Manchester United-manager José Mourinho heeft deze zomer de mijlpaal van een miljard uitgegeven euro’s bereikt. Hij is de eerste manager ooit die tot dat bedrag komt. Door ook onder andere de komst van Nemanja Matic staat zijn teller inmiddels al op zo’n 1,2 miljard euro.

De Portugees stond in zijn tijd aan de leiding bij onder andere Real Madrid, Chelsea en Manchester United. In de 17 jaar als trainer (waarbij zijn periode bij FC Barcelona B niet meegeteld is, omdat hij toen geen officiële transfers kon doen) heeft de oefenmeester 77 nieuwe spelers mogen verwelkomen. De transfer van Romelu Lukaku naar Manchester United dit seizoen was met een transfersom van zo’n 85 miljoen euro natuurlijk een grote impact op het totaal van een miljard.

Mourinho haalde in zijn tijd echter ook relatief goedkope spelers naar zijn clubs. Zo pikte hij Ashley Cole in 2006 bij Chelsea voor slechts 7,4 miljoen euro op bij Arsenal, kwam Samuel Eto’o in 2009 vanuit Barcelona naar Inter voor zo’n 20 miljoen euro en kwam Zlatan Ibrahimovic vorig seizoen transfervrij van PSG naar Manchester United. De enige manager die ook maar een beetje in de buurt van Mourinho komt is Carlo Ancelotti, die in 22 manager-jaren iets minder dan een miljard euro uitgaf.

Advertenties