Het schijnt de nieuwste hype in voetballand te zijn: door middel van staking een transfer forceren. Dit bizarre tafereel dook afgelopen week op in onder meer Southampton, Dortmund, Milaan, Amsterdam en Heerenveen. Spelers weigeren langer voor hun club te trainen of te spelen, omdat een nieuwe uitdaging in het buitenland wacht of een grote zak met geld lonkt. 
Sam Larsson weigert al een tijdje te trainen bij SC Heerenveen, Ousmane Dembélé heeft alle contacten met de werknemers van BVB verbroken en international Virgil van Dijk eist dat Southampton hem deze zomer laat gaan. Onder meer Davinson Sanchez (Ajax), Geoffrey Kondogbia (Internazionale) en Coutinho (Liverpool) voegden zich dit weekend aan dit illustere rijtje toe. Stuk voor stuk spelers die het niet meer op kunnen brengen om 100% voor hun club te geven.

Als supporter van Borussia Dortmund volg ik de soap rondom Ousmane Dembélé op de voet. In 2016 ondertekenden vertegenwoordigers van BVB en Ousmane Dembélé een contract tot medio 2021. Door deze deal hadden beide partijen zekerheid: Borussia Dortmund had zich voor enkele jaren verzekerd van de diensten van een Frans supertalent, terwijl Dembélé door het ondertekenen van het contract zijn bankrekening verder kon spekken.

Het eerste seizoen van Ousmane Dembélé in het Westfalenstadion was ijzersterk. Dat de 20-jarige buitenspeler in de belangstelling staat van de Spaanse grootmacht FC Barcelona, mag geen verrassing heten. Als werkgever heeft Borussia Dortmund echter het recht om een aanbod op één van de werknemers af te slaan. Dat FC Barcelona naar verluidt slechts 90 miljoen voor de rappe Dembélé over heeft, zal het bestuur van BVB een zorg zijn. Ousmane Dembélé kan alleen de overstap naar het Camp Nou maken, wanneer de Catalanen het gewenste bedrag op de rekening van Borussia Dortmund hebben overgemaakt.

Stakende speler is de gebeten hond

Door in staking te gaan, gooien contractspelers hun eigen glazen in. Clubs kunnen wangedrag van deze spelers straffen door een transfer te blokkeren. De club loopt dan inkomsten mis, maar de meeste Europese topclubs kunnen zich dat permitteren. De desbetreffende werkweigeraar mag vermoedelijk een jaar opdraven bij het reserve-elftal van de club en in het meest gunstige geval heeft de club een stoeltje op de tribune voor de staker gereserveerd.

Het imago van de stakende spelers heeft een flinke deuk opgelopen. In de meeste gevallen is de opgelopen schade onherstelbaar. Supporters van Southampton hoeven Van Dijk waarschijnlijk niet meer in ‘hun’ tricot te zien. Fans van Borussia Dortmund kunnen Dembélé inmiddels wel uitkotsen. Mensen die SC Heerenveen een warm hart toedragen, zijn Larsson liever kwijt dan rijk. Bovendien weten fans wat voor vlees men in de kuip heeft, wanneer hun club een werkweigeraar als nieuwe aanwinst presenteert.

Voor de spelers die met succes een transfer geforceerd hebben, is het te hopen dat ze slagen bij hun nieuwe club: Een weg terug is er namelijk niet.