Op de laatste dag van de Confederations Cup stonden er – uiteraard – nog twee belangrijke affiches op het programma. Portugal en Mexico gingen de strijd aan om het brons, Chili en Duitsland gingen uitmaken wie het toernooi op haar naam mocht schrijven.

Portugal 2–1 Mexico (n.v.) (Wedstrijd om de 3e plaats)

Voorbeschouwing:

Portugal en Mexico verloren ieder hun halve finale en namen het in de troosting tegen elkaar op om het brons. Bij de Portugezen was Cristiano Ronaldo al terug naar het thuisfront gevlogen om zijn pasgeboren tweeling in de armen te sluiten. Voor Mexico begint volgende week alweer een nieuw toernooi (de Gold Cup 2017), waardoor er toch met een zekere handrem – in hoeverre je dat zo kan noemen – werd gespeeld. Eerder in de groepsfase eindigde de partij tussen beide ploegen op 2-2.

Scheidsrechter: Fahad Al Mirdasi (Saoedi-Arabië)

Wedstrijdverslag

In een gelijkopgaande eerste helft waren het de Portugezen die na een kwartier spelen de kans kregen om op voorsprong te komen. De videoref kende Portugal een strafschop toe, nadat Marquez een te wilde tackle ondernam om André Silva af te stoppen. Die laatste nam de elfmeter voor zijn rekening, maar zag zijn strafschop gestopt worden door Ochoa. Geen voorsprong voor Portugal en geen doelpunten voor de rust (0-0).

Na iets minder dan 10 minuten spelen in de tweede helft werkte Neto (Portugal) een voorzet van Hernandez (Mexico) in eigen doel, 0-1 voor Mexico. De Portugezen gingen daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar Ochoa hield zijn team overeind door o.a. een kopbalpoging van Eliseu uit zijn doel te ranselen. Mexico leek op weg om de partij te winnen, maar dat was buiten Pepe gerekend. In de toegevoegde tijd wist hij op aangeven van Quaresma de 1-1 tegen de netten te werken. Dat was ook de stand na de reguliere speeltijd en dus kwamen er verleningen.

Er werd op een rustiger tempo gespeeld. In minuut 104 kreeg Portugal, na handspel van Layun, voor een tweede maal een strafschop toegewezen. Ditmaal was het Adrien Silva die de elfmeter voor zijn rekening nam en hij faalde niet, 2-1 voor Portugal.

In het tweede deel van de verleningen werd er veel strijd geleverd en dat resulteerde in twee uitsluitingen, één aan iedere kant. Semedo (Portugal) en even later Jiminez (Chili) werden beide met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Gescoord werd er niet meer, de Portugezen wonnen de wedstrijd met 2-1 en sluiten het toernooi met een positieve noot af. Mexico blijft zonder prijs achter en kan zich opmaken voor een volgend bekertoernooi dat nu vrijdag van start gaat in Amerika (Glold Cup).

Rust -en eindstand: 0-0 / 1-1 / 2-1 n.v.
Doelpunten: 54′ Neto (o.g.) 0-1, 90+1′ Pepe 1-1, 104′ (pen) Adrien Silva 2-1
Kaarten: Portugal: 26′ Semedo (geel), 106′ Semedo (tweede geel, rood)
Mexico: 16′ Marquez (geel), 94′ Jimenez (geel), 98′ Moreno (geel), 112′ Jimenez (tweede geel, rood)
Vervangingen: Portugal: 70′ Quaresma voor Nani, 82′ Adrien Silva voor Mouthino en 82′ Gomes voor Danilo
Mexico: 61′ Lozano voor Peralta, 80′ Dos Santos voor Guardado, 85′ Jimenez voor Hernandez en 106′ Fabian voor Marquez
Man van de match: Guillermo Ochoa (Mexico)

Chili 0–1 Duitsland (finale)

Voorbeschouwing:

Chili en Duitsland stonden voor de tweede keer dit toernooi tegenover elkaar. Het vorige duel vond plaats in de groepsfase en eindigde op 1-1, ditmaal stond er meer op het spel: de beker. Beide ploegen staken nooit weg een doel van dit toernooi te hebben gemaakt, vooral Chili wou maar al te graag. Bij de Duitsers was het afwachten hoe de jonge spelerskern het toernooi zou aanvatten, maar éénmaal de groepskwalificatie een feit was gingen ook de Europeanen voor niets minder dan de beker.

Scheidsrechter: Milorad Mažic (Servië)

Wedstrijdverslag

Chili begon sterk aan de wedstrijd en zette veel druk naar voor. Gevaarlijke doelkansen bleven echter wel uit. Ter Stegen moest éénmaal redding brengen op een goede mogelijkheid van Vidal. De Chilenen hadden de partij onder controle tot in minuut 20 Diaz (Chili) aan het klungelen ging in de verdediging. Werner ontfutselde hem de bal en liet Stindl de 0-1 binnen tikken, een gevleide voorsprong voor Die Mannschaft.

Nadien namen de Duitsers de wedstrijd stilaan in handen, maar Goretzka, Werner en Draxler lieten, o.a. door een goed keepende Bravo, kansen op een tweede treffer onbenut.

In de tweede was het van moeten voor de Chilenen, maar tot goede kansen kwamen ze niet. De duels werden steviger en Jara (Chili) kwam na een elleboogstoot goed weg met een gele kaart. In het slot voerde Chili de druk op, maar tot scoren kwamen de Zuid-Amerikanen niet meer. 0-1 werd de eindstand.

Een jong Duitsland wint op die manier voor het eerst de Confederations Cup. Chili moet vrede nemen met een tweede plaats.

Rust -en eindstand: 0-1 / 0-1
Doelpunten: 20′ Stindl (0-1)
Kaarten: Chili: 59′ Vidal (geel), 65′ Jara (geel), 75′ Vargas (geel), 90 Bravo (geel)
Duitsland: 59′ Kimmich (geel), 90′ Can (geel), 90′ Rudy (geel)
Vervangingen: Chili: 53′ Valencia voor Diaz, 81′ Sagal voor Aranguiz en 81′ Puch voor Vargas
Duitsland: 79′ Can voor Werner en 90′ Süle voor Goretzka
Man van de match: Marc-Andre Ter Stegen (Duistalnd)

Balans

De Confederations Cup 2017 in Rusland is ten einde. Duitsland kroonde zich tot bekerwinnaar ten koste van Chili, Portugal won dan weer de strijd om het brons van Mexico. Een eerste voorbereiding met het oog op het WK 2018 zit erop, nu is het aftellen tot 14 juni 2018.