Op dag 2 van de Confederations Cup stonden er twee affiches op het programma. In groep A namen Portugal en Mexico het tegen elkaar op, een belangrijke wedstrijd met het oog op de volgende ronde. In groep B bekampten Kameroen en Chili elkaar.

Portugal 2 – 2 Mexico (groep A):

De opstelling

Portugal begon als een van de favorieten aan het toernooi en ving de wedstrijd tegen Mexico aan met een sterk elftal. Met o.a. Nani (Valencia), Pepe (Real Madrid) en sterspeler Ronaldo (Real Madrid) startten er heel wat bekende namen op het veld bij de Portugezen.

Ook Mexico begon met een degelijk elftal aan de partij. Hernández (Bayer Leverkusen), Vela (Real Sociedad) en Guardado (PSV) waren onder andere spelers om in de gaten te houden.

Scheidsrechter: Néstor Pitana (Argentinië)

Wedstrijdverslag

Beide ploegen begonnen rustig aan de partij, de openingsminuten waren voor Mexico. De eerste doelkans voor Portugal resulteerde meteen in een doelpunt, maar eit werd na een tussenkomst van de videoref terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Een verlengde kopbal van Mexicoverdediger Salcedo naar eigen doel zorgde voor het volgende gevaar. Ochoa was bij de pinken. De Portugezen namen de wedstrijd stilaan in handen en even later viel er ook een doelpunt. Een verre bal kwam bij Ronaldo terecht, die vervolgens op weg ging richting doel. Na een mindere controle, maar een fraaie assist, kon Quaresma de 1-0 tegen de netten werken.

Mexico dreigde nadien met een zwakke kopbal van Hernández en aan de overkant zag Quaresma zijn schot langs het doel van Patricio zoeven. Portugal leek met een voorsprong de rust in te gaan, maar Hernández besliste daar anders over. De aanvaller van Leverkusen wist, op aangeven van Vela, met een rake kopbal de stand opnieuw in evenwicht te brengen. Beide teams gingen de rust in met een 1-1-stand.

De tweede helft begon net zoals de eerste op een gezapig tempo. Veel slordigheden zorgden voor een flauw wedstrijdverloop zonder al te veel doelgevaar. In de laatste 10 minuten van de wedstrijd schoten beide teams plots wakker. De ingevallen Bernardo Silva (Portugal) zag een goed gemikte kopbal uit doel gesaved worden door Ochoa. Een halve minuut later maakte Cédric, met een afgeweken schot, er toch 2-1 van voor de Portugezen. De zege leek binnen voor Ronaldo en Co, maar dat was buiten Moreno gerekend. Hij knikte in de toegevoegde tijd een hoekschop via de paal in doel en bezorgde op die manier Mexico in extremis een punt.

Geen winnaars in dit duel, waardoor zowel Portugal als Mexico op een gedeelde tweede plaats komen te staan in groep A achter Rusland.

Rust -en eindstand: 1-1 / 2-2
Doelpunten: 34’ Quaresma 1-0, 42’ Hernández 2-0, 86’ Cédric 2-1 en 90+1’ Moreno 2-2.
Kaarten: Portugal: 68’ Andrien Silva (geel) 90+2’ André Gomez (geel)
Mexico: 73’ Guardado (geel)
Vervangingen: Portugal: 58’Martins voor Nani, 58’ Adrien Silva voor Moutinho 82’ André Silva voor Quaresma
Mexico: 57’ Dos Santos voor Vela, 67’ Araujo voor Salcedo, 79’ Peralta voor Jiménez
Man van de match: Cristiano Ronaldo (Rusland)

Balans

Door het gelijkspel van Portugal en Mexico blijft Rusland leider in groep A. De Portugezen en de Mexicanen staan gedeeld tweede met ieder 1 punt, Nieuw-Zeeland is de eenzame laatste. Op de volgende speeldag treffen Rusland en Portugal elkaar, een belangrijk wedstrijd met het oog op de halve finale én groepswinst. Mexico neemt het op tegen Nieuw-Zeeland.

Rangschikking groep A

Kameroen 0 – 2 Chili (groep B):

De opstelling

Kameroen startte met bescheiden ambities aan dit toernooi. Een plaats in de volgende ronde zou moeilijk worden, maar dat ze het Chili en Duitsland (de favorieten in de groep) het moeilijk zouden maken, mocht duidelijk zijn. Aboukakar (Besiktas) is één van de betere spelers bij de Afrikanen en moest voor het nodige doelgevaar zorgen voorin. Fai (Standard) stond ook in de basis.

Chili heeft, in tegenstelling tot Kameroen, wel grote ambities en mikt op een finaleplaats. De Chilenen beschikken met spelers als Vidal (Bayern München) Sanchez (Arsenal) en Bravo (Real Madrid) over een sterke kern. Die laatste twee begonnen op de bank.

Scheidsrechter: Damir Skomina (Slovenië)

Wedstrijdverslag

Chili begon verschroeiend aan de wedstrijd en wist binnen de minuut al bijna te scoren. Vargas zijn poging belandde tegen de paal. Kort daarna ging Ondoa (Kameroen) goed plat op het schot van Fuenzalida. Ook Kameroen kreeg nadien een goede mogelijkheid. Aboubakar wist een counter net niet af te ronden.

Nadat beide ploegen even op adem waren gekomen, was de volgende kans opnieuw voor Chili. Een gevaarlijk schot van Puch werd door Ondoa goed gered. De beste kansen bleven voor Chili, maar Kameroen loerde op de tegenaanval.
In de toegevoegde tijd leken de Chilenen op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Vargas werd (net zoals in de wedstrijd tussen Portugal en Mexico) afgekeurd voor buitenspel. Geen doelpunten in een aantrekkelijk eerste helft, 0-0 was de ruststand.

De tweede helft verliep op een rustigere tempo. De betere kansen waren voor de Kameroeners. Een verraderlijke bal van Anguissa werd door Herrera in hoekschop gebokst en Moukandjo krulde even later een vrije trap net langs de kruising.

De Chilenen kwamen met een slotoffensief en 10 minuten voor tijd loonde dit ook. Vidal maakte er op aangeven van de ingevallen Sanchez 1-0. In blessure tijd verdubbelde Vargas de Chileense voorsprong, 2-0 was de eindstand.

Chili verzekert zich na een moeizame partij van de 3 punten, een moedig Kameroen blijft zonder punten achter.

Rust -en eindstand: 0-0 / 2-0
Doelpunten: 81’ Vidal en 90+1’ Vargas
Kaarten: Chili: 66’ Jara
Vervangingen: Kameroen: 86’ Ngamaleu voor Siani, 89’ Anguissa voor Mandjeck.
Chili: 58’ Sanchez voor Puch, 64’ Valencia voor Fuenzalida, 71’ Silva voor Aranguiz.
Man van de match: Arturo Vidal (Chili)

Balans

Chili is door haar overwinning leider in groep B. Kameroen staat op een voorlopige laatste plaats. Morgen nemen Australië en Duitsland het tegen elkaar op.

Rangschikking groep B

Speelschema morgen (19/06)

Vandaag staat er één wedstrijd op het programma, die tussen Australië en Duitsland (groep B)

Australië – Duitsland 17:00u (groep B)