Dit weekend gaat in Rusland de 10e editie van de Confederations Cup van start. Dit is een voetbaltoernooi waarin de beste landenteams het om de 4 jaar tegen elkaar opnemen. Het is een toernooi waar alle kampioenen van de zes overkoepelende continentale voetbalbonden, samen met de regerende wereldkampioen en het gastland, aan zullen deelnemen. Het toernooi start op 17 juni en eindigt op 2 juli. We geven een overzicht van de deelnemende landen en schatten hun kansen in.

De 8 deelnemende landen worden verdeeld in twee groepen van 4 ploegen. We overlopen iedere groep en geven een korte analyse per ploeg.

GROEP A: RUSLAND, NIEUW-ZEELAND, PORTUGAL EN MEXICO

Rusland:

Kwalificatie: Rusland is dit jaar de organisator van de Confederations Cup en is bijgevolg, als gastland, een vaste waarde in dit toernooi.

Recente vorm: De Russen speelden sinds het EK 2016 geen wedstrijden meer met inzet en moeten het dus de afgelopen maanden vooral hebben van vriendschappelijke wedstrijden. De resultaten van die vriendschappelijke wedstrijden waren matig. Er werd maar 3 van de 8 keer gewonnen

Geschiedenis Confederations Cup: Voor Rusland is het pas de eerste deelname aan dit toernooi.

Onze prognose: Groepsfase: Dit toernooi wordt een eerste meting met het oog op het WK dat volgend jaar zal plaatsvinden. Afgaande op de resultaten van hun oefenpartijen zijn de verwachtingen niet al te hoog. Het avontuur voor het gastland zou al eens kunnen eindigen in de groepsfase.

Nieuw-Zeeland:

Kwalificatie: Nieuw-Zeeland treedt aan als kampioen van Oceanië (2016).

Recente vorm: Nieuw-Zeeland is één van de zwakkere broertjes op dit toernooi. In hun WK-kwalificatiecampagne staan ze ruim aan de leiding in hun groep, als zegt dit niet veel over hun prestaties. Landen waar ze zich in Oceanië mee kunnen meten zijn er niet. Het niveau ligt er heel wat lager in vergelijking met dit toernooi.

Geschiedenis Confederations Cup: Het is de vierde keer dat dit land zal deelnemen aan de Confederations Cup. Nog nooit raakte het verder dan de groepsfase.

Onze prognose: Groepsfase: Voor de Nieuw-Zeelanders zal het allicht moeilijk worden om de volgende ronde te bereiken, al zullen ze zich zeker niet zomaar gewonnen geven.

Portugal:

Kwalificatie: De Portugezen kroonden zich vorige zomer tot Europees kampioen. Een kleine verrassing was het, maar zeker niet onverdiend. Ze verzekerden zich hierdoor ook voor deelname aan deze Confederations Cup.

Recente vorm: Ook in de WK-kwalificatie doet Portugal het niet slecht. Het staat tweede in haar groep, net achter Zwitserland. Ronaldo en Co zullen erop gebrand zijn ook op dit toernooi te laten zien wat ze waard zijn.

Geschiedenis Confederations Cup: Net zoals Rusland is het ook voor hun de eerste deelname aan deze Cup.

Onze prognose: Halve finale: Portugal behoort tot de kanshebbers om dit toernooi te winnen. Een halve finale moet zeker haalbaar zijn.

Mexico:

Kwalificatie: Mexico won 2 jaar geleden de CONCACAF Cup, een bekertoernooi waarin Noord- en Centraal Amerikaanse landen het tegen elkaar opnemen.

Recente vorm: De Mexicanen zijn in goede doen en verloren in 2017 nog maar één keer. In de kwalificatie voor het WK 2018 staan ze momenteel ook aan de leiding in hun groep.

Geschiedenis Confederations Cup: Het is inmiddels de zevende keer dat het land deelneemt aan dit bekertoernooi en heeft samen met Brazilië de meeste deelnames. Drie keer bleef het steken in de groepsfase, twee keer bereikte het de halve finale, en éénmaal won het zelfs het toernooi.

Onze prognose: Finale: Mexico presteert de laatste maanden sterk en zet knappe resultaten neer. Het zou wel eens de underdog op dit toernooi kunnen zijn. Een finaleplaats zou zomaar kunnen.

GROEP B: KAMEROEN, CHILI, AUSTRALIË EN DUITSLAND

Kameroen

Kwalificatie: Kameroen vertegenwoordigd Afrika op dit toernooi. Als laatste land kwalificeerde het zich dit jaar nog voor het bekertoernooi doordat het de Africa Cup won.

Recente vorm: Hun laatste resultaten zijn relatief goed. Er werd weinig verloren en momenteel staat het op een tweede plaats in haar groep omtrent de WK-kwalificatie.

Geschiedenis Confederations Cup: Kameroen nam al tweemaal eerder deel aan de Confederations Cup. Het strandde één keer in de groepsfase en werd één keer verliezende finalist.

Onze prognose: De groepsfase: In de groep van Kameroen wachten niet de eerste de beste tegenstanders. Het is geen te onderschatten ploeg, maar het zal moeilijk worden om door te stoten naar de halve finale.

Chili:

Kwalificatie: Chili wist zich te kwalificeren doordat het 2 jaar geleden de Copa América won.

Recente vorm: De Chilenen zijn ook in hun WK-kwalificatiecampagne degelijk bezig. Ze staan vierde in hun groep. Een echte topvorm is er niet, maar het zal zeker en vaste geen gemakkelijke tegenstander zijn om tegen te spelen.

Geschiedenis Confederations Cup: Chili was nog nooit eerder te gast op dit toernooi. Een eerste kennismaking dus voor het Zuid-Amerikaans land met de Confederations Cup.

Onze Prognose: Halve finale: Bij Chili loopt het de laatste tijd niet zo vlot tegen sterkere tegenstanders, maar op dit soort toernooien is het altijd een gevaarlijke ploeg om in het oog te houden. Mikken op een halve finale zit er zeker in.

Australië

Kwalificaite: Het kampioenschap van de ‘Australische landen’ bestaat niet, de winnaar zou dan al op voorhand gekend zijn. Daarom neemt dit land deel aan de Aziatische kampioenschappen, wat ze in 2015 ook wonnen. Zij danken hun kwalificatie hieraan.

Recente vorm: Ook naar de aanloop van het WK van volgend jaar staat Australië er goed voor. Ze staan momenteel op een derde plaats in hun groep. Vriendschappelijke wedstrijden tegen niet-Aziatische landen verlopen echter minder vlot.

Geschiedenis Confederations Cup: Het is de vierde deelname voor Australië. Eénmaal raakte het niet verder dan de groepsfase, een halve finale en een verloren finale waren de andere twee eindresultaten.

Onze prognose: Groepsfase: Op internationale toernooien komen de Australiërs vaak te kort. Ook deze keer zal het moeilijk worden om de volgende ronde te halen.

Duitsland:

Kwalificatie: De regerende wereldkampioen begint als favoriet aan dit toernooi. Door hun WK-titel van 2014 waren zij al zeker van kwalificatie voor deze Cup.

Recente vorm: Ook dezer dagen blijven de Duitsers sterk presteren. Ze werkten hun WK-kwalificatiecampagne tot nu toe foutloos af en zijn leider in hun groep.

Prestaties in het verleden: Voor de Duitsers is het de derde keer dat ze deelnemen aan dit toernooi. Nog nooit bereikten ze de finale. Ze raakten één keer niet verder dan de groepsfase, het andere resultaat was een halve finale.

Onze Prognose: Finale: Duitsland is één van de topfavorieten op dit tornooi, dat ben je nu eenmaal altijd als wereldkampioen. Een finaleplaats zou dus niet verrassend zijn.

SPEELSCHEMA

In totaal worden er 10 wedstrijden gespeeld. 3 in iedere groep (6 in totaal), 2 halve finales, 1 troostfinale (om de derde plaats) en de uiteindelijk finale om de beker.

Het speelschema ziet er als volgt uit (Belgische en Nederlandse tijd = -1u):

Groep A:

17 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Rusland – Nieuw-Zeeland

18 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Portugal – Mexico

21 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Rusland – Portugal

21 juni 2017 (21:00 (UTC +3)):
Mexico – Nieuw-Zeeland

24 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Mexico – Rusland

24 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Nieuw-Zeeland – Portugal

Groep B:

18 juni 2017 (21:00 (UTC +3)):
Kameroen – Chili

19 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Australië – Duitsland

22 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Kameroen – Australië

22 juni 2017 (21:00 (UTC +3)):
Duitsland – Chili

25 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Duitsland – Kameroen

25 juni 2017 (18:00 (UTC +3)):
Chili – Australië

Halve finales:

28 juni 2017 (21:00 (UTC +3)):

29 juni 2017 (21:00 (UTC +3)):

Troostfinale:

2 juli 2017 (15:00 (UTC +3)):

Finale:

2 juli 2017 (21:00 (UTC +3)):

ERELIJST

De Confederations Cup werd al 9 keer georganiseerd. Vijf landen wonnen dit toernooi al, waaronder vier keer Brazilië als recordhouder.

De openingsceremonie van de Confederations Cup zal 2 uur voor de aftrap van de openingswedstrijd plaatsvinden.