De kranten, voetbalwebsites, analisten… blijven beweren dat de 9 clubs die je in de titel kan vinden áltijd een ticket voor PO1 zouden moeten bemachtigen. Ik haalde mijn rekentoestel van onder het stof en na enkele breinbrekende berekeningen kwam ik tot de volgende conclusie: dat kan niet! 

Negen van de zestien clubs in de Jupiler Pro League moeten – volgens de media – play-off 1 halen. Hieronder bundelen we de redenen die we per club tegenkwamen.

  • Anderlecht is kwalitatief de beste ploeg. Daarnaast hebben ze play-off 1 nog nooit gemist.
  • Charleroi heeft een geweldige coach en de ploeg speelt al lang samen.
  • Club Brugge heeft veel goede spelers die al jaren onder contract staan. Dit team kan PO1 gewoon niet missen.
  • Genk heeft een fantastische ploeg die geweldig voetbal op de mat kan brengen.
  • Gent versterkte zich zeer goed en Hein is subliem.
  • Mechelen speelde vorig jaar al bijna PO1 en nu zijn ze nog sterker.
  • Oostende is simpelweg een topclub geworden, op elk vlak.
  • Standard is terug: qua mentaliteit én kwaliteit.
  • Zulte Waregem: De trainer slaagt er altijd in, zeker met zo’n talentvolle ploeg.

Hoe komt dit nu? Simpel. De meeste journalisten willen geen lezers verliezen. Ze willen geen keuzes maken, omdat ze dan mogelijk verkeerd zijn. Gemakkelijke kritiek van mijn kant zou dit zijn, als ik deze korte column nu al zou afsluiten. Maar nee, dat doe ik niet. Ik geef zelf een prognose, want (minstens) 3 clubs uit het lijstje zullen play-off 1 níet halen.

Ik ga er vanuit dat alle play-off 1-clubs in het lijstje staan. Ik ben er bijna zeker van dat KV Mechelen het niet zal halen. Sorry, Kakkers. Toch wat te weinig absolute kwaliteit. De tweede ploeg die de ‘titelstrijd’ zal mislopen, wordt volgens mijn bescheiden mening Charleroi. De derde afvaller is iets moeilijker, daar gaat het voor mij tussen KV Oostende en Zulte Waregem, omdat beide ploegen toch verzwakt zijn. Lombaerts zal Dimata niet opvangen, bijvoorbeeld, en Zivkovic al zeker niet. Bij Zulte is Leye een enorm gemis, ook al geven ze dat niet graag toe. De Sart – Coopman is een leuk middenveld, maar Meité (en Lerager) is toch nog van een andere niveau.

Anderlecht en Club Brugge mogen PO1 écht niet missen. Van deze twee ploegen mag je dat weldegelijk zeggen. Gent sluit daar dicht bij aan en ondanks de slechte start gaan ze er gewoon bij zijn. Niet alleen in PO1, ook in de titelstrijd. Antwerp slaagde er nu in, maar weinig ploegen zullen nog punten komen pakken in de Ghelamco. Standard en Genk volgen, en zo is de G5 compleet in de top 5. Standard is echt versterkt en ook de typische mentaliteit is helemaal terug. Genk moet gewoon wat constanter worden en dan is hun deelname een feit. Voor het laatste ticket gok ik dan toch op KV Oostende.

Eén ding is zeker: slechts 6 ploegen zullen deelnemen aan play-off 1.

Advertenties