De walgelijke videoscheidsrechter

Afgelopen donderdag zat ik als groundhopper bij het beladen duel tussen NAC en NEC in het Rat Verlegh Stadion. Ondanks dat de supporters wederom geen fantastisch voetbal kregen voorgeschoteld van de thuisploeg, bleven ze 90 minuten lang schreeuwen, zingen en bier drinken. Vlak voor rust brak Cyriel Dessers door, de inmiddels legendarische spits van de Bredanaars. NAC speelde richting de G-side en ik beleefde alles vanaf de B-side, dus toegegeven, ik had niet het perfecte zicht op wat er ging gebeuren. Voor ons en misschien ook wel een hoop andere toeschouwers leek het of de Belgische held vol naar de grond werd getrokken door NEC-verdediger Wojciech Golla.

Higler floot, trok de rode kaart en Golla droop zonder al te veel protest af. Het stadion ontplofte, begon te zwaaien naar de Poolse verdediger en ook naar het uitvak. Dit betekende meer dan een helft met een man meer, en dus weer een beetje meer hoop op de Eredivisie. De bal lag al klaar en alles en iedereen was bezig met de vrije trap die bij de overtreding hoorde. Totdat ik Higler ineens een gebaar zag maken dat ik zelden gezien heb, maar onmiskenbaar hoorde bij iets waar mijn bloed van begon te koken: Het gebaar waarbij de scheidsrechter een schermpje in de lucht tekent en dus aangeeft dat hij de hulp inschakelt van de videoscheidsrechter. Iemand die dus in de studio in Hilversum mee zit te kijken en aan de man op het veld vertelt dat hij toch echt even moet kijken wat er nou werkelijk gebeurd is. Eigenlijk wist iedereen al wat er ging gebeuren. Higler liep naar zijn schermpje langs de zijlijn, mompelde wat in zijn oortje en meldde vervolgens doodleuk dat Golla mocht blijven staan. Op de B-side sloegen bij mij de stoppen door en voelde een deel van de fanatieke aanhang mijn bier in hun nek. Ik werd niet boos omdat ik zonodig voor NAC ben. Ik werd niet boos omdat ik vond dat die lul van NEC rood had moeten hebben. Ik werd boos omdat ik live meemaakte hoe de sport waar ik zo enorm van hou kapot gemaakt werd, recht voor mijn neus.

Misschien moet je compleet bevlogen zijn van voetbal om dit gevoel te snappen. Misschien moet je voor een ploeg zijn die de scheidsrechter altijd mee lijkt te hebben en misschien moet je wel helemaal niks. Maar ik kan je vertellen dat de woede die ik voelde slechts het begin lijkt van het einde van voetbal zoals ik en vele andere passievolle supporters het kennen. Dat werd nog maar eens benadrukt toen in de duels FC Utrecht – AZ, Roda JC – MVV en opnieuw NEC – NAC de videoscheidsrechter weer enorme invloed had op het scoreverloop. Bij AZ kreeg Luckassen (terecht) een rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler, aanvoerder Kuipers van MVV kreeg een zeer twijfelachtige rode kaart voor een vermeende overtreding op Rosheuvel en bij NEC – NAC werd er helemaal een poppenkast van gemaakt toen Kevin Blom tot tweemaal toe de ballen niet had om een penalty te geven voor een overtreding waar hij maar liefst 2(!) meter vandaan stond met zijn neus bijna op het ventiel van de bal. De invloed die de videoref heeft is bovendien niet enorm, ook is gebleken dat scheidsrechters (in dit geval Kevin Blom) niet meer durven te fluiten omdat ze weten dat er een collega meegluurt.

Wat mij zo frustreert is simpel uit te leggen. Ook ik ben boos als mijn club benadeeld wordt, maar voetbal draait om discussies, discussies en nog een discussies. Niks is leuker dan Danny Makkelie op maandagochtend uitschelden bij de koffieautomaat omdat die gek een onterechte penalty geeft aan Ajax. Niks is leuker dan tegen je vrienden zeuren dat Björn Kuipers in Europa wel goed fluit, maar er in de Eredivisie een enorme teringzooi van maakt. De videoscheidsrechter maakt dit niet alleen onmogelijk, hij zorgt er ook voor dat de beleving van een voetbalwedstrijd compleet verziekt wordt. Sta je net lekker in het uitvak de Kuip uit te lachen dat Feyenoord eindelijk eens genaaid wordt door die vervelende Serdar Gözübüyük, loopt ‘ie naar zijn schermpje en zegt hij doodleuk dat de uitploeg geen penalty hoort te krijgen. Je kunt als supporter nergens meer op reageren en vanaf het seizoen 2018/19, wanneer dit initiatief definitief bij elke wedstrijd aanwezig is, ben ik bang dat we allemaal als makke lammetjes in het stadion kunnen gaan staan. De beleving wordt ons ontnomen, en daarmee ook de spanning. Bedankt KNVB, voor de volgende fase in het verzieken van de Eredivisie. Dacht ik net te maken te krijgen met versoepelde combi-regelingen, komen jullie met deze belachelijke uitvinding. Ik kan niet wachten tot we in de beker lekker shoot-outs gaan doen, in plaats van penalties. Veel leuker, en ach, die spanning maakt verder ook niet uit, toch?

Advertenties

One thought on “De walgelijke videoscheidsrechter”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.