Uit de play-offs van dit jaar werd duidelijk dat NAC Breda volgend jaar vertrekt uit de Jupiler League, die club gaat naar de Eredivisie. Ook VVV-Venlo, dat eerste werd, speelt volgend jaar in de hoogste Nederlandse divisie. MVV greep net naast promotie, het wist over 2 wedstrijden niet te winnen van Roda JC. Enkele Jupiler League-clubs laten spelers nu transfervrij vertrekken, wij hebben hier weer een leuk elftal voor gemaakt. In deze versie kijken we dus naar de Nederlandse Jupiler League.

Keeper: Tamati Williams (RKC Waalwijk)
De Nieuw-Zeelandse keeper Tamati Williams kwam in februari 2016 bij RKC terecht. Daarvoor had hij, zonder succes, stages afgewerkt bij Go Ahead Eagles en FC Volendam. Een van zijn grootouders heeft de Nederlandse nationaliteit, waardoor hij eenvoudig aan een Nederlandse licentie kon komen. Dat maakte hem betaalbaar voor RKC. De 33-jarige doelman heeft een bijzondere staat van verdienste. Met het Nieuw-Zeelandse Auckland City FC heeft hij bijna alles gewonnen wat er te winnen viel: 2x Nieuw-Zeelands landskampioen, 4x winnaar van de Oceanische Champions League, 2x ASB Charity Cup & 3x Minor Premiership. In 2016 won Williams met het nationale team van Nieuw-Zeeland, waarvoor hij (slechts) 1x uitkwam, de OFC Nations Cup (equivalent van het EK). Aankomende zomer is hij van de partij in Rusland, bondscoach Anthony Hudson heeft hem opgeroepen voor de Confederations Cup.
Huidige marktwaarde: €250.000

Rechtsback: Nathaniel Will (De Graafschap)
Als speler van SV Lelystad ’67 werd Nathaniel Will op tienjarige leeftijd gescout door Ajax. In Amsterdam doorliep hij alle vertegenwoordigende jeugdelftallen en tekende tegelijkertijd met Siem De Jong zijn eerste profcontract. Al snel bleek Will niet goed genoeg voor Ajax 1, waardoor hij transfervrij mocht vertrekken bij Jong Ajax. NEC trok de vleugelverdediger aan en hij speelde in het eerste seizoen 28 duels mee in de Eredivisie. Will kende een hoge blessuregevoeligheid, maar desondanks kwam hij tot 71 duels voor de Nijmegenaren. In de zomer van 2013 liep zijn contract af en ging hij op amateurbasis voetballen voor De Graafschap. Al snel kreeg hij daar een profcontract en werd hij een vaste waarde in het team. Dit seizoen kwam Will tot 32 competitiewedstrijden, waarin hij 5 assists verzorgde. Dat Will vertrekt is zeker, maar er heeft zich nog geen club gemeld.
Huidige marktwaarde: €250.000

Centrale verdediger 1: Nick Kuipers (MVV Maastricht)
‘Mestreechter jong’ Nick Kuipers maakte op 13 augustus 2010 zijn debuut voor zíjn MVV tegen FC Volendam. Als jeugdproduct van de Sterrendragers had hij al snel een streepje voor bij de trouwe aanhang. In de beginjaren van zijn carrière speelde Kuipers als vleugelverdediger, verder wisselde hij zijn wedstrijden af als invaller of basisspeler. Begin 2015 werd Kuipers vaste aanvoerder van MVV, totdat hij in mei van dat jaar een ernstige knieblessure opliep tegen FC Den Bosch. Door deze blessure miste Kuipers het hele voetbalseizoen 2015/2016. Dit seizoen kwam de aanvoerder sterker terug dan dat hij al was, wat resulteerde in een finaleplaats play-offs promotie/degradatie tegen aartsrivaal Roda JC. Helaas voor MVV ging deze confrontatie verloren, maar voor Kuipers wacht mogelijk wel de Eredivisie. ADO Den Haag schijnt serieuze interesse in hem te hebben.
Huidige marktwaarde: €250.000

Centrale verdediger 2: Ferry De Regt (Fortuna Sittard)
Een kleine 20 kilometer noordelijker speelt Ferry De Regt. Net als Nick Kuipers is hij de aanvoerder van zijn ploeg én zeer geliefd bij de Fortuna-aanhang. Als geboren Venloënaar doorliep hij de gezamenlijke jeugdopleiding van Helmond Sport/VVV-Venlo. In het Eredivisie-seizoen 2007/2008 maakte Ferry zijn basisdebuut tegen FC Twente, dit bleek zijn enige basisplaats dat seizoen te zijn. De Regt werd het seizoen erop, toen VVV weer was gedegradeerd naar de Jupiler League, basisspeler. Na zes jaar in het eerste van VVV gespeeld te hebben, vertrok hij op huurbasis naar Helmond Sport. Helmond nam hem het seizoen daarna (13/14) transfervrij over. Twee jaar later ging hij, eveneens transfervrij, naar Fortuna Sittard. Het contract van De Regt werd dit seizoen niet verlengd. Met zijn 28-jarige leeftijd heeft hij het wel gezien in Nederland en aast daarom op een buitenlands avontuur, maar een club heeft zich nog niet gemeld.
Huidige marktwaarde: €175.000

Linksback: Gillian Justiana (Helmond Sport)
Als amateurspeler van het Zwolse Be Quick ’28 werd Gillian Justiana op 12-jarige leeftijd gescout door PEC Zwolle. Tot 2008 speelde de in Zwolle geboren Justiana daar, totdat hij terugkeerde naar zijn oude amateurclub. Met Be Quick ’28 speelde hij onder andere één KNVB-bekerwedstrijd, waarna hij het seizoen erop weer terugkeerde bij de Zwollenaren. Justiana heeft nooit echt potten kunnen breken bij PEC en een seizoen voordat de Blauwvingers kampioen van de Eerste Divisie werden, vertrok hij naar Helmond Sport. De inmiddels 26 jaar oude speler speelt al 6 seizoenen in Helmond, waar hij elk seizoen rond de 30 wedstrijden heeft gespeeld. Aangezien Justiana ook over een Curaçaos paspoort beschikt, werd hij in 2011 opgeroepen voor de nationale ploeg. In de wedstrijd tegen Antigua en Barbuda mocht hij voor het eerst 26 minuten meedoen. Inmiddels staat de teller van Justiana op 9 gespeelde interlands.
Huidige marktwaarde: €150.000

Middenvelder 1: Thulani Serero (Jong Ajax)
Een kilometervreter, harde werker en, ondanks zijn lengte, iemand die nooit opgeeft en altijd doorgaat. Thulani Serero speelde zijn eerste profwedstrijden voor Ajax Cape Town, de Zuid-Afrikaanse satellietclub van Ajax Amsterdam. Daar viel de kleine middenvelder, geboren in township Soweto, zo op, dat hij een transfer verdiende naar het ‘grote’ Ajax. Tijdens zijn beginjaren in Amsterdam mocht hij sporadisch meedoen met de hoofdmacht, dat komt onder andere omdat hij veel interlandverplichtingen had met de verschillende selecties van Zuid-Afrika. Pas in het seizoen 2013/2014 werd hij echt basisspeler onder Frank De Boer. Het absolute hoogtepunt bij Ajax was de goal die hij maakte in de met 2-1 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona. De vele wedstrijden die hij onder De Boer speelde waren geen garantie tot een succesvol vervolg bij Peter Bosz. Bosz had Serero aan het begin van het seizoen niet nodig, waardoor hij werd verbannen naar Jong Ajax. Een schamele hoeveelheid van 5 Jupiler League-wedstrijden speelde hij dit seizoen. Even leek Serero verlost te worden van de Amsterdamse club. Kaizer Chiefs (Zuid-Afrika) had in de winterstop interesse, maar verder dan dat is het (nog) niet gekomen.
Huidige marktwaarde: €1.500.000

Middenvelder 2: Bryan Smeets (De Graafschap)
Bryan Smeets, wie kent hem niet?!? Maakte zichzelf vorig seizoen onsterfelijk door in de beoogde kampioenswedstrijd van Ajax te scoren. Daardoor speelde de Amsterdammers 1-1 gelijk in Doetinchem en werd PSV alsnog kampioen van Nederland. Als dank kreeg Smeets (en de selectie van De Graafschap) een stapel nieuwe iPhones van een sponsor van PSV.  De aanvoerder van de Superboeren staat er om bekend het Maastrichts Volkslied mee te zingen, elke keer als hij een uitwedstrijd daar moet voetballen. Na twee seizoenen te hebben gevoetbald voor De Graafschap, vindt hij het mooi geweest. Dat hij vertrekt stond al eerder dit seizoen vast, daarentegen heeft er nog geen club zich gemeld voor de middenvelder. Wellicht dat PSV hem nu nog een cadeau, in de vorm van een contract, aanbiedt. Maar dat lijkt nogal onwaarschijnlijk.
Huidige marktwaarde: €300.000

Middenvelder 3: Gaston Salasiwa (Almere City FC)
De in Zaandam geboren middenvelder Gaston Salasiwa speelde in zijn jeugdjaren voor WFC Wormerveer, KFC Koog aan de Zaan en AFC Amsterdam (de club van tv-icoon Jack van Gelder). Daarna maakte hij de overstap naar de AZ-opleiding, maar in Alkmaar had hij amper toekomst. In 2009 werd de momenteel 28-jarige verhuurd aan Telstar, maar keerde niet meer terug bij AZ, zijn contract werd niet verlengd. Een half jaar zat de centrale middenvelder zonder club, totdat Bintang Medan uit Indonesië interesse in hem toonde. Salasiwa, met eveneens Indonesische roots, ging naar Medan, waar hij in de Indonesian Premier League ging voetballen. Na een klein anderhalf jaar keerde hij terug naar zijn oude club Telstar. In Velsen-Zuid speelde hij in totaal 62 wedstrijden. In de zomer van 2014 nam Almere City hem, wederom, transfervrij over. Dit seizoen heeft Salasiwa een sterke indruk achtergelaten in Flevoland, samen met hem lukte het Almere City om voor het tweede jaar op rij te strijden voor promotie naar de Eredivisie. Dit seizoen kwam Salasiwa tot 42 officiële wedstrijden, waarin hij 6 keer scoorde en 7 keer een assist gaf. De stille kracht van Almere heeft nog geen nieuw contract getekend en is dus beschikbaar. Wellicht dat hij weer transfervrij vertrekt.
Huidige marktwaarde: €225.000

Rechtsbuiten: Jergé Hoefdraad (SC Cambuur)
Nog een exponent uit de Ajax-opleiding in het elftal: Jergé Hoefdraad. De geboren Amsterdammer doorliep de jeugd van Ajax, alvorens hij te licht werd bevonden. Hij maakte de overstap naar Brabant, RKC om precies te zijn, waar hij ook alles behalve succesvol was. Uiteindelijk werd zijn contract in 2008 niet verlengd, waardoor hij een jaar zonder club kwam te zitten. Via FC Omniworld/Almere City FC, Telstar en wéér Almere City FC kwam Hoefdraad in 2015 in de hoofdstad van Friesland terecht. Daar beleefde hij een dramatisch eerste seizoen met veel blessureleed. Dit seizoen nam hij daarentegen flink revanche, in 42 officiële wedstrijden zorgde hij 21 keer voor een assist, wat hem de koning van de assist maakt. Hij heeft een droom, een financiële droom, en dat is spelen in China.
Huidige marktwaarde: €250.000

Spits: Piotr Parzyszek (De Graafschap)
De Pools-Nederlandse spits Piotr Parzyszek heeft op zijn 23-jarige leeftijd toch al wat clubs op zijn naam staan. Na een jaar in de Vitesse/AGOVV opleiding te hebben gezeten, kwam hij terecht bij de Nederlandse amateurclub ESA Rijkerswoerd. Daar werd hij twee jaar later, in 2007, opgepikt door De Graafschap. In de winterstop van het seizoen 2013/2014 verliet Parzyszek Doetinchem voor Londen, hij werd overgenomen door Charlton Athletic voor een bedrag van €300.000. Diezelfde zomer werd hij verhuurd aan het Belgische Sint-Truiden, waar hij in 32 wedstrijden 11 goals maakte. Eenmaal terug in Londen werd hij vrijwel direct weer verhuurd aan Randers FC. In Denemarken heeft hij weinig gespeeld, en dus weinig weten waar te maken, waardoor de Pool in februari 2016 definitief afscheid nam van Charlton Athletic. Één wedstrijd speelde hij slechts in Londen, met een illusie armer en drie clubs rijker keerde hij terug in de Achterhoek. Daar wist hij het net zeker te vinden, en zo scoorde hij dit seizoen 25 keer in de Jupiler League. Parzyszek denkt zelf dat hij een stap hogerop kan en afgelopen winter toonde ADO Den Haag interesse in hem. Nu lopen er gesprekken met andere clubs, maar het is onbekend welke clubs dat zijn.
Huidige marktwaarde: €500.000

Linksbuiten: Boban Lazic (FC Oss)
Een buitenspeler met een zowel beruchte als befaamde voetbalmakelaar als agent: Mino Raiola. Boban Lazic kent een zeer opmerkelijke (jeugd)interlandcarrière, hij heeft het namelijk voor elkaar gekregen om voor drie verschillende landen uit te komen. De geboren Nederlander speelde 3 interlands voor Oranje onder 17, om vervolgens 1 interland voor Servië onder 20 te spelen en hij sloot af met 1 interland voor Bosnië-Herzegovina onder 21. Net als Parzyszek heeft hij op zijn 23ste al een aantal clubs versleten, namelijk: Ajax, Olympiakos (Griekenland), PEC Zwolle, VVV-Venlo en FC Oss. Afgelopen seizoen was hij van waarde geweest voor de Brabanders, met 4 goals en 9 assists. Dat hij vertrekt staat vast, maar waarheen is nog onduidelijk. Met een zaakwaarnemer als Raiola zal Lazic zeker wel een mooie club en/of uitdaging krijgen voor het nieuwe seizoen.
Huidige marktwaarde: €175.000

Wisselspelers:

1. Harm Zeinstra (SC Cambuur)
2. Leonard Nienhuis (SC Cambuur)
3. Moreno Rutten (VVV-Venlo)
4. Tim Siekman (FC Emmen)
5. Paul Kok (FC Volendam)
6. Dominique Kivuvu (FC Oss)
7. Ricky van Haaren (FC Dordrecht)
8. Kevin van Kippersluis (FC Volendam)
9. Jordie Briels (Fortuna Sittard)
10. Furghill Zeldenrust (Helmond Sport)
11. Rick ten Voorde (Almere City FC)
12. Fred Benson (RKC Waalwijk)
13. Alvin Daniëls (FC Dordrecht)

 

Advertentie