Het voetbalseizoen 2016-2017 zit erop. De kampioenen en degradanten zijn gekend, tijd om eens terug te blikken. Niet op het huidige seizoen, maar wel op dat van 10 jaar geleden. Wie streed er toen om de titel, wie degradeerde er en welke ploegen speelden er toen wel/niet op het hoogste niveau? Allemaal interessante vragen waarvoor wij nog eens graag terug in de tijd gaan om antwoord op te geven. Nadat eerder de Belgische competitie al werd besproken, kon de Nederlandse niet lang achter blijven. 

Top van het klassement

De Eredivisie kende in het seizoen 2006-2007 een ongekend spannende slotspeeldag in de strijd om de titel. 3 ploegen kwamen nog in aanmerking voor de fel begeerde kampioensschaal.

Beginnen doen we met de nummer 7 in de stand van dat jaar, want dat was niemand minder dan Feyenoord. De landskampioen van dit jaar zat toen in een periode waar het moeilijk was om mee te strijden bovenin. Op plaats 6 vinden we Roda JC Kerkrade terug, de ploeg die zich dit jaar via de eindronde op het nippertje wist te verzekeren van het behoud. 10 jaar geleden deden ze het dus duidelijk beter. Heerenveen was de verdienstelijke vijfde in de stand met 55 punten, Twente werd met 66 punten vierde.

Titelstrijd

We nemen vervolgens de top 3 erbij. AZ, Ajax en PSV telden op de voorlaatste speeldag alle drie evenveel punten, namelijk 72. Het verschil in doelsaldo was dus cruciaal. AZ stond er het beste voor met een doelsaldo van +6 ten opzichte van Ajax en +7 ten opzichte van PSV. Tussen die laatste twee zat dus slechts één doelpunt verschil in het voordeel van de Ajacieden. AZ ging op bezoek in Rotterdam bij Excelsior, Ajax maakte de verplaatsing naar Willem ll en PSV ontving thuis Vitesse.

AZ verloor haar wedstrijd met 3-2 en kwam niet meer in aanmerking voor de titel doordat PSV en Ajax wel wonnen. Ajax won met 0-2 op Willem ll, en PSV… PSV maakte er 5-1 van tegen Vitesse! +2 in het voordeel van Ajax, maar +4 in het voordeel van PSV dat zich op die manier tot kampioen kroonde in de Eredivisie.

Ajax kon dat jaar wel troost vinden in de KNVB Beker, waar er in de finale werd gewonnen van AZ. Voor de Alkmaarders was het eerder een seizoen van net niet.

De ontknoping in de Eredivisie:


Degradatiestrijd

ADO Den Haag kende een rampzalig seizoen en was met 17 punten en 3 overwinningen een kat voor de vogel en degradeerde meteen. Daarnaast kwamen er nog een aantal andere ploegen in aanmerking om de eindronde met de eerste divisionisten te spelen. Heracles Almelo, Willem ll, Excelsior en RKC Waalwijk waren de vier ploegen die tot op het einde moesten knokken. Uiteindelijk waren het die twee laatste die onvoldoende punten verzamelden om er rechtstreeks in te blijven. Zij werden verwezen naar de eindronde.

De eindronde werd gewonnen door Excelsior, dat zich op die manier toch nog wist te verzekeren van het behoud, een beetje het verhaal van Roda dit seizoen. Een jaar later zouden de Rotterdammers toch degraderen doordat het laatste werd. Waalwijk verloor in de eindronde en zakte dat jaar samen met ADO naar de toenmalige Eerste divisie.

ADO Den Haag degradeert:


In en uit

Als we beide seizoenen vergelijken, zien we niet veel wijzigingen op vlak van deelnemende ploegen. Er zijn er een aantal bij die in de tussentijd degradeerden, maar inmiddels ook weer promoveerden. Dit seizoen waren er slechts twee andere ploegen in vergelijking met 10 jaar gelden en dat zijn of waren PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Die laatste zal immers volgend seizoen opnieuw te zien zijn in de Jupiler League, want het eindigde op plaats 18.

NAC Breda en Waalwijk zijn de twee ploegen die dit seizoen niet op het hoogste niveau speelden. Voor NAC komt daar echter volgend seizoen verandering in, want via de eindronde wisten ze dit jaar te promoveren naar de Eredivisie. Waalwijk is, net zoals de voorbije jaren, volgend seizoen actief in de Jupiler League. Naast NAC verwelkomen we straks ook VVV-Venlo opnieuw in de Eredivisie, zij werden kampioen in de Jupiler League.

Rangschikking seizoen 2006-2007:

Volgende week blikken we terug op de Engelse competitie.

 

Advertentie