In de laatste wedstrijd van de eerste speelronde van de Eredivisie hebben FC Groningen en sc Heerenveen de punten gedeeld. Na een saaie eerste helft, waarin de Friezen met 0-2 leidden, draaide de wedstrijd in de tweede helft helemaal om. Na 93 minuten stond er een 3-3-eindstand op het scorebord.

Voor de tweede keer in de historie stonden Groningen en Heerenveen tegenover elkaar in hun eerste wedstrijd van het seizoen. In 1995/96 wonnen de Friezen in eigen huis met 2-0 van FC Groningen. Vandaag, zondag 13 augustus 2017, begonnen FC Groningen en sc Heerenveen met vertrouwde én onbekende gezichten aan de aftrap. Bij Groningen begonnen de nieuwelingen te Wierik, Warmerdam, Doan en Veldwijk in de basis. Bij sc Heerenveen was er plaats ingeruimd voor Hahn, Dumfries, Høegh en Woudenberg.

Heerenveen begon voortvarend aan de eerste helft. Al na 6 minuten kopte de Noorse middenvelder Morten Thorsby, na een dekkingsfout van Reijnen, voor een open goal raak. Doelman en nieuwkomer Warner Hahn juichte zo uitbundig, zodat zijn schouder uit de kom ging. Dat betekende na 9 minuten al het einde van zijn debuutpartij, waardoor Wouter van der Steen hem diende te vervangen onder de lat. In een verder gelijkopgaande eerste helft miste Groningen de nodige stootkracht. Lars Veldwijk was het dichtste bij de gelijkmaker, zijn eigen inzet werd door v.d.Steen gehouden en in een niet te missen rebound schoot de ex-Kortrijk-spits van 5 meter voor de goal huizenhoog over. Heerenveen was voor de goal gevaarlijker en vijf minuten voor rust maakte de Friezen de 0-2. Na een afgeslagen hoekschop van Ødegaard bracht Dumfries de bal laag voor, waarna spits Reza Ghoochannejhad de bal voor het intikken had. Een droomscenario voor de Superfriezen en even vreesde het Groningse publiek voor wederom een afstraffing in haar eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen.

Groningen kwam, na een donderspeech van Ernest Faber, gemotiveerd terug uit de kleedkamer en liet haar zwakke vertoning uit de eerste helft omzetten naar een strijdlustige houding na rust. In de 53ste minuut zorgde Veldwijk voor de aansluitingstreffer. Na een individuele actie, waarmee hij vier Friese spelers en de doelman op het verkeerde been zette, schoof hij beheerst de bal in de linkerbenedenhoek. Het publiek in de Euroborg ging er volledig achterstaan en drie minuten later had FC Groningen een 100% strafschop moeten hebben, toen Mimoun Mahi werd gehaakt. De Trots van het Noorden bleef aanzetten, maar moest rekening houden met de snelle counters van Heerenveen. Nadat buitenspeler Doan werd gewisseld voor spits van Weert veranderde ook de speelwijze van FC Groningen: 4-4-2. In de 68ste minuut schoot Juninho Bacuna snoeihard op de rechterpaal, waardoor Groningen bijna haar verdiende gelijkmaker binnen had. Een dikke vijf minuten later kwam er een gevaarlijke counter van sc Heerenveen. Padt redde de eerste inzet van Reza, maar leek gezien te zijn bij de rebound van Thorsby. Ware het niet dat Thorsby zijn inzet voorlangs schoot en een zekere 1-3 om zeep hielp.

In de 81ste minuut ging Jesper Drost in het strafschopgebied neer en ditmaal kregen de Groningers wel een strafschop, terwijl deze actie een luchtje van een schwalbe had. Mimoun Mahi, topscorer van Groningen vorig seizoen, schoot de bal beheerst in de linkerbenedenhoek, 2-2. Groningen ging daarna opzoek naar meer, maar vergat dat Heerenveen bijzonder gevaarlijk eruit kan komen. Thorsby maakte zijn tweede van de wedstrijd in de 86ste minuut, hij schoot de bal oog-in-oog met Padt eenvoudig binnen en de Friese uitsupporters vierden uitbundig al een klein feestje. Groningen begon met pompen en één minuut later werd Veldwijk vastgehouden in het strafschopgebied en kreeg Groningen wéér een penalty, wederom benut door Mahi. Een paar minuten later floot van Boekel voor het einde van de Derby van het Noorden, met een 3-3-eindstand. FC Groningen – sc Heerenveen is daarmee de enige wedstrijd, die deze eerste Eredivisiespeelronde in een gelijkspel eindigde. Daarmee vinden we beide ploegen met 1 punt terug op de negende en tiende plaats.

Opstelling FC Groningen:
Padt; te Wierik (Kane/83), Reijnen, Larsen, Warmerdam; Drost, Bacuna, Jenssen, Doan (van Weert/63); Mahi en Veldwijk

Opstelling sc Heerenveen:
Hahn (van der Steen/9); Dumfries, Høegh, van Aken, Woudenberg; Schaars, Thorsby, Kobayashi; Ødegaard, Ghoochannejhad (Veerman/83), Zeneli (Rojas/72)

Advertenties