In groep A stond speelronde 2 op het programma. Het was vooral uitkijken naar de wedstrijd tussen Rusland en Portugal, een belangrijk duel met het oog op de volgende ronde. Mexico en Nieuw-Zeeland namen het later in de avond nog tegen elkaar op.

Rusland 0 – 1 Portugal (groep A)

Voorbeschouwing:

Rusland begon, in vergelijking met de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, met een meer defensieve ploeg aan de partij. Bij Portugal startte het jonge talent Bernardo Silva (Manchester City) aan de aftrap.

Indien Rusland won, stond het met anderhalf been in de halve finale. Portugal moest winnen om een kans op de volgende ronde te houden.

Scheidsrechter: Gianluca Rocchi (Italië)

Wedstrijdverslag

Portugal domineerde de eerste helft en toonde het meeste initiatief. De eerste kans in de partij was meteen goed voor een doelpunt. Op aangeven van Guerreiro kon Ronaldo eenvoudig zijn eerste van het toernooi binnenkoppen (0-1). Nadien was diezelfde Ronaldo dicht bij een tweede doelpunt, maar Akinfeev had een goede beenveeg in huis op het schot van de Portugees. 0-1 was de ruststand.

Ook na de koffiepauze bleef het gevaar voornamelijk komen van de Zuid-Europeanen. André Silva zag zijn kopbal goed uit doel gered worden door Akinfeev. Ook op het afstandsschot van Cédric, enkele minuten later, was de Russische doelwachter bij de pinken. Na een uur kwam er eindelijk wat weerwerk van de Russen, maar echt gevaarlijk konden ze niet zijn. Op een goede doelkans was het wachten tot de extra tijd, toen Dzhikiya een hoekschop maar net over het doel van een werkloze Patricio kopte. 0-1 werd de nipte, maar terechte eindstand in het voordeel van de Portugezen.

Rust- en eindstand: 0-1 / 0-1
Doelpunten: 9’ Ronaldo 0-1
Kaarten: Rusland: 27’ Glushakov (geel), 72’ Dzhikiya (geel), 77’ Samedov (geel)
Portugal: 57’ Pepe (geel), 71’ Bernardo Silva (geel)
Vervangingen: Rusland: 45’ Erokhin voor Shishkin, 68 Poloz voor Kombarov en 83’ Bukharov voor Kudryashov
Portugal: 65’ Eliseu voor Guerreiro, 78’ Martins voor André Silva en 81’ Danilo voor Adrien Silva
Man van de match: Cristiano Ronaldo (Portugal)

Mexico 2 – 1 Nieuw-Zeeland (groep A)

Voorbeschouwing:

Bij de Mexicanen kregen heel wat spelers rust. Zo startten o.a. Ochoa en Hernández op de bank. Bij Nieuw-Zeeland rekende men op Wood voor de doelpunten.

Mexico sleepte tegen Portugal in extremis een (belangrijk) punt uit de brand. Een overwinning zou een grote stap in de goede richting zijn voor de Mexicanen met het oog op groepskwalificatie. Nieuw-Zeeland verloor haar eerste wedstrijd van Rusland. Tegen Mexico kreeg het een nieuwe kans om punten te pakken.

Scheidsrechter: Bakary Gassama (Gambia)

Wedstrijdverslag

Nieuw-Zeeland zorgde, na een opmerkelijke fase, voor het eerste doelgevaar. Salcedo (Mexico) bleef na een zetje van Nieuw-Zeeland-aanvaller Wood op de grond liggen. Scheidsrechter Gassama liet het spel verder gaan en even later was het uitgerekend Wood die, door de ruimte die er ontstond, met een goed schot Talavera aan het werk zette. Salcedo werd nadien met de brancard afgevoerd. Nieuw-Zeeland bleef de gretigste ploeg en 3 minuten voor de rust was het raak. Wood werd alleen voor doel gezet door een slimme pass van Lewis, de topschutter van de Championship miste niet en maakte er 0-1 van.

In de tweede helft zagen we een heel ander spelbeeld. Mexico zette druk naar voren, maar toch was het Nieuw-Zeeland dat bijna haar voorsprong verdubbelde. Wood liet een goede mogelijkheid onbenut. Aan de overkant was het niet veel later wel raak voor Mexico. Jimenez draaide zich goed vrij in het strafschopgebied, twijfelde niet en schoot de 1-1 tegen de netten.

Mexico zocht en vond even later de voorsprong. Aquino bracht na een goede loopactie de bal voor doel, Peralta dook aan de eerste paal op en knalde via de paal de bal in doel, 2-1 voor Mexico. Mexico nam de wedstrijd in handen, maar zag Thomas (Nieuw-Zeeland) bijna de gelijkmaker scoren. Zijn poging strandde tegen de deklat. Jimenez was nog dicht bij een derde doelpunt voor Mexico, zijn poging werd op de lijn gekeerd.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk nog in een knokpartij. Nieuw-Zeelander Boxall werd aan het truitje getrokken door Reyes (Mexico) en ging bij het daarop volgende balverlies stevig door op Herrera (Mexico). De poppetjes gingen aan het dansen. De Gambiaanse scheidsrechter had geen zicht meer op het gebeuren en deed beroep op de videoref. Drie gele kaarten was de ‘magere’ balans. De wedstrijd zelf eindigde op een 2-1-overwinning voor Mexico. De Mexicanen komen op die manier samen met Portugal aan de leiding te staan in groep A. Nieuw-Zeeland is met 0 op 6 nu al uitgeschakeld voor de volgende ronde.

Rust- en eindstand: 0-1 / 2-1
Doelpunten: 42’ Wood 0-1, 54’ Jiménez 1-1, 72’ Peralta 2-1
Kaarten: Mexico: 90’ Reyes (geel), 90’ Herrera (geel)
Nieuw-Zeeland: 26’ Thomas (geel), 90’ Boxall (geel)
Vervangingen: Mexico: 33’ Moreno voor Salcedo, 45’ Herrera voor Alanís en 68’ Márquez voor Moreno
Nieuw-Zeeland: 58’ Tuiloma voor Lewis, 74’ barbarouses voor Rojas en 82’ Patterson voor Ingham
Man van de match: Javier Aquino (Mexico)

Balans

Een relatief zwak Rusland werd makkelijk aan de kant gezet door een goed voetballend Portugal, al doet de zuinige score (0-1) anders vermoeden. Door die overwinning springen de Portugezen over de Russen in de stand naar de leiding. Ook Mexico won later op de avond haar wedstrijd (met 2-1) en komt mee aan de leiding te staan in groep A.

In de derde en laatste speelronde nemen Mexico en Rusland het tegen elkaar op. Ze zullen onderling uitmaken wie zal doorstoten naar de halve finale. De Portugezen nemen het op tegen een al uitgeschakeld Nieuw-Zeeland.

Rangschikking groep A

Speelschema 22/06:

Speelronde 2 in groep B ziet er als volgt uit:

Kameroen – Australië 17:00u (groep B)
Duitsland – Chili 20:00u (groep B)