niet te verlengen. Wij kijken in deze rubriek naar de beste aankomende transfervrije spelers voor iedere positie en maken hier een mooi elftal van. Voor de eerste versie kijken we naar de Nederlandse Eredivisie. 

Keeper: Erwin Mulder (sc Heerenveen)
Vanuit de jeugd van Vitesse kwam Erwin Mulder op 15-jarige leeftijd over naar Feyenoord. Na 140 Feyenoord-wedstrijden en 1 KNVB-beker, zonder ooit echt door te breken besloot de keeper in 2015 op zoek te gaan naar een nieuwe club. Na het vertrek van Kristoffer Nordfeldt bij Heerenveen, die naar Swansea ging, leek het een simpele som: Erwin Mulder, een keeper geschikt voor de subtop van de Eredivisie, en zo’n subtop-club op zoek naar een goede keeper, in sc Heerenveen. Club en speler kwamen afgelopen seizoen echter niet tot een overeenkomst en dus mag de keeper nu opnieuw gaan zoeken naar een nieuwe club. De keeper heeft aangegeven het liefst naar Engeland of Duitsland te vertrekken, maar er is tot nu toe nog geen club concreet geweest. De vorige keer toen zijn contract afliep, in 2015 bij Feyenoord, kon Mulder ook naar het Griekse AEK Athene. Of die club nog steeds geïnteresseerd is, blijft de vraag.
Huidige marktwaarde: €3.000.000

Rechtsback: Mattias Johansson (AZ)
Met het oog op de toekomst nam AZ Mattias Johansson in 2011 voor €1.500.000 over van het Zweedse Kalmar FF, de club waar ook Rasmus & Viktor Elm speelden (en nu weer spelen). Dirk Marcellis was destijds de vaste rechtsback en begon zijn plek langzaam af te moeten staan aan Johansson. In het seizoen 2013/2014 gaf de Zweed de laatste klap en stootte zo Marcellis van zijn troon. Laatstgenoemde vertrok dat seizoen transfervrij en vanaf dat moment is er voor Johansson eigenlijk geen concurrentie meer geweest. Tot in de winterstop van afgelopen seizoen plots Jonas Svensson gehaald werd. Johansson was de eerste seizoenshelft in de media al lichtelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging en dus greep AZ in. Svensson werd de nieuwe rechtsback en Johansson mocht vertrekken. Johansson heeft zijn zaakwaarnemer de opdracht gegeven op zoek te gaan naar een club uit een mooie stad, waar het weer het liefst ook een stuk beter is.
Huidige marktwaarde: €2.000.000

Centrale verdediger 1: Wilfried Kanon (ADO Den Haag)
Vanuit zijn geboorteplaats in Ivoorkust vertrok Wilfried Kanon op vroege leeftijd al naar het Italiaanse Empoli. Vanuit daar ging hij in 2012 op 19-jarige leeftijd naar Roemenië. Hij speelde daar uiteindelijk slechts anderhalf jaar voor Gloria Bistrita en Corono Brasov. ADO nam de verdediger transfervrij over en heeft hem sindsdien al 3,5 jaar onder contract staan. Nu is het tijd voor een nieuwe club. LOSC Lille meldde zich in de zomer van 2016 al en lijkt ook nu weer in de race te zijn. Daarnaast wordt ook Angers veel genoemd.
Huidige marktwaarde: €1.500.000

Centrale verdediger 2: Sander Fischer (Go Ahead Eagles)
Sommige spelers houden er nou eenmaal van om bij wat lagere clubs te spelen. Sander Fischer lijkt ook een van die spelers te zijn. Na in zijn leven al 6 keer transfervrij te zijn overgenomen door respectievelijk NAC Breda, SC Cambuur, FC Emmen, AGOVV, Excelsior en Go Ahead Eagles gaat Fischer nu voor de 7de keer in zijn carrière zijn club contractloos achterlaten. Go Ahead Eagles nam de verdediger afgelopen zomer pas over, maar hij zorgde er zelf voor dat zijn contract ontbonden werd op het moment dat de club degradeerde, dat liet hij in zijn contract opnemen. Het doek is nu gevallen en dus zit Fischer weer eens zonder club.
Huidige marktwaarde: €900.000

Linksback: Lucas Bijker (sc Heerenveen)
De speler die al een tijdje rondzweeft tussen de centrale verdediging en de linksbackpositie, en 2 zomers geleden de gedurfde overstap van Heerenveen naar Cambuur maakte lijkt dit seizoen op zijn oorspronkelijke positie, linksback, toch het best uit de verf te komen. Op een geschorste wedstrijd na speelde hij bijna iedere minuut dit seizoen mee, maar vertrekt nu toch. Die keuze ligt niet bij de club, maar bij de speler zelf. Hij wil graag nog een stap naar het buitenland maken in zijn carrière en Heerenveen begrijpt zijn keuze. Naar welke club of welk land hij graag wil is echter nog onduidelijk.
Huidige marktwaarde: €1.250.000

Middenvelder 1: Funso Ojo (Willem II)
Na een aantal jaar in de jeugd van PSV gespeeld te hebben, ging Funso Ojo een avontuur in België aan. Na een jaartje Beerschot en een half jaartje Royal Antwerp maakte hij echter alweer de stap terug naar Nederland. FC Dordrecht, dat toen 1 jaartje in de Eredivisie uitkwam, nam de middenvelder contractloos op in haar selectie en gaf hem een contract voor 1,5 jaar. Na zijn aflopende contract nam het Tilburgse Willem II hem over, waar hij nu 2 seizoenen gespeeld heeft. Hij speelde twee prima seizoenen en droeg zelfs een aantal keer de aanvoerdersband. Hij wil nu op zoek naar een nieuwe club, hij gaf zelf aan dat die keuze een stuk makkelijker werd toen de supporters hun eigen spelers begonnen uit te fluiten. Over een nieuwe club wordt nog niet echt gesproken.
Huidige marktwaarde: €1.250.000

Middenvelder 2: Nacer Barazite (FC Utrecht)
Net als Robbin Ruiter verlengde ook basisspeler Nacer Barazite zijn contract bij FC Utrecht dit jaar niet. De in Arnhem geboren middenvelder begon zijn carrière in de jeugd van NEC. Vanuit daar vertrok hij naar Arsenal, dat hem vervolgens verhuurde aan Derby County en Vitesse. Toen zijn doorbraak maar uitbleef verkocht Arsenal hem voor €400.000 aan Austria Wien. Daar speelde hij fantastisch en talentenhuis AS Monaco pikte hem daar dan ook een jaar later alweer op voor €4.500.000. Bij AS Monaco, dat toen nog in de Ligue 2 uitkwam, lukte het Barazite maar niet om echt door te breken. De club verhuurde hem aan zijn oude werkgever Austria Wien, maar daar liep hij een vervelende blessure op. Hij werd hierdoor als miskoop bestempeld en mocht dus gratis de deur uit, FC Utrecht pikte hem op. Na 3 seizoenen in Utrecht is Barazite nu toch wel klaar voor een stap hogerop. Zijn marktwaarde blijft maar groeien en groeien, maar voor een echte groei zal hij toch weer een wat hoger niveau moeten opzoeken. Een jaar geleden werden vooral PSV en Al-Shabab (VAE) aan de speler gelinkt.
Huidige marktwaarde: €2.250.000

Middenvelder 3: Younes Namli (sc Heerenveen)
De jonge middenvelder Younes Namli werd pas dit seizoen echt bekend, maar speelt ondertussen al 2,5 jaar bij Heerenveen. De club nam hem in het voorjaar van 2015 over van het Deense Akademisk BK op 20-jarige leeftijd. In zijn eerste half jaar in Nederland werd Namli vooral gebruikt als invaller. Zijn veelzijdigheid was hierbij heel erg handig, hij speelde dat seizoen zowel linksbuiten, rechtsbuiten, linksback als op het middenveld. Het daaropvolgende seizoen kreeg hij te maken met een aantal nare blessures. In totaal was hij er dat seizoen maar liefst 261 dagen uit door opeenvolgend een buikspier-, lies- en buikblessure. Dit seizoen speelde Namli opnieuw veel als invaller, maar ook regelmatig als basisspeler. Opnieuw op veel posities, zo speelde de linkspoot dit seizoen voornamelijk als middenvelder, maar ook als linksbuiten, rechtsbuiten, linksback en zelfs rechtsback. Heerenveen had nog een extra optie voor een jaar, maar maakt hier geen gebruik van. Over een nieuwe club is nog vrijwel niets bekend.
Huidige marktwaarde: €1.250.000

Rechtsbuiten: Chinedu Ede (FC Twente)
Zoals veel spelers in dit elftal heeft ook Chinedu Ede er al veel clubs opzitten. De in Berlijn geboren buitenspeler speelde eerder in zijn carrière al voor respectievelijk Reinickendorfer Füchse, Hertha BSC, MSV Duisburg, Union Berlin, FSV Mainz, 1.FC Kaiserslautern, 1.FSV Mainz 05, Anorthosis (Griekenland) en als laatst dus FC Twente. En dat alles op een “pas” 30-jarige leeftijd. Op zijn transfer van Union Berlin naar Mainz na (€1.200.000), kwam er bij geen enkele transfer een geldbedrag kijken. Twente besluit nu zijn contract niet te verlengen en dus mag Ede alweer op zoek naar een nieuwe club. Hij begon dit seizoen goed als buitenspeler, maar door wat blessures en zijn toch al, voor een voetballer, wat oudere leeftijd mag hij nu vertrekken. Een terugkeer naar Duitsland lijkt de meest logische optie.
Huidige marktwaarde: €800.000

Spits: Nigel Hasselbaink (Excelsior)
Nigel Hasselbaink, geboren in Amsterdam en neef van Jimmy Floyd, maakte op 17-jarige leeftijd de overstap van de Ajax-jeugd naar de PSV-jeugd. Vanuit daar vertrok hij, na ook een verhuurperiode bij Go Ahead Eagles, 3 jaar later naar respectievelijk Hamilton Academical FC en vervolgens naar St. Mirren FC, St. Johnstone, PAE Veria, weer terug naar Hamilton Academical FC en uiteindelijk naar Excelsior. Bij de Rotterdammers speelt Hasselbaink nu al 2 seizoenen. Zijn eerste seizoen speelde hij vooral mee met Jong Excelsior of zat hij op de bank. Als hij wel speelde, startte hij vaak als linksbuiten of spits. Door het vertrek van spitsen Michiel Hemmen, Marko Maletic en vooral Tom van Weert had trainer Mitchell van der Gaag niet veel andere keuze dan Hasselbaink afgelopen seizoen op te stellen in de spits. Het lijkt dan ook of het lot dit alles bepaald heeft, want de spits speelde dit seizoen, voor Excelsior-begrippen, fantastisch. In 32 Eredivisie-wedstrijden scoorde hij 10 keer en gaf hij 6 assists. Hij besloot het volgend jaar een stap hogerop te gaan zoeken, “mijn telefoon is ready”, zo meldde hij de NOS.
Huidige marktwaarde: €500.000

Linksbuiten: Gervane Kastaneer (ADO Den Haag)
Wat een verhaal maakte de 20-jarige Gervane Kastaneer mee dit seizoen. Vlak voor de winterstop waren zowel speler als club het zo goed als eens met de nieuwe club Mainz, maar toen ging het helemaal mis. De directie van ADO besloot toch nog wat meer geld te willen vangen voor de Rotterdammer en staakte de onderhandelingen tijdelijk. Uiteindelijk stemde Mainz in met het hogere transferbedrag en Kastaneer stond op het punt om zijn droomtransfer naar Duitsland te maken. De speler wilde zelf echter nog 1 wedstrijd meespelen, tegen de eisen van Mainz in, en dus stond Kastaneer er tegen PEC gewoon in. Nadat hij al vroeg scoorde, kreeg hij in de 14de minuut van de wedstrijd de bal heel ongelukkig in zijn gezicht en verliet het veld. Hij wilde zelf graag doorspelen, maar de dokter van ADO besloot dat hij het veld moest verlaten. Na de nieuwe medische test bij Mainz kwam de Duitse club erachter dat de oogblessure hem dermate beïnvloedde, dat de transfer niet meer doorging. Kastaneer zelf besloot zijn contract bij ADO niet te verlengen, zodat hij deze zomer alsnog op zoek kan gaan naar een mooie nieuwe club. Het is hem in ieder geval gegund.
Huidige marktwaarde: €750.000

 Wisselspelers:

 1. Robbin Ruiter (FC Utrecht)
 2. Konstantinos Lamprou (Willem II)
 3. Kelvin Leerdam (Vitesse)
 4. Jurgen Mattheij (Excelsior)
 5. Derick Tshimanga (Willem II)
 6. Kevin Jansen (ADO Den Haag)
 7. Erik Falkenburg (Willem II)
 8. Luigi Bruins (Excelsior)
 9. Tom Trybull (ADO Den Haag)
 10. Jarchinio Antonia (Go Ahead Eagles)
 11. Mathias Pogba (Sparta Rotterdam)
 12. Fredy Ribeiro (Excelsior)
 13. Ruben Schaken (ADO Den Haag)
Advertentie