Dinsdag 15 en woensdag 16 augustus 2017 vinden de heenwedstrijden van de Champions League play-offs plaats. België en Nederland hebben geen ijzers meer in het vuur, Club Brugge en Ajax werden in de vorige ronde uitgeschakeld door Basaksehir en OGC Nice. Dit seizoen moeten Feyenoord en Anderlecht de eer voor beide landen redden in de groepsfase. Wie de mogelijke tegenstanders zijn, lees je hieronder in de voorbeschouwing.

Dinsdag 15 augustus 2017

FK Qarabag – FC Kopenhagen
In Azerbeidzjan trappen Qarabag en Kopenhagen als eerste af. Allebei zijn ze vorig seizoen landskampioen geworden van hun land, maar FC Kopenhagen lijkt de favoriet te zijn om de groepsfase te behalen. FK Qarabag begon al in de tweede kwalificatieronde en rekende daarin af met het Georgische FC Samtredia. Een ronde verder waren ze met 2-1 te sterk voor het Moldavische Sheriff Tiraspol. Ook FC Kopenhagen begon haar campagne in de tweede kwalificatieronde. Eerst werd MSK Zilina (Slowakije) verslagen, daarna trok FK Vardar uit Macedonië aan het kortste eind.

APOEL Nicosia – SK Slavia Praag
APOEL is de ploeg waar Mario Been, oud-trainer van Feyenoord, KRC Genk en NEC, al na twee wedstrijden werd ontslagen. Desondanks kwalificeerde APOEL zich voor de knock-outfase van de Champions League. APOEL won eerst van het Luxemburgse F91 Dudelange, waarna het Roemeense FC Viitorul werd verslagen. Slavia Praag is voor het eerst sinds 2009 weer de landskampioen van Tsjechië en is nu heel dichtbij het ‘miljoenenbal’. Slavia Praag rekende in de derde kwalificatieronde af met Wit-Russische grootmacht BATE Borisov.

Sporting Portugal – FC Steaua Boekarest
Sporting stroomt als niet-kampioen pas deze ronde in en treft de club van het Roemeense leger. Steaua, wat vorig seizoen failliet ging, maar een doorstart maakte, versloeg tot dusverre de Tsjechische ploeg Viktoria Plzen. Sporting lijkt de beste papieren te hebben voor de groepsfase, maar Roemenen moet je niet onderschatten (denk aan FC Astra Giurgiu, wat twee jaar op rij West Ham United uit de Europa League hield).

1899 Hoffenheim – Liverpool
Beide teams stromen pas deze ronde in en hebben dus nog niet eerder moeten voetballen. Mocht Hoffenheim zich kwalificeren, dan mag het de titel dragen ‘kleinste plaats waar ooit groepsfase Champions League gespeeld is’. Hoffenheim kent slechts een kleine 3000 inwoners en is daarmee gewoon een klein dorpje. Liverpool dient het te doen zonder de ‘muitende’ Philippe Coutinho. De Braziliaan probeert een transfer naar FC Barcelona te forceren.

Young Boys Bern – CSKA Moskou
CSKA is een vaak geziene gast in de groepsfase van de Champions League en rekende in de vorige ronde af met het AEK Athena. Nu volgt er een trip naar het Zwitserse Bern, waar Young Boys als tegenstander wacht. Young Boys won, verrassend, van Oekraïense grootmacht Dynamo Kiev op uitdoelpunten.

Woensdag 16 augustus 2017

Celtic – FC Astana
Celtic en Astana begonnen allebei in de tweede kwalificatieronde. De Schotse ploeg lijkt in eigen competitie alleenheerser te zijn en dient ‘echte’ tegenstand te verwachten wanneer het Europees voetbal speelt. Tot dusverre waren de Schotten te sterk voor het Noord-Ierse Linfield FC en het Noorse Rosenborg BK. FC Astana maakte twee jaar geleden haar debuut in de groepsfase van de Champions League en won nu al van het Letse FK Spartaks Jurmala en het Poolse Legia Warschau.

Hapoel Beer Sheva – NK Maribor
Vorig seizoen verbaasde Hapoel Beer Sheva vriend en vijand door Internazionale Milano 2x te verslaan in de groepsfase van de Europa League. Ditmaal gaat de Israëlische ploeg proberen om het ‘kampioenenbal’ te halen. Het won al van het Hongaarse Honvéd Budapest en van het Bulgaarse PFK Ludogorets Razrad d.m.v. uitdoelpunten. NK Maribor heeft als Sloveens kampioen steeds met minimale cijfers van haar tegenstanders gewonnen. Eerst was het te sterk voor het Bosnische Zrinjski Mostar, waarna het IJslandse FH Hafnarfjördur met twee keer 1-0 werd verslagen.

Istanbul Basaksehir – Sevilla FC
Istanbul Basaksehir rekende met 3-5 af met Club Brugge en lijkt nu een moeilijkere tegenstander te treffen in Sevilla FC. Vorig seizoen waren de Spanjaarden voor het eerst sinds jaren doorgedrongen tot de knock-outfase van het hoofdtoernooi, waardoor Sevilla een keer niet de Europa League kon winnen. Nu hebben de Spanjaarden al minimaal een Europa League ticket, maar ze proberen het hoogst haalbare te halen.

Napoli – OGC Nice
OGC Nice schakelde in de vorige ronde Ajax uit, maar treft nu een veel sterke tegenstander in SSC Napoli. De nummer drie van Italië lijkt favoriet in deze tweestrijd. Bij OGC Nice is nieuweling Wesley Sneijder nog niet van de partij, hij kwam deze zomer transfervrij over van het Turkse Galatasaray, wat dit jaar geen Europees voetbal speelt.

Olympiakos – HNK Rijeka
Voor het eerst sinds jaren is GNK Dinamo Zagreb niet de kampioen van Kroatië, dat werd namelijk HNK Rijeka. De Kroaten, wiens stadion tegen een rots is aangebouwd, moeten wel eerst zien af te rekenen met Grieks kampioen Olympiakos. Olympiakos speelde vorig seizoen Europa League en zal proberen dit jaar wel kwalificatie voor de Champions League te halen.

Advertentie