Eindelijk is het zover, het Belgisch voetbalseizoen is begonnen. Vrijdagavond trapten Royal Antwerp FC en RSC Anderlecht de Jupiler Pro League 2017-2018 op gang. De promovendus hield de landskampioen op een scoreloos gelijkspel, maar dat was géén voorbode voor een saai en doelpuntenarm openingsweekend. Dit is wat we onthouden van de eerste speeldag.

‘Antwerp is back!’, pronkt in het groot op de muur van de kleedkamers in het Bosuilstadion. En dat heeft Anderlecht al eerste mogen ondervinden. De ploeg van coach René Weiler beet zich stuk op een collectief verdedigend blok. Verrassend, want Antwerp speelde na hun titelmatch in Roeselare midden maart geen enkele competitieve wedstrijd meer. Ook de voorbereiding verliep niet vlot, The Great Old wachtte lang om zich te moeien op de transfermarkt en daarom had nieuwkomer Oulare zelfs nog geen volledige training afgewerkt. Dat alles zorgde ervoor dat heel wat spelers verkrampten naar het einde van de wedstrijd toe, maar gelukkig was er een luidruchtige twaalfde man die 12+1 jaar aan tweedeklassefrustaties ventileerde door de spelers naar het eerste punt te schreeuwen. Anderlecht verliest zo al meteen twee punten, al zal het niet het laatste team zijn dat met puntenverlies de Bosuil verlaat.

De eerste zaterdagavond van het seizoen stond wél garant voor doelpunten. Club Brugge ging met de primeurs aan de haal. De Bruggelingen scoorden het eerste doelpunt en kregen de eerste rode kaart van het seizoen. Na een half uur werd Palacios naar de douches verwezen. Lokeren stond toen al 0-3 in het krijt. Op Daknam werd het uiteindelijk 0-4.

Nog meer doelpunten vielen er in de Oostkantons waar Zulte Waregem met een forfaitscore won. Eupen had vorig jaar de slechtse defensie van de competitie en is op weg om dat dit seizoen opnieuw te doen. Een dramatisch begin voor het team van Jordi Condom dat zich moet opmaken om te strijden voor het behoud.

Een andere degradatiekandidaat begon wel sprankelend aan het seizoen. Waasland-Beveren ging op bezoek bij Racing Genk en die wedstrijd zorgde voor heel wat animo. Kort na de rust stonden de Waaslanders 0-2 voor. De Limburgers, die een uur lang niet op niveau speelden, schoten pas op twintig minuten van het einde wakker nadat Naranjo het leer heerlijk in de rechterbenedenhoek krulde. Dat prachtige doelpunt leidde een Genkse stormloop in en amper twaalf minuten later had de thuisploeg de scheve situatie al rechtgezet. Nog acht minuten moesten ze volhouden, maar in de toegevoegde tijd liep het wederom mis en kon Waasland-Beveren gelijkmaken. Met de 3-3-einduitslag mag geen van beide teams tevreden zijn.

Charleroi won thuis met het kleinste verschil tegen Kortrijk. Een strafschop van Pollet zorgde voor het verschil. De West-Vlamingen kenden weinig geluk want het doelhout verhinderde meermaals de gelijkmaker.

Op zondag nam Yannick Ferrera het met Mechelen op tegen zijn ex-club Standard. Het werd een leuke wedstrijd met veel strijd, maar de 1-1-eindstand stond al na acht minuten op het scorebord. Mechelen liet zien dat het net als vorig seizoen wil vechten voor een play-off 1-ticket en Standard lijkt stukken beter dan vorig seizoen.

Een echte stunt hadden we nog niet, maar daar brachten zowel STVV als Moeskroen verandering in. STVV, dat dit seizoen gaat voor play-off 1, zette haar ambities kracht bij door AA Gent met 3-2 naar huis te sturen.

Ook Moeskroen stuntte dus en won met 0-1 op het veld van Oostende. Het ‘weireldploegske’ van Marc Coucke eindigde de wedstrijd met tien. Moeskroen begint met drie punten die het broodnodig heeft, want het zal net als vorig seizoen moeten vechten tegen degradatie.

 

Speeldag 1 in cijfers:

  • Doelpunten: 23
  • Gele kaarten: 35
  • Rode kaarten: 2